E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUranyum, altının yeni rakibi---

Uranyum, altının yeni rakibi

Uranyum, altının yeni rakibi
26 Eylül 2023 - 15:56 borsagundem.com

Uranyum fiyatları Japonya'da 2011'de yaşanan Fukushima nükleer felaketinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.


Yeşil enerjiye dönüş ve fosil yakıtlardan vazgeçme çabası uranyuma olan talebi artırdı.

Çin’den Hindistan’a ve Rusya’ya kadar birçok ülkenin artan enerji ihtiyaçlarını karşılama ve karbon emisyonlarını azaltma ihtiyaçlarını dengelemek için daha fazla nükleer program başlatması uranyuma olan talebin artmasında etkili oldu.

Artan talebin etkisiyle, uranyum fiyatı 2011’deki Fukushima nükleer felaketinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Uranyum fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 40 artarak 66,25 dolara yükseldi. Altın fiyatları ise 2023’te şu ana kadar sadece yüzde 5 civarında artış gösterdi.

Uranyumun 80 dolara ulaşabilir

Analistler, uranyum fiyatındaki artışın devam edeceğini ve yılsonuna kadar uranyumun 80 dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Bir SP Angel madencilik analisti Reuters’a yaptığı açıklamada, “Madencilik maliyetleri arttıkça ve nükleer jeneratörler artan riskli arz yönlü sorunlara karşı korunmak için stok oluşturmaya çalıştıkça piyasa yavaş yavaş daha yüksek fiyatlar oluşturuyor” dedi.

Analist ayrıca, önümüzdeki 10-20 yıl boyunca ya da düşük karbon ayak izine sahip büyük ölçekli kesintisiz baz yük enerjisi için başka bir kaynak bulunana kadar da fiyatların yıldan yıla artmasını beklediklerini söyledi.

Başka bir enerji uzmanı ise Financial Times’a yaptığı açıklamada uranyumun Fukushima öncesi seviyeleri aşabilecek bir arz sıkıntısı yaşayabileceğini söyledi.(Sözcü)

Uranyumda 12 yılın zirvesi

 

ABD'nin Rusya'dan uranyum alımı 2.2 kat arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)