E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiUzun vadeli yüksek faizler resesyonu mu yoksa güçlü bir ekonomiyi mi işaret ediyor?---

Uzun vadeli yüksek faizler resesyonu mu yoksa güçlü bir ekonomiyi mi işaret ediyor?

Uzun vadeli yüksek faizler resesyonu mu yoksa güçlü bir ekonomiyi mi işaret ediyor?
13 Ekim 2023 - 13:20 borsagundem.com

ABD’de uzun vadeli Hazine tahvillerindeki hızlı yükselişin güçlü bir ekonominin mi yoksa resesyonun mu göstergesi olduğu tartışılıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzun vadeli faiz oranlarındaki hızlı yükseliş sürüyor. Bazı uzmanlar bunun bir resesyon işareti olduğunu öne sürerken diğerleri ekonominin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi olabileceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de uzmanlar, yüksek faiz oranlarına ilişkin endişenin ortasında, bunun ekonomik gücün bir işareti olabileceği ihtimalini de unutmamak gerektiğini ifade ediyor.

Resesyon mu güç işareti mi?

Fortune’dan Philipp Carlsson-Szlezak ve Paul Swartz'ın haberine göre, uzun vadeli Hazine tahvili faiz oranları hızla yükseliyor. Bunun bir resesyona mı yol açacağı yoksa ABD ekonomisi için bir güç işareti anlamına mı geldiği tartışılıyor.

Yüksek faiz oranları ABD’de piyasaları giderek daha fazla endişelendiriyor. Ancak bunun, ekonomik gücün bir işareti olabileceğini de unutmamak gerekiyor. 2022 yılında çok yüksek kısa vadeli faiz oranları, ‘kaçınılmaz’ durgunluk çağrılarını tetikledi ancak henüz o beklenen resesyon yaşanmadı. ABD ekonomisi o kadar güçlüydü ki, faiz artırımlarının sert yoluna dayanabildi.

Şimdi ise 2023 yılında, kısa vadeli faiz oranları zirveye yaklaşırken, uzun vadeli faiz oranları keskin bir şekilde yükselmeye devam ederek son günlerde yüzde 4,89 seviyesine ulaştı. Bu, uzun zamandır korkulan durgunluğu nihayet getiren bir stres işareti mi? Yoksa bu yine para politikası için yeni bir dengeleme hareketini zorlayacak ancak ABD'nin ekonomik genişlemesinin devam etmesine izin verecek bir güç işareti mi? Cevabı, kasvetli anlatıları kontrol ederek ve gücün nasıl daha yüksek oranlar sağladığının mekanizmalarını keşfederek bulmak mümkün gözüküyor.

Henüz görünür olmayan popüler anlatılar

Oranlar yükseldikçe, yaklaşmakta olan ABD borç krizi ve hatta nihai temerrüt manşetleri sürekli olarak süzülmeye başlıyor. Ancak artan borçların ve büyüyen açıkların sonunda ABD'yi hazırlıksız yakaladığı fikri temelsiz gözüküyor. Borçların arttığı ve büyük bütçe açıkları vermenin akıllıca olmadığı doğru olsa da devlet borcu krizinin anlatısı, dövizin sürekli ve kayda değer bir güç kazanmasıyla bağdaşmıyor. Dolar sadece olağanüstü güçlü kalmayı sürdürmekle kalmıyor, artan oranlarla birlikte keskin bir yükseliş de yaşıyor. Bir gün bu tehdit olsa da o günün bugün olmadığı daha makul bir seçenek gibi duruyor.

Bu anlatının daha yumuşak ve daha az kasvetli bir versiyonu da, ‘tahvil kanunsuzları’nın geri döndüğü, yani sorumsuz maliye politikasına borçları satarak ve getirileri yükselterek yanıt veren tahvil yatırımcılarının piyasalara yeniden 'merhaba' dediği şeklinde. Her ne kadar tahvil yatırımcıları harekete geçiyor olsa da, bugün artık Başkan Jimmy Carter'ın bütçesini 1980'de geri çekilmeye zorlayacak türden bir güce sahip değiller.

1970’ler

Tahvil yatırımcılarına, özellikle de çirkin 1970'lerin temelini oluşturan sabitlenmemiş enflasyon beklentilerine güç veren ‘bozulmuş enflasyon rejimi’ydi. Bugün enflasyon beklentileri sabitlenmiş durumda ve bu da tahvil yatırımcılarının ancak torunlarını zayıflatıyor. Politika yapıcılar tahvil piyasaları tarafından veto edilmek yerine daha yüksek oranlar arıyor ve istediklerini elde ediyor.

Tabii ki 1970'ler son iki yıldır meyvesini vermeyen bir başka popüler anlatı olarak yine de öne çıkıyor. Fed, enflasyon rejimini kırmak yerine enflasyon ateşini söndürüyor. Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile korkunç bir zirveye ulaşan enflasyon oranı 2023 Ağustos'una yüzde 3,7'ye kadar düştü. Enflasyon beklentilerine ilişkin hiçbir ölçüm, artan tahvil getirilerini açıklayacak sağlıksız bir yükselişe işaret etmiyor.

Her ne kadar bunun öncelikli olarak borç ve açıklarla ya da tahvil arzıyla ilgili olduğu düşünülmese de, daha yüksek faiz oranları farklı türde bir risk primini yansıtıyor olabilir; yani uzun vadeli tahvillerin sigorta değerinin düştüğünün sinyalini veriyor olabilirler.

Uzun bir süre boyunca, uzun vadeli borçlar riske karşı güvenilir bir önlemdi; hisse senetleri düştüğünde tahviller yükseldi yani getiriler düştü. Artık Fed ekonomiyi yavaşlatmak için faiz artırımına gittiğinden, jargonda negatif tahvil-özsermaye korelasyonu olarak bilinen hedge ise artık işe yaramadı. Daha önce sigorta değeri nedeniyle tahvillere yüksek fiyatlar ödeyen portföy yöneticilerinin artık bunu yapma olasılıkları azalıyor ve bu da getirileri artırıyor.

Yüksek oranlar riskleri beraberinde getirse de bir güç işareti olmayı sürdürüyor

Portföy yöneticilerinin yüksek faiz oranlarının sonuçlarına uyum sağlaması gerektiği gibi firmaların da aynısını yapması gerekiyor. Daha yüksek oranlar genellikle yalnızca bir dizi ticari temerrüt veya bankacılık sistemindeki daha fazla başarısızlık gibi bir risk merceğinden görülüyor. Bu korkuların elbette hafife alınmaması gerekiyor. Bed Bath ve Beyond'dan Party City'ye kadar işletme iflaslarındaki artış, çok düşük seviyelerde olsa da bunu doğruluyor. Benzer şekilde, SVB'nin 2023'ün başındaki çöküşü, finansal sistemin kur ortamındaki değişimlere karşı savunmasız olduğunu da gösteriyor.

Ancak, finansal stres ve iflasların para politikasının işe yaradığı kanallar olduğunu unutmamak gerekiyor. Kredilerin kısıtlanması büyümeyi yavaşlatıyor. Ve iflaslar, kaynakların, özellikle de emeğin, daha üretken kullanımlara yeniden tahsis edilmesine yol açıyor. Hedef finansal kırılganlık olmasa da, sürekli iflasların para politikasını sıkılaştırma hedefinin bir parçası olarak görülmesi gerekiyor. Paul Volcker'a bir keresinde para politikasının enflasyonu düşürmek için nasıl çalıştığı sorulduğunda, “İflaslara neden olarak” diye yanıtlaması da bunu gösteriyor.

Makroekonomik gücün üç etkeni

Gerçek ve mevcut mikroekonomik stres ve acının, yüksek uzun vadeli oranların makroekonomik gücün bir sonucu ve işareti olduğu gerçeğini gölgelememesi gerekiyor.

Yüksek uzun vadeli oranların ilk itici gücü döngüsel güçten geliyor. Piyasalar yanlışlıkla da olsa 2023 yılında bir resesyonu yüksek bir olasılık olarak görmüştü. Yine de oranların hızlı bir şekilde düşme ihtimali de bulunuyordu. Daha önce popüler olmayan ‘yumuşak iniş’ söylemi ilgi çektikçe, çok daha düşük kısa faiz oranları olasılığı da giderek azaldı. Uzun vadeli oranlar, ufuktaki kısa vadeli oran beklentilerini yansıttığından, bu aynı zamanda daha yüksek uzun vadeli oranlar anlamına da geliyordu.

İkinci etken ise yapısal gücü yansıtıyor. Enflasyon ciddi şekilde gerilemesine rağmen gelecek yıllarda yüzde 2 hedefinin üzerinde kalması muhtemel gözüküyor. Bu, politikayı ancak kademeli olarak nötr bir orana doğru ayarlayacak temkinli bir Fed'e işaret ediyor. Sonuç olarak kısa vadeli faiz oranları daha uzun süre yüksek kalacak gibi gözüküyor. Politika yapıcılar bir süredir bunu söylüyor ancak piyasalar onlara yeni yeni inanmaya başlıyor.

Üçüncü etken ise, ‘nötr oran’ algısının yukarı doğru kayması. Enflasyon hedefe geri dönse ve politika yapıcılar politika faizini nötr seviyeye düşürme konusunda rahat olsa bile, bu oran yakın zamanda tahmin edilenden daha yüksek seyredebilir. Bu nötr oran bilinmemekle birlikte, uzun vadeli faiz oranları üzerinde etkili bir işleve sahip bulunuyor.

Sırada ne var ve neden?

Kısa ve uzun vadeli oranlardaki değişimler farklı dinamikleri yansıtsa da, her ikisi de politika yapıcıların dizginlemeye çalıştığı makroekonomik güce işaret ediyor. Politika faizini daha yükseğe çıkarmanın etkili olduğu enflasyonun düşüşüyle kanıtlandı ancak bu çoğu kişinin düşündüğünden daha az bir etki oldu çünkü beklenen resesyon gelmedi. Şimdi Fed'in üzerinde daha az etkisinin olduğu uzun vadeli faiz oranlarındaki artışın bir sonraki dengeleme hamlesi olması bekleniyor.

Ekonominin karmakarışık bir hal alma ihtimali ise hala yüksek. Büyüme ılımlı olacak ancak ekonomi dirençli kalabilir. Enflasyon daha da yavaşlayacak ama tamamen değil. Para politikası eninde sonunda normalleşmeye çalışacak, ancak bu çok dikkatli bir şekilde olacak. Ve tüm bunlar da, faiz oranlarının uzun süre yüksek kalacağına ve önümüzdeki yıllarda yalnızca ılımlı bir şekilde yumuşayacağına işaret ediyor.

Ekonomik kriz ya da resesyon olasılığı

Alternatif olarak, ekonominin çok güçlü olduğu ortaya çıkarsa, enflasyon ılımlı seyrederse veya hatta yeniden hızlanırsa ve bugünkü yüksek faiz oranları güçlü ekonomi için çok az ters rüzgar olduğunu kanıtlarsa, o zaman oranların daha da yükseklere çıkması gerekecek. Ancak bu bile mutlaka bir ekonomik krizin işareti değil, daha ziyade güçlü bir ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için dizginleme konusunda devam eden zorlukların bir yansıması olacak.

Bu arada, büyümeyi ve enflasyonu baltalayan, politikayı beklenenden daha hızlı ve daha belirgin bir şekilde kesinti yapmaya motive eden gerçek bir resesyonun da her zaman gerçekleşebileceğini akılda tutmak gerekiyor. Bu muhtemelen faiz oranlarını kararlı bir şekilde aşağıya çekecek. Düşme derecesi, enflasyonun ne kadar ikna edici bir şekilde azalmaya devam ettiğine ve krizin ciddiyetine bağlı olacak.

Ancak bu yolların hiçbiri borç kaynaklı kriz, yapısal enflasyon veya kredi kriziyle ilgili değil. Bunların her birinin gerçekleşmesi mümkün olsa da, uzun vadeli oranlarda daha yüksek bir kaymanın onları risk dağılımının merkezine taşımamış olması iyi bir haber gibi gözüküyor.

Boston Fed Başkanı Collins, faizi yorumladı

 

Fed'in faiz artışlarını sonlandırabileceği beklentileri risk iştahını besliyor

 

Larry Summers: Fed’in faiz artırımları eskisi kadar işlevsel değil

 

Güvercin Fed mesajlarıyla tahvil getirileri geriledi

 

BofA'dan ABD tahvil analizi: Böyle satış dalgası görülmedi

 

Jeff Gundlach: Tahvil getirileri resesyon işareti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VT14 Ekim 2023 02:19

    siz ne utanmaz sıkılmaz adamlarsınız.çıkmış halâ bir yıldan bahsediyorsunuz.siz bu ülkeyi 22 yıldır tek başınıza yönetiyorsunuz sonra çıkıp palavralar atıyorsunuz.Halkı ortada sefaletle başbaşa bıraktınız onca yalanlarınızla.Şimdi bu halk size Mart ayında mücbir sebeplerden dolayı oy vermeyecek bilesiniz.