E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemettü yatırımlarıyla ilgili bilmeniz gerken 3 konu---

Temettü yatırımlarıyla ilgili bilmeniz gerken 3 konu

Temettü yatırımlarıyla ilgili bilmeniz gerken 3 konu
17 Aralık 2020 - 15:13 borsagundem.com

Hisse fiyatları yükseliyor, ekonomi dengesiz ve karantinalar geri geldi. Bu geçiş sürecinde nasıl yatırım yapılmalı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse fiyatları yükseldi, ekonomik toparlanma karışık bir seyir izliyor ve karantina uygulamaları geri geldi. Ancak aşılama uygulamaları başladı ve tünelin ucundaki ışık göründü. Bu geçiş sürecinde nasıl yatırım yapılmalı? Yalnızca içinde bulunduğumuz belirsizlik ortamında değil her ekonomik koşulda işe yarayacak üç aşamalı bir plan bulunuyor.

  1. 1. Güvenli şirketlerin hisseleriyle başlayın

Temettü konusunda yatırımcıların sevdiği şirketler, boru hatları, depolar ya da veri ağları gibi altyapı alanlarında öne çıkan, Amazon gibi büyük oyuncuların faaliyet göstermek için ihtiyaç duyduğu şirketler. 

Bu sessiz “ücret toplayıcılar” elde ettikleri nakdin büyük çoğunluğunu yatırımcılara temettü olarak veriyor. Bu hisselerin bir başka faydası da, rekabetçi sektörlerde kazananları seçmektense, bu hisseleri almanın çok daha güvenli olması.

Örneğin, beş yıl önce yükselen mobil cihaz kullanımı ve veri tüketimi trendine yatırım yapanlar en popüler hisse olan AT&T satın aldı. Şirketin hisseleri yüksek getiri sağlamasıyla tanınıyordu ve %5,5 getiri sağlıyordu. Ancak son beş yılda, şirketin hisseleri, temettüler de dahil olmak üzere S&P 500’ün gerisinde kaldı.

Forbes’un haberine göre, “ücret toplayıcı” şirketler arasında bulunan Crown Castle International (CCI), bir emlak yatırım fonu ve 40,000 büyük ve 70,000 küçük baz istasyonu bulunuyor. Küçük baz istasyonları kapasiteyi ve hizmet kalitesini yükselten mini kuleler ve yeni jenerasyon 5G ağlarının uygulamaya geçmesi için oldukça önemli. Tüm önde gelen telekomünikasyon şirketleri CCI’ye kira ödüyor. Şirketin hisseleri ise tüm telekomünikasyon şirketlerinden fazla yükseliş gösterdi.

2. Güçlü büyüme ekleyin

“Ücret toplayıcı” şirketler portföyünüz için oldukça sağlan bir temel oluşturabilir. Bu temelin üzerine, hem hisse fiyatlarında hem de temettülerinde “görece güç” gösteren hisseleri eklemek gerekiyor. Görece güç, güçlü hisselerin güçlü kalma eğiliminde olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla bu hisselerin yükseliş gösterebilecekleri bir temelleri bulunuyor. Burada önemli olan fiyat kazanç oranı düşük olan hisseleri değil, momentumu olan hisseleri seçmek.

Bu tür hisseleri, öncelikle popüler sektörlerin içinde değeri az bilinen ve dolayısıyla değerinin altında işlem gören şirketlerde bulabiliriz. Örneğin, henüz tercih edilmeyen ancak ilerleme gösterme potansiyeli bulunan teknoloji hisseleri. İkinci alan ise, gözden düşmüş bir sektörde, yanlış değerlendirilen bir hisse bulmak. Emlak yatırım fonları bu hisselerin bulunabileceği yerlerden bir tanesi. Birçok kişi bunları ömürlerinin sonuna gelen alışveriş merkezleriyle ilişkilendiriyor ancak Crown Castle International gibi birçok şirket bulunuyor.

3. Enflasyon koruması bulun

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para basma yoluyla gerçekleştirdiği parasal genişleme politikası devam edecek gibi görünüyor. Bu nedenle portföylerde enflasyona karşı koruma sağlayacak bazı unsurların da bulunması gerekiyor. Birçok yatırımcı enflasyona karşı en iyi korumayı altının sağladığını düşünüyor. Ancak bu işe yaramayabilir çünkü kripto paralar ve altın temettü ödemiyor.

Bunun yerine temettüleri, enflasyondan daha yüksek olan hisseler tercih edilebilir. Yükselen fiyatlar karşısında önde olabilmek için, yatırımcıların ödeme büyümesi gösteren hisselere ihtiyacı var. İstikrarlı bir temettü büyümesi, maliyet üzerindeki getirinizi zaman içinde büyütür. Bu da mevcuttaki %3’lük getirinin, yıllar içinde %10’un üzerine çıkabileceği anlamına geliyor.

İkincisi ise, düşük beta oranı olan hisseler. Beta bir volatilite ölçütü. 1’in altındaki değerler, hissenin S&P 500’den daha az volatiliteye sahip olduğunu gösterirken, 1’in üzerindeki değerler, S&P 500’den daha yüksek volatiliteye işaret ediyor. Yatırımcıların portföylerini oluştururken 1 ya da altı değerleri tercih etmesi ve bu sayede temettü gelirlerini koruyabilmesi gerekiyor.

Değerinin altındaki hisselere geçerken portföy çeşitlendirme unutulmamalı

 

Borsalardaki rallinin geçmiştekilerden farkı ne?

 

Borsalardaki en riskli yatırım teknoloji hisseleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)