E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında tahvil krizi devam ediyor---

Wall Street borsalarında tahvil krizi devam ediyor

Wall Street borsalarında tahvil krizi devam ediyor
17 Mart 2021 - 16:37 borsagundem.com

ABD borsaları güne düşüş ağırlıklı başladı. FED toplantısı öncesi tahvil verimlerinin yeniden tırmanmasıyla birlikte Nasdaq güne %1’in üzerinde düşüşle başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street tahvil faizlerinin yükselişiyle birlikte güne büyük oranda düşüşle başladı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimleri 13 ayın zirvesine ulaştı.

Çarşamba günü açılışta Dow Jones Endüstriyel Endeksi %0,04 ‘lük 32.840 puanda, S&P 500 Endeksi %0,42 düşüşle 3.946 puanda Nasdaq Endeksi %1,06 düşüşle 13.328 puanda güne başladı.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin Çarşamba günü ABD Merkez Bankası faiz açıklamaları öncesinde %1,67’ye tırmandı. Tahvil faizlerindeki yükselişin ardından Nasdaq vadelileri gün içerisinde de yaklaşık %1 oranında düşüş göstermişti. Geçtiğimiz gün tahvil verimlerindeki sakinleşme Dow Jones Endeksi’nin rekor kırdığı yedi günlük yükseliş serisinin durdurmuş, büyüme odaklı hisselerin ağırlıkta olduğu Nasdaq Endeksi’nin de yükselişine yol açmıştı.

ABD tahvil faizi zirveye tırmandı

 

Borsalar FED açıklamasını bekliyor

İki gün süren para politikası toplantısı ardından piyasalarda en önemli gündem maddesi ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları. CNBC’nin haberine göre FED toplantısında tahvil verimlerindeki artışın ve en son gelen perakende satış verilerinin incelenmesi bekleniyor.

FED'in Kovid sürecindeki kolay para politikaları ekonomi çevrelerinin merceği altında olmayı sürdürüyor. Tahvil getirileri ve enflasyona ilişkin endişeler yükselirken ve FED’in mevcut kolay para politikası devam ederken, Powell'ın yatırımcıları 1,9 trilyon dolarlık teşviklerin ardından ekonominin aşırı ısınmayacağına ısıtmayacağına ikna etmesi gerekiyor. FED’in dikkate alınması gereken yeni bir ekonomik istatistik de bu bulunuyor. Şubat ayında konut başlangıçları %10,3, inşaat izinleri ise %10,8 oranında düştü. Her iki düşüş de beklentileri aştı ve Ocak ayındaki sert düşüşlerin ardından gerçekleşti. FED’in, iki günlük Mart toplantısı sonrasında, hiç kimse sıfıra yakın kurlarda herhangi bir değişiklik veya korona virüs salgını sırasında büyümeyi desteklemek için tasarlanan olağanüstü önlemlerde herhangi bir değişiklik beklemiyor.

ABD'de konut başlangıçları yüzde 10,3 azaldı

 

Trump’tan bir garip aşı desteği

ABD'de Ocak ayı başından itibaren yaklaşık %80 oranında düşen günlük korona virüs vakalarındaki düşüş ivmesi aşılanma hızındaki artışla birlikte azalmaya devam ediyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, ABD’de yetişkin nüfusunun %15'inden fazlası tamamen aşılandı. Bununla birlikte, sağlık yetkilileri doğru yönde ilerlerken, Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, son yedi gün içinde Amerika'da ortalama 1.285 kişinin ölümüne neden olan hastalığı yok etmek için bu aşı sayılarının çok daha yükseğe çıkması gerektiğini söylüyor.

Bu süreçte salgını ciddiye almamasıyla da bilinen Eski ABD Başkanı Donald Trump insanları korona virüse karşı aşı olmaya çağırdı. Trump aşı olmak istemeyen ve kendisine oy veren birçok kişiye de aşı olmayı tavsiye ettiğini belirtti. Ancak Salı gecesi Fox News'e verdiği röportajda Trump, insanların aşı olup olmayacağına kendilerinin karar vermesi gerektiğini de ifadelerine ekledi.

ABD-Çin görüşmesinden beklenti düşük

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Perşembe günü Alaska'da Çinli mevkidaşlarıyla yapacağı ilk yüz yüze görüşme öncesinde Beyaz Saray’ın beklentileri düşük. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkiliye göre, taraflar ortak bir açıklama yapmayacak ve önemli bir açıklama yapılması beklenmiyor.

Washington'un Hong Kong'un haklarının gasp edilmesinden duyduğu endişeyi yansıtan ABD, Pekin'in yarı özerk şehirde siyasi özgürlüklere yönelik devam eden baskısı nedeniyle 24 Çinli ve Hong Konglu yetkiliye daha yaptırım uyguladı. Çin, yeni yaptırımlarla Amerika'nın "Çin'in içişlerine karışma, Hong Kong'un istikrarını bozma ve Çin'in istikrar ve kalkınmasını engelleme gibi kötü niyetlerini" ortaya çıkardığını söyledi.

Tahviller yeniden hareketlendi kurlar da takip etti!

 

ABD'de mortgage endeksleri karışık seyretti

 

Rus piyasaları Biden’ın açıklamalarının ardından negatif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)