E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü borsa uzmanının 5 büyük hatası---

Ünlü borsa uzmanının 5 büyük hatası

Ünlü borsa uzmanının 5 büyük hatası
17 Aralık 2020 - 15:16 borsagundem.com

Borsa analistleri güncel piyasa hareketlerini değerlendirirken geleceği tam anlamıyla bilemezler ve sıklıkla yanıldıklarına şahit olunur. Ünlü borsa analisti Jeff Reeves kendi yaptığı en büyük hataları yazısında derledi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2017’den bu yana Marketwatch üzerinden borsa yorumları yapan ünlü yatırım uzmanı Jeff Reeves piyasalara üzerine oluşturduğu öngörülerdeki en büyük hatalarını derledi.

Tesla’nın rallisinin sona erdiğini açıkladığı zamandan bu yana hissenin %300 değer kazandığını hatırlatan Reeves, kendisi gibi bütün Wall Street analistlerinin borsalara ilişkin çok şey bildiğini zannettiğini fakat gerçekliğin farklı olduğunu belirtiyor.

İşte ünlü yatırım uzmanının yaptığı en büyük beş hata:

Kovid diplerinden geri dönüş konusunda şüphe duymak

Reeves mart ve nisan aylarında piyasaların hızlı bir şekilde geri döneceği konusunda çekinceli davrandığını belirtiyor. Söz konusu tahminlerde salgının küresel ekonomideki 1 trilyon doları yok edebileceğine ilişkin erken tahminlerin etkili olduğunu belirtiyor.

Ancak gerçek şu ki pandemiden en çok zarar görenler maddi zorlukları olan insanlar oldu ve bu insanların borsalarda hissesi yok. Benzeri bir şekilde dev sermayeli şirketler pandemi süresince oldukça iyi ilerlerken küçük perakende şirketleri ve restoranlar kapanmaya zorlandı. Beyaz yakalı çalışanlar her zamanki maaşlarını almaya devam ederken yatırımlarını da sürdürdüler. Ekonominin büyük bir zarar görmüş olmasına rağmen yapısal faktörlerden yararlanan S&P 500 gibi endekslerdeki aşırı ağırlıklı teknoloji firmaları ivme kazandı.

Özetle yazarın anlamakta güçlük çektiğini belirtti korona virüs ekonomisinde Wall Street temel verilerde ABD ekonomisinden ayrıldı. Yatırımcılar için sıradan Amerikalıların karşılaştıkları güçlüklerle S&P 500’ün performansını bir noktada birleştirmek oldukça tehlikelidir. Reeves Kovid-19 krizinin bu sözü bir kez daha kanıtladığını belirtti.

Borsalardaki rallinin geçmiştekilerden farkı ne?

 Bitcoin’in yükselişine karşı durmak

Reeves şubat ayında bitcoin sahiplerinin şu anda iyi durumda olduğunu ancak destekçilerinin 2020 yılında yine hayal kırıklığına uğrayacağını söylediğini hatırlatıyor. Ancak kripto para birimleri 2020 yılında geleneksel finansal varlıklardan daha iyi performans gösterdi ve Bitcoin an itibariyle 22.500 doların üzerinde değerleniyor.

Söz konusu yükselişin nedeni Reeves’e göre salın kaynaklı ekonomik krizin patlak vereceği endişesindeki yatırımcıların alternatif varlıklara göz dikmesi. Ancak bunun yanında kurumsal yatırımcıların talepleri sayesinde Bitcoin bu süreçte olgunlaştı ve kripro paraların yüksek volatiliteli evreninde meşruiyet kazandı.

Petrol hisselerinden ümidi kesmek

2020’nin başlarında petrol hisseleri için içler acısı bir dönem başlayarak petrol fiyatları negatife döndüğünde Reeves petrol hisselerinde ucuz alım yapmanın çok büyük bir hata olacağını söylemişti. Buna ek olarak mart ayında kısa vadeli problemler olan OPEC’in petrol üretimini kırma konusundaki isteksizliği nedeniyle artan arz ve korona virüs sebebiyle aşırı düşen talep uzun vadeli küresel ısınma endişeleriyle birleşerek riskler oluşturmayı sürdürüyordu.

Ancak bir ay sonra günlük 10 milyon varillik tarihi petrol arzı kesintisinin ardından normalleşen taleple birlikte petrol fiyatları yükseldi ve varil başına 40 dolar aralığına geri döndü. Goldman Sachs gelecek sene petrolün varil fiyatının 65 dolardan alıcıya ulaşabileceğini tahmin ediyor. Reeves petrol hisselerinden çıkmayı tavsiye ettiğinde özellikle Halliburton hisselerinden uzak durmayı tavsiye ettiğini ve bu dönemden itibaren hisselerin %50 yükseldiğini itiraf ediyor.

Değerinin altındaki hisselere geçerken portföy çeşitlendirme unutulmamalı

Marijuana hisselerinin yükselişine imkan tanımamak

ABD borsalarında en fazla tartışılan konulardan birisi de marijuana şirket hisselerinin yükselişi. Amerikan halkının esrara bakış açısı son birkaç yıl içerisinde büyük ölçüde değişti ve ülke çapında esrarın yasallaşması yönündeki hareket devam ediyor. Ancak ekim ayında tüm anketler Biden’ın kazanacağını ve Demokratların ABD Kongresi’ni ele geçireceğini gösterdiğinde Reeves esrarın serbestleştirilmesi konusfeundaki herhangi bir fiyatlandırma alanın kalmadığını belirtmişti. Piyasa uzmanı hisselerin daha fazla yükselemeyeceğini, söylentileri satın almanın zamanının geçtiğini ve artık haberin kendisini satmanın zamanının geldiğini belirtmişti.

Ancak 1 Ekim tarihinden bu yana sektörün en büyük hisselerinden Canopy Growth ve yatırım danışmanlığı şirketi Advisor Shares’in borsa yatırım fonu Pure Cannibis yeni bir yükseliş alanı bularak güçlü bir şekilde yükseldi. Borsa yatırım fonu %50 yükselirken Canopy Growth hisseleri %80 değer kazandı.

Tahvillerden vazgeçmek

Reeves 40’lı yaşlarda olduğunu belirterek özellikle vergiden muaf olan hesaplarında tahvillerden uzak durarak tamamen hisselere yatırım yaptığının altını çiziyor. Yatırım uzmanı hisse senetleri yatırımları ve bireysel emeklilik yatırımları yaptığı 20 yıl boyunca borsaların hep yüksek performans gösterdiğini belirtiyor. Ancak Reeves kendisiyle aynı anda 20 yıllık ABD Hazinesi Tahvili alan bir kişinin kendisinden çok az daha olsa iyi performans göstereceğini itiraf ediyor.

Reeves portföylerde tahviller için kesinlikle bir yer ayrılması gerektiğini belirterek yatırımcıların kendisi gibi yapmamasını belirtiyor. Zira 2020 yılı tahvil piyasası için oldukça verimli geçti.

Temettü yatırımlarıyla ilgili bilmeniz gerken 3 konu

 

Borsalardaki en riskli yatırım teknoloji hisseleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)