E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRus tankları Ukrayna'ya girdi---

Rus tankları Ukrayna'ya girdi

Rus tankları Ukrayna'ya girdi
22 Şubat 2022 - 10:21 borsagundem.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle resmi numara ve belgeleri olmaksızın çok sayıda tank Ukrayna'ya girdi. Ankara'dan Putin'in bu hamlesine tepki geldi. Putin'in konuşmasındaki Osmanlı Devleti detayı dikkat çekti.

Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne Rusya tarafından tanınan Lugansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde operasyon emri verdi. 2014 yılında Kiev'deki yönetime rağmen Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı yönetim oluşturmuş ve Moskova yönetimi de dün bu iki yönetimi resmi olarak tanıma kararı almıştı.

Putin’in kararı sonrasında bölgeye üzerinde hiçbir işaret olmayan çok sayıda tank ilerlemeye başlarken görgü tanıkları tankların Donetsk’e doğru ilerlemeye başladığını da aktardı. Reuters haber ajansı, Donetsk’in eteklerinde en az 5 tank görüldüğünü aktarırken kasabanın farklı bölgelerinde de iki tank daha görüldüğünün belirtti. Haberde tankların üzerinde herhangi bir resmi yazı veya işaret bulunmadığına da dikkat çekildi.

İNGİLTERE: RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİ BAŞLADI

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, sabah saatkerinde Rusya’ya yaptırım uygulanacağını açıkladı. Javid, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladığı için İngiltere Rusya’ya yaptırım uygulamaya başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Javid sözlerini, “Ukrayna işgalinin başladığı sonucunu çıkarabilirsiniz” diye noktaladı.

RUS ELÇİ NEBENZIA: BATI İKİ KEZ DÜŞÜNSÜN

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün gece bir toplantı organize etti. Toplantıda, ABD’nin BM Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek için bu iki yönetimi tanıdığını söyledi ve ekledi: “Rusya’nın hamlelerinin sonuçları olacaktır” dedi. Greenfield, “Rusya zamanda geriye gitmek istiyor, Birlemiş Milletler’den önceki bir döneme gitmek istiyor. Fakat dünya ilerledi, artık 1919’da değiliz 2022’deyiz.”

Rusya’nın daimi temsilcisi Vassily Nebenzia batı ülkelerini uyardı: “Batı ülkeleri iki kere düşünmeli ve durumu daha da kötü bir hale getirmemeli.”

Çin’in üst düzey diplomati ise her iki tarafa itidal çağrısı yaptı.

'ÖNCEDEN ÇEKİLMİŞ GÖRÜNTÜLERDİ'

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki bölgeleri resmen tanımasına Ankara da tepki gösterdi.

Putin’in açıklamaları sırasında Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun kol saatinin 5 saat geride olması, “Bu açıklama canlı değildi, önceden çekilmiş görüntüleri yayınladılar” iddiasının gündeme gelmesine yol açtı. Yapılan açıklamada, “Rusya’nın bu iki yönetimi tanıması, sadece Minsk protokolünün ihlali değil, aynı zamanda Ukrayna’nın birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü de ihlal ediyor. Rusya’nın kararını kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada tarafların uluslararası hukuka ve yasalara saygı duyulması gerektiği vurgulandı.

ABD’DEN YAPTIRIM GELİYOR

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında Rusya’nın diplomasiye ve barışa yönelmesi için müttefikleriyle birlikte çalışacağını söyleyerek şunları ekledi: “Yarın, ABD Rusya’ya açıkça uluslararası yasaları ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ihlal ettiği için yaptırım kararını açıklayacak.”

ABD Başkanı Joe Biden da Ukrayna’da Rusya’nın tanıdığı Lugansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne yaptırım getirdi. Biden, ABD vatandaşlarının yeni yatırım, ticaret ya da maddi destek yapmasına çift taraflı olarak yasak getirildiğini duyurdu.

PUTİN’İN KONUŞMASINDAKİ OSMANLI VURGUSU

Dün gece bütün Rus TV kanallarında eş zamanlı olarak yayınlanan Putin’in konuşmasında ise tarih sayfalarında Osmanlı Devleti’ne kadar gitmesi dikkat çekti. Donetsk ve Lugansk’ta kurulan yönetimleri tanıdığını duyuran Putin, ABD’nin bölgedeki etkisini artırmaya çalıştığını vurguladı:

“Geçmişte 18’inci yüzyılda Karadeniz kıyıları Türkiye ve Osmanlı’ya mücadele alanı olarak kullanılmıştı. Şimdi bu ismi yok etmek istiyorlar. Ünlü komutanların çalışmalarını yok etmek istiyorlar. Karadeniz’e erişimimizi yok etmek istiyorlar. Geçmişte zaten oluşturulan bir yapı vardı.”

Putin, ABD’nin bölgeye bir altyapı hazırlığı içerisinde olduğunu da söyledi.

BM'den Rusya'ya tepki

 

Dışişleri Bakanlığı: Rusya'nın tavrı kabul edilemez

 

Rusya'nın ayrılıkçıları tanımasına NATO'dan tepki

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali22 Şubat 2022 20:41

    Rusya ülkemiz için en önemli tehdit.Abd ve AB dangalakça politikalar uygulayarak Rusya yı sscb den bile güçlü hale getirdi.Türkiye ye yaptırım yap istikrarsizlaştır.pkk yı destekle.şimdi Rusya heryerde Akdeniz e bile indiler çıkarın hadi şimdi kolaysa.Rusya büyük tehlike .

  • Sai22 Şubat 2022 19:36

    20 yıllık emeğimiz olan f35 den atıldık, rusya ya tepki verdiğimiz için s400 ler çöp olacak, inat edip açarsa olası bir aktifleştirmede rus korsanlığı tüm nato sistemini ele geçirecek türkiyedeki :D sonuçta 2,3 milyar ordan 4,5 milyar burdan elde var sıfır. Dandik dandik politikalar sonucu çöp üstüne çöp.

  • KERİM22 Şubat 2022 16:33

    UKRAYNA BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE BAŞVURUP ARAYA BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN ASKERİ GÜCÜNÜ İSTEYEBİLİR

  • KERİM22 Şubat 2022 16:29

    PUTİN RESMEN SALAM POLİTİKASINI UYGULUYOR DİLİMLİYOR SONRA MALI GÖTÜRÜYOR ABD VE BATI SEYREDİYOR

  • azılı solcu22 Şubat 2022 15:05

    tum devrimci yoldaşları ve solcuları rusyanın yanında olmayı ve kominizmi desteklemeyi davet ediyorum.tek yol devrim.

  • Mucise Reis ;)22 Şubat 2022 12:17

    Bu savaşın sorumlusu BİDEN yani ABD dir. Bizlerinde sınır dibinde trump abd  pentagonu,etrafımıza pkk pyd vb unzurları bulaştırdı. kuzeyimizde ESAD yonetımı karşısında ortamı gerdi. Aragaz verdi. Derken Türkiye  Suriyede oyuna dahiloldu. Suriye ilearamız bozuldumilyonalrca göçmen geldi.Rusya karşısında ABd üs kurarak lımanlar lojıstık hatlar farklıdevletlrı antoya alarak, Rusyayı kıskaca almaya çalıştı. Rusyada yeter yahuu savunma mı nato ? saldırı mı ? benım kardeş ukrayna halkımı bana karşı kullanıyorsun. ABD yeter artık senin oyunların sınırlarımakadar geldi. etafımı roketler sılahlar ile çevirdin. kendin Çin ile soğuk savaş yapacak, beni ticari ilişkiler kurdugum avrupa ile kavgalı gergin ve gelişimin iti kutup içinde olmadığı bir ortama sokacaksın. ABD kendi gelişemesede,gelişen toplumların bağımsızlığını istemez. Bu yaşanan ortamda bile  Türkiye frenlenecek. İran ilede iyi lişkilere geçti ABD birden  :D israil iran yumuşamasıda oldu.  

  • Bir Bilen 22 Şubat 2022 12:09

    Onbin kilometreden gelip (ABD), beşbin kilometreden müdahil olup (İngiltere) ne diye buradaki doğal yapıyı bozuyorsunuz? Bu size sirayet etemeyecek mi sanıyorsunuz. Siz de biliyorsunuz neler olacağını ama insanların ölmesi umurunuzda değil sizi gibi "insan hakları" savunucuları sizi.

  • baran22 Şubat 2022 14:18

    Ana akım baba akım değil hepsi aynı şeyi söylediler! Demek ki tek kanal izliyor at gözlüğü ile bakmaya devam ediyorsun!  Aslında girmeye de niyeti yoktu!  Perde arkasında neler olduğunu ne basın bilir ne de avam!  Amerika  burnunun dibine nükleer füze  ya da orta menzilli füze yerleştirmeye kalkarsa  sen ne yaparsın?  Kripto ve  Yandaşları serok ısrarla S4 lere niye karşı çıktı?  Anladın mı şimdi?

  • xyz22 Şubat 2022 12:07

    Günlerdir sözde besleme akademisyenler ve hükümete yakın düşünce kuruluşları ana akım medyada Rusya Ukraynaya giremez masalını anlattılar. Bunlar hrükümete akıl veriyor. Şimdi hükümetten ses yok. Sorsan A, B,C,D..... planları vardır.

  • Azılı solcu22 Şubat 2022 11:41

    Yiğit lider Putin'i hiçbir güç durduramaz.putin garip gurebanın ve yiğit devrimci yurttaşların lideridir.tüm solcuların gazası mübarek olsun.

  • izzet BAŞ22 Şubat 2022 19:08

     Saçmalamak sana yakışmış.... DÜNYANIN EN ZENGİN DEVLET BAŞKANI OLDUĞUNU BİL...... TAM KAPİTALİST......

  • fafa22 Şubat 2022 11:18

    Amerika bölgenin istikrarını bozuyor,Ülkeleri kışkırtarak Rusya'nın işgaline sebep oluyor.Amerika'nın niyeti Karadeniz'i istikrarsızlaştırmak.

  • fahri22 Şubat 2022 11:14

    Amerika görelim seni!Burası Irak,Suriye,Afganistan ve Libya değil.Fakir ülkeleri harap ettin,Irak'ta soykırım yaptın,şimdi görelim!

  • roket adam22 Şubat 2022 10:55

    coniler nerde? atıp tutuyorlardı.

  • Yorum22 Şubat 2022 10:50

    Ne ABD ne de Nato ukraynayı kullanarak karadenize kıyı konumunda olmamalılar putini alkışlıyorum batının suriye lübnan ırak iran hiç bir ülkeye faydası olmadı ukrayna yanlış politika yapıyor onlarda yaşadıkları bırakıp kaçmak zorunda kalacaklar işte tamda abd be batının istediği bu

  • Mucise Reis ;)22 Şubat 2022 10:49

    Açıklama yeterli oldu. Uzun biçimde hedefinde ki toprakları belirledi. Özerkilanettiği topraklara saldırmış oldu. Tamamını alayım, kieve gireyim, hedefim komple ukrayna,ukraynadan diğer ülkelere geçeyim vb akıllarda soru olmasın istedi. Ama rusya Nato baskısı altında ne ilk nede son hamlesi. bu olayları 3 - 5 yılda bir görucez orası kesın.