E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUzman isimden Marmara depremi için endişelendiren uyarı!---

Uzman isimden Marmara depremi için endişelendiren uyarı!

Uzman isimden Marmara depremi için endişelendiren uyarı!
05 Aralık 2023 - 10:47 borsagundem.com

Deprem riski Türkiye'nin her yerinde ciddi bir tehdit oluşturuyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Marmara Depremi'nin sadece İstanbul'u değil, civar illeri de etkileyeceği uyarısında bulundu.


Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bir konferans için geldiği Edirne'de,Türkiye'nin fay hatları üzerinde bulunan bir deprem ülkesi olduğunu hatırlattı.

Marmara Denizi'nde deprem beklendiğini belirten Hasan Sözbilir, olası depremin Marmara'ya kıyısı olan 7 ili de etkileyeceğini vurguladı.

İstanbul'da alınacak önlemlerin benzerlerinin diğer illerde de alınması gerektiğine dikkati çeken Sözbilir, "Sadece İstanbul'u depreme hazırlarsak diğer illerdeki insanlar can ve mal kayıpları yaşar dolayısıyla Marmara'ya komşu tüm illerde bu seferberliği yürütmek gerekiyor" dedi.

Sözbilir, İstanbul'da milyonlarca insanın yaşadığını ve olası bir depremin ağır sonuçlar doğurmaması için ciddi tedbirler alınması gerektiğini dile getirdi.

"TEDBİRLERİ HIZLANDIRMAK GEREKLİ"

Yapıların depreme dirençli hale getirilmesinin can ve mal kayıplarını azaltacağını anlatan Sözbilir, şunları kaydetti:

- Gerek AFAD gerekse valilik ve belediyeler gereken çalışmaları yapıyorlar' diye düşünüyorum. O çalışmalar çoğunlukla yapıların sağlamlığı açısından değerlendirilmeli.

- İstanbul'un aslında her tarafı riskli değil. Bir şehir dağlık ve tepelik alanlardan oluşuyorsa orada yıkım daha az olur. Çünkü altında sağlam kaya vardır, binası da belli ölçeklerde iyiyse yıkım daha düşük olacaktır.

- Ancak İstanbul'un deniz seviyesine yakın kesimleri, Avcılar ve Küçükçekmece gibi yerler daha çok etkilenecek. Bu yerlerde eğer yapı-zemin etkileşimine bağlı olarak gereken önlemler alınmamışsa orada ciddi hasar olacaktır.

- İstanbul'da 2003 yılında deprem master planları yapıldı. Arkasından ona bağlı olarak mikro bölgeleme çalışmaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldı.

- Kurumlar ve vatandaşlar ellerinden gelen katkıyı vermeye çalışıyor, bunu hızlandırmak lazım. Mademki fayın deprem üretme zamanı gelmiş, bu her an olabilir anlamına geliyor. Ona göre de her türlü önlemi hızlandırmak gerekiyor.

Marmara Denizi'nde 5.1'lik deprem: Naci Görür'den ilk açıklama!

 

Marmara'da peş peşe korkutan depremler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden05 Aralık 2023 11:11

    abi hepsi top buyyıg lı .bol bol mavolcaz diyolar .sonra da demiştim diyola .marmara depremi farklı .bi kere ist.değil marmara depremi .ve kuzeybatı veya güney marmarda .marmaranın kuzeyi ve kuzey doğusu değil riskli yerler .üşümezsoy ve ercan hocam bu konularda tek dinlenilmesi gerekn merciler.bu son çıkanklar alayı top sakal bırakmış ve mavolcazzz diyola da bi tablo karşısında hangi kırık nasıl kırılcak özellikle çok kırılcak dedikleri kuzeydoğu marmara kırığı nasıl ve nerde anlaytamıyolar.enteresan bi iş var da ne.