E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street enflasyon raporundan ne bekliyor?---

Wall Street enflasyon raporundan ne bekliyor?

Wall Street enflasyon raporundan ne bekliyor?
13 Eylül 2023 - 11:40 borsagundem.com

Amerikan ekonomisi için kritik gün. Enerji fiyatlarındaki yükselişin hakim olduğu ağustos ayına dair enflasyon rakamları gün içerisinde açıklanacak. Uzmanlarsa FED’in faiz kararı için çekirdek enflasyona odaklanacağını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları bugün kritik enflasyon verilerinin açıklanmasını bekliyor. Barrons’un haberine göre ekonomistlerin büyük bir bölümü ülkedeki enflasyonun ağustos ayında benzin ve konut maliyetlerinin yükselişe geçmesiyle birlikte artmasını bekliyor. Ancak ekonomistler çekirdek sektörlerdeki fiyat artışlarının sınırlı kalacağını öngörüyor.

Ağustos ayı enflasyon verileri aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek faiz toplantısı öncesindeki son ekonomik raporlardan biri olacak. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED Başkanı Jerome Powell faiz politikasında veriye odaklı bir strateji benimsediğini her fırsatta dile getiriyor. Ekonomistlere göre beklentilerin dışında gelebilecek bir enflasyon raporu FED’in politika faizlerini şu anki seviyeden daha yükseğe taşıması için destekleyici bir rol oynayabilir.

FactSet verilerine göre, ekonomistler gün içerisinde açıklanacak ağustos ayı ABD tüketici fiyat endeksi rakamlarının yıllık bazda %3,6’ya yükselmesini bekliyor. Temmuz ayında ise bu oran %3,2 seviyesindeydi. Barrons’un haberinde söz konusu yükselişin son iki aydır manşet enflasyonda aylık yükseliş kaydedileceği anlamına geldiğine dikkat çekiliyor. Zira manşet enflasyonda hem enerji fiyatlarındaki artış hem de genel fiyat artışları hesaba katılıyor.

Ekonomistler aylık bazda ise manşet enflasyonun temmuz ayındaki %0,2’lik artıştan ağustos ayında %0,6’lık artışa yükseleceğini öngörüyor.

Gıda ve enerji fiyatları gibi volatilitesi yüksek olan kalemlerin hesaba katılmadığı çekirdek enflasyon verileri ise fiyat artışları için daha sağlıklı bir gösterge olabilir. Çekirdek enflasyonun ağustos ayında daha sabit bir seyir izlemesini bekliyor. Ekonomistler çekirdek enflasyonun ağustos ayında aylık bazda %0,2 artacağını ve temmuz ayındaki yükselişlerle aynı seviyede kalacağını öngörüyor. Buna göre yıllık bazda çekirdek enflasyon temmuz ayındaki %4,7 seviyesinden %4,3’e gerileyecek.

ABD Merkez Bankası Mart 2022’den bu yana enflasyonu düşürmek için agresif bir biçimde politika faizlerini artırıyor. ABD enflasyonu Haziran 2022’de %9,1’e yükselerek son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Barrons’un haberine göre Vanguard’ın Kıdemli Ekonomisti Andrew Patterson çekirdek enflasyondaki aylık %0,2’lik artışın FED üyelerini destekleyeceğini belirtiyor. Patterson FED üyelerinin “%2’lik hedeflerine ulaşma yolunda oldukları konusunda daha rahat” hissedeceklerini söyledi.

Bu durum FED üyelerinin yatırımcıların geniş çapta beklediği senaryo olan faiz oranlarını %5,25-5,5 seviyesine sabit tutması anlamına gelebilir. CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar eylül ayında FED’in faizleri sabit tutma senaryosuna %93 ihtimal veriyor

FED için cesaret verici olan işaretlerse enflasyonist baskıların nereden geldiği konusunda yatıyor. Amerikan Otomobil Birliği (AAA) verilerine göre benzin fiyatları ağustos ayında ABD’de aylık bazda %6,6 yükseldi ve enerji fiyatlarındaki bu artış manşet enflasyondaki yükselişi tetikleyecek. Ancak bu değişken bir kalem olduğu için enerji fiyatlarındaki artışın genellikle geniş tabanlı enflasyonun yönü hakkında çok az sinyal verdiği biliniyor. Mizuho Menkul Kıymetler ABD Ekonomisti Alex Pelle şu ana kadar yüksek enerji fiyatlarının diğer sektörler üzerinde çok az nüfuz ettiğini söyledi. Ancak ekonomiste göre bu risk enerji fiyatları daha uzun süre yükseldikçe artabilir.

Ağustos ayındaki fiyat artışlarına katkıda bulunan diğer önemli kalemin de temmuz ayında manşet enflasyondaki büyümenin %90’ından fazlasından sorumlu olan barınma maliyetleri olması da muhtemel. Ancak istenen kira fiyatlarında görülen son yavaşlama barınma maliyetlerinin önümüzdeki aylarda önemli ölçüde yavaşlayacağı anlamını taşıyabilir.

Enflasyon sepetini oluşturan diğer bileşenlerin de dikkatli bir biçimde incelenmesi gerekiyor. Son iki aydır büyük düşüşler gören uçak bileti maliyetlerinin daha fazla düşmesi muhtemel değil. Bu da sepetin hizmet sektörü kısmında yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Mal fiyatları düşüş eğilimine devam ediyor. Bununla birlikte Bank of America ekonomistlerinin yeni otomobil fiyatlarında artış beklediği göz önüne alınırsa bu düşüş eğiliminin daha yavaş bir hızda ilerlemesi de muhtemel.

Amerikan sağlık sigortası maliyetleri kesin olmamakla birlikte yükseliş eğilimi gösterebilir. Zira sektör fiyatları yeniden düzenleyebilir. Bu düzenlemeler sağlık sigortası enflasyonunun Kovid dönemi boyunca yapay bir şekilde düşük görülmesinin yarattığı anomali durumunun etkilerini silebilir ve genel fiyatlardaki artışı yukarı yöne doğru itebilir.

Genel olarak enflasyon raporunun son iki yıldaki aşırı yükseliş seviyelerinden düşüşünü devam ettireceği bekleniyor. Ancak rapor FED’in yıllık %2’lik enflasyon hedefine geri dönmesinin ne derece zor olduğunu da gösterecek. Zira fiyat artışları bazı en inatçı kalemlerde hâlâ devam ediyor.

Citi Baş Ekonomisti Andrew Hollenhorst ve ekibi tarafından hazırlanan TÜFE öncesi raporda, “Bizim görüşümüze göre yaklaşan enflasyon baskılarının güçlenmesi ve gelecek yılın enflasyonuna yönelik yukarı yönlü riskler oluşturması FED’in eylül ayında faiz artırmamasının ardından kasım ayında son bir kez faiz artışı yapması için yeterli olacaktır” denildi.

 

Hisse senedi piyasaları üç koldan tehdit altında

 

Küresel piyasalarda dikkatler ABD'nin enflasyon verilerinde

 

Benzine zam bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI13 Eylül 2023 11:59

    Bunlar hikaye ABD ve dünya yı yöneten para babaları nasıl istiyorlar ise her türlü veriyi öyle açıklıyorlar.dikkatli olun paranızdan olmayın.