E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiVergi reformu geliyor---

Vergi reformu geliyor

Vergi reformu geliyor
11 Ağustos 2023 - 08:33 borsagundem.com

6 adımlı vergi reformu için hazırlıklar başladı. Buna göre; vergi türleri azaltılacak, mevzuat sadeleştirilecek. Vergi teşvik, muafiyet, uzlaşma, matrah belirlemede yeniden düzenlemeye gidilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçtiğimiz günlerde, işveren, işçi, muhasebeci toplumun tüm kesimlerinin vergi reformu beklentisi olduğunu söyleyerek, sosyal adaleti sağlayan aynı zamanda kamu gelirlerini istikrarlı devam ettiren bir paket hazırlanacağı mesajını verdi.

Yılmaz, düzenlemelerin artış, azalış değil sistemin modernize edilmesi, güncellenmesi şeklinde olacağını belirtirken, gözler Orta Vadeli Program ile Kalkınma Planı'nın en önemli ayağını oluşturan vergi reformuna çevrildi. Sputnik’in haberine göre esnafın, tüccarın, iş dünyasının dile getirdiği sorunların başında dolaylı vergi yükünün ağırlığı, KDV sistemindeki farklı oranlar geliyor.

Kamu maliyesinin üzerinde çalıştığı reform paketiyle vergi sisteminde sadeleşmeye gidilecek. Kamu maliyesi ve vergi sistemi yenilenecek. Vergi tabanı genişletilecek, türleri azaltılacak. Vergi toplama ve denetleme birimleri güçlendirilecek. Veri toplama ve inceleme kapasitesi artırılacak.

VERGİ TEŞVİK, MUAFİYET YENİDEN DÜZENLENECEK

Gelir ve kurumlar vergisi denetim personeli takviye edilecek. Vergisel teşvikler tüm iktisadi ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek, vergi harcaması nitelikli düzenlemeler gözden geçirilerek etkin olmayanlar kademeli olarak kaldırılacak.

Doğrudan vergilerin gelir içindeki payı artacak. Bunun için vergi teşvik, muafiyet, uzlaşma, matrah belirleme yeniden düzenlenecek.

Vergi Usul Kanunu'na göre çift kayıt sistemi önlenecek. Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeye yönelik mekanizmalar artırılacak.

Elektronik defter ve elektronik belge uygulamaları yaygınlaştırılacak. Dolaylı vergilerin düşük gelir guruplarını olumsuz etkilemesi önlenecek. Vergi sisteminde adil, rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapı tesis edilecek.

ÖDEME GÜCÜNE GÖRE VERGİ MEKANİZMASI

Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeye yönelik yeni mekanizmalar devreye girecek. Etkinliği olmayan istisna, indirimler kalkacak, küresel gelişmelere duyarlı bir sistem kurulacak.

Vergiye uyum maliyetlerini azaltan, uyuşmazlıkların kısa sürede çözen ve vergi cezalarının gönüllü uyumu artıracak adımlar atılacak.

Vergisel teşvikler tüm iktisadi ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek. Vergi yükü ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler yapılacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan vergi reformu sinyali

 

Cevdet Yılmaz açıkladı: Vergi artışları devam edecek mi?

 

Sporcu ücretlerinden alınan gelir vergisinin idaesine düzenleme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nuri 11 Ağustos 2023 10:39

    Ek MTV kazığı ne olacak keriz varmı ödeyen.

  • Tutkogluturk11 Ağustos 2023 09:59

    Bunu diyenlar 20 yildir iktidardalar.folayli vergi oranini yuzde 81 yaptilar.

  • MERCAN Zafer11 Ağustos 2023 09:12

    Kişi üzerine birden fazla kayıtlı olan TAŞIT VE KONUT tan daha fazla vergi alınsın.Dar gelirli olanlarlar konut ve taşıt alamıyorlar.Talep arttıkça da fiatlar yükseliyor.Bir de Çanakkale den Hatay a kadar uzanan sahil şeridinde milyonlarca değeri milyonlar eden yazlık konutlar var.Yazlık konutun vergisi sahibinin bir akşam yemeğide ödediği para kadar.Yazlık konutlar lüks tüketim sayılmalı yıllık vergileri artırılmalı.İşte o zaman var olandan daha çok az olandan daha az vergi alınır.

  • amanin amanin11 Ağustos 2023 08:50

    Ulenn 50 senedir aynı şeyleri duymaktan gına geldi beee. Sonuçta olan ne peki? Vatandaşın sırtına daha fazla binilmesi.