E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWells Fargo uyardı: FED yatırımcının dostu değil---

Wells Fargo uyardı: FED yatırımcının dostu değil

Wells Fargo uyardı: FED yatırımcının dostu değil
14 Şubat 2023 - 13:23 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar FED’in faiz artışlarını duraklatmasını ve yıl sonuna kadar bir faiz indirimi gerçekleştirmesini umut ediyor. Ancak Wells Fargo’dan Michael Schumacher FED’in asıl önceliğinin yatırımcılar değil enflasyon olduğuna dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street kilit enflasyon verilerine hazırlanırken, Wells Fargo Menkul Kıymetler Makro Strateji Başkanı Michael Schumacher yatırımcılara önemli bir uyarı yaptı. Schumacher CNBC’deki açıklamasında ABD Merkez Bankası’nın (FED) yatırımcıların ‘dostu olmadığının’ çok net olduğunu söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ABD enflasyonun beklentileri karşılamaması halinde faiz artışlarının piyasa beklentilerinden uzun süreceği konusunda uyarmıştı. Açıklamanın ardından ABD borsalarında yılbaşından itibaren süren ralli ilk kez tökezlemişti.

ABD ekonomisi bugün açıklanacak kritik enflasyon verilerini bekliyor. Wells Fargo’dan Schumacher’se FED’in enflasyona tepkisine ilişkin öngörüsünde, “Son 15 yıllık tarihi düşünüyorsunuz. Ne zaman bir zayıflık olsa FED kurtarmaya gelir. Bu sefer böyle olmayacak. FED sadece ve sadece enflasyonla ilgileniyor. Bu yüzden çok fazla serbestleşme gerçekleşeceği konusunda bir düşünceniz varsa bunu unutun” ifadelerine yer verdi.

Schumacher ABD Çalışma Bakanlığı’nın bugün Türkiye saati ile 16:30’da açıklayacağı ocak ayı enflasyon verileriyle alakalı, “Enflasyon bir miktar düşebilir. Ancak halen yönünün ne tarafta olduğunu bilmiyoruz. Enflasyonun %3, %3,25, %2,75 olması FED için büyük bir fark teşkil ediyor. Şu an bulunduğumuz noktada enflasyon çok yüksek” açıklamasında bulundu.

Baş stratejist yılın başlarından itibaren borsalarda hakim olan momentumun enflasyonla mücadele konusunda kararlı adımlar atan bir FED ile aynı anda var olamayacağı konusunda uyardı.

Borsalardaki iyimserliğin önünde sonunda yok olacağını düşünen Schumacher, “Yüksek tahvil getirileri hisse senetleri için iyi bir şey değil” ifadelerini kullandı. Yılın başından bu yana teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %14 yükseldi. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi de %8’lik bir ralli yaptı.

Schumacher ayrıca ABD ile Çin arasındaki casus balon krizinin ve Rusya gerginliğinin piyasalar için ek bir volatilite oluşturabileceği risklerine karşı uyardı.

Baş stratejist 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri için yükseliş öngörüyor ve bu alanın yatırımcılar için güvenli bir liman olabileceğini düşünüyor. Borsa uzmanı daha önce Eylül 2022’deki bir röportajında da 2 yıllık tahvillerin güvenlik için iyi bir yer olduğunu söylemişti. Şu sıralar %4,5’lik getiriyle işlem gören tahvil getirileri Schumacher’in ilk önerisinden bu yana %15 yükseldi.

Schumacher son röportajında bu yıl 3 çeyrek puan daha faiz artışı yapılabileceğini öngörüyor. Baş stratejistin tahminleri yüksek tahvil getirisi öngörülerini de destekliyor. Ancak borsa uzmanı yine de FED Başkanı Powell’ın para politikasını değiştirmesinin ihtimaller dahilinde olduğunu sözlerine ekledi:

“Komitedeki birçok kişi fena halde güvercin politikalara eğilimli. Eğer ekonomi biraz zayıflarsa, eğer istihdamdaki resim bir miktar karanlıklaşırsa bu isimler Jay Powell’la konuşabilir ve ‘Bak, daha fazla faiz artışında sana uyamayız. Muhtemelen çok yakında bir veya iki faiz indirimine ihtiyacımız var’ diyebilir. Powell bu argümana karşı kaybedebilir.”

 

Dolar enflasyon verileri öncesi temkinli

 

Piyasalar ABD'nin enflasyon verilerine odaklandı

 

New York Fed, ocak ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarını yayımladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)