E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEl-Erian: Borsaların geleceği bu göstergede gizli---

El-Erian: Borsaların geleceği bu göstergede gizli

El-Erian: Borsaların geleceği bu göstergede gizli
14 Şubat 2023 - 14:41 borsagundem.com

Ekonomist El-Erian, borsaların geleceğini merak eden yatırımcıların bakması gereken göstergeyi işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi geçen yıldan bu yana Fed, enflasyon ve faiz oranları üçgeninde sıkışmış durumda. Yılbaşından bu yana yaşanan gelişmelere bakıldığında bu durumun bu yıl sonuna kadar sürmesi muhtemel gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıları yüksek belirsizlikle baş başa bırakan Fed, enflasyon ve faiz üçgenine bir yenisinin eklenmesi, borsaların geleceğine dair belirgin ipuçları verebilir.

İki yıllık Hazine getirisi

Insider’dan Biran Evans’ın haberine göre, Ekonomist Mohamed El-Erian, 2023'te borsanın nereye gittiğine dair en iyi göstergenin ‘iki yıllık Hazine getirisi’ olduğunu söylüyor. Üst düzey Ekonomist El-Erian'a göre, 2023'te en iyi piyasa göstergesini arayan yatırımcıların iki yıllık Hazine getirisine daha yakından bakması gerekiyor.

Pazartesi günü verdiği demeçte, “Yıl içinde ne olacağını bilmek istiyorsanız, bu noktada iki yıllık getiriyi takip etmelisiniz. Bu, en fazla bilgiye sahip olabileceğiniz piyasa göstergesidir” diyor. Göstergenin yükselmeye devam etmesi halinde endişeleneceğini söyleyen El-Erian, “Yakın zaman önceki yüzde 4 seviyelerine geri dönerse, bunu kesinlikle yukarı yönlü bir işaret olarak algılarım” şeklinde konuşuyor.

İki yıllık Hazine getirisi genellikle, şu anda yüzde 4,50 - 4,75 seviyesindeki Fed faiz oranlarına en duyarlı gösterge olarak kabul ediliyor ve Fed’in faiz oranlarının önünde hareket ediyor. Pazartesi günü iki yıllık Hazine getirisi, güçlü iş gücü verilerinin Fed'in ekonomiyi soğutmak ve enflasyonu tekrar kontrol altına almak için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına dair korkuları artırmasından önce 1 Şubat'taki yüzde 4.036 seviyesinden 2.8 baz puan artarak yüzde 4.541'e yükseldi.

Enflasyona dair çok fazla belirsizlik var

Yeni enflasyon verileri ise tüketici fiyat endeksi raporuyla birlikte bugün gelecek. Analistler yüzde 6,3'e doğru fazla bir soğuma beklerken, bu hala Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde bir orana işaret ediyor. Bazı Fed yetkilileri de son zamanlarda, gösterge faiz oranının sonunda piyasaların beklediğinden daha yükseğe çıkması gerekebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

El-Erian, “Piyasa, çok rahatlatıcı dezenflasyon hikayesinin, olmasını istediğimizden daha karmaşık olduğunu hissetmeye başlıyor” diyor. El-Erian, şu anda endişelenecek daha fazla şey olduğunu, başta otomobil fiyatları olmak üzere bazı malların artık dezenflasyonist sürecin tersine çevrildiğinin sinyalini vermeye başladığını sözlerine ekliyor. El-Erian, “Enflasyonla ilgili çok daha fazla belirsizlik var ve bu nedenle doğal olarak Fed hakkındaki belirsizlikler de giderek artıyor” diyor.

El-Erian: Enflasyon keskin şekilde yükselişe geçebilir

 

El- Erian: Yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor

 

Wells Fargo uyardı: FED yatırımcının dostu değil

 

New York Fed, ocak ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarını yayımladı

 

Harker: Fed yüzde 5'in üzerine çıkmalı

 

Piyasalar ABD'nin enflasyon verilerine odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erc 15 Şubat 2023 09:39

    Aracı kurumlarda kim benim hissemi satıyorsa izin veriyorsa benden habersin cehennem olsunlar

  • MSC 15 Şubat 2023 08:51

    Kurum hafızasına sahip olmayan yönetimler, Tecrubesizlik,deneme, yanılma.....gibi bilimsel olmayan sistemler yatırımcıya ve ülkeye zarar veriyor

  • Mevsim14 Şubat 2023 21:42

    Aracı kurumlarda kredili işlem yapanlara yönelik önlemler. Mart sonuna kadar yoğum

  • Ali Haydar 14 Şubat 2023 20:23

    Dişe dokunan kredili iş tutanları kollamışlar, geri alım önermişler ve teşvik verilmiş.

  • Hakan uz14 Şubat 2023 18:42

    Zengini korumak için bütün tedbirleri almışlar yalandan yerede şirketler hisselerini geri almak için sıraya girmiş baksana hiç birinden ses yok iyce fiyatları düşünce vergi avantajından faydalanmak için alırlar geri gene zeginin ekmeğine bal sürdüler bence ytd

  • Bist vurgunu14 Şubat 2023 17:53

    Spk nın aldığı kararlar yatırımcının mağduriyetini giedermek için alınmış kararlar mı yoksa sırf borsayı açmak için alınmış ve gelen tepkileri sönümlemek için mi alınmış yarın borsa açıldığında belli olur. Yatırımcıyı korumak isteseydi depremin olduğu gün ve sonrasında bist ı açmazlardı. Yatırımcı hakkını arayarak kendini koruyacak. Zamanı geldiğinde de hesap soracak bu vurgunları yapanlarda göz yumanlarda hesap verecek.

  • Baytar14 Şubat 2023 17:42

    Kredili işlemi zorlaştıracağına kolaylamışlar. Oysa kredili işlem borsayı bozan enlerin önde gidenidir.

  • Şuayip çelik 14 Şubat 2023 16:16

    Emeklilerin hakkını yemeyin boğazinizda kalır intibak zammı refah payını verin yemeyin enfilasyon ayyuka çıkmış siz hala burnunuzun doğrultusunda hareket ediyorsunuz

  • Borsaci vatandas14 Şubat 2023 17:58

    Sen kimsin ne işin var burda kafayimi yedin