E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk TIR'larına Avusturya engeli---

Türk TIR'larına Avusturya engeli

Türk TIR'larına Avusturya engeli
21 Mayıs 2014 - 06:29 borsagundem.com

Kuzey Avrupa ülkelerine giden Türk TIR'ları Avusturya'yı aşamıyor. TIR'lara trenle ulaşım zorunluluğu getirilmesi süreyi ve maliyeti artırıyor

Türkiye’nin önde gelen ticaret ortağı Almanya başta olmak üzere orta ve kuzey Avrupa ülkelerine yönelik olarak her yıl Avusturya üzerinden ortalama 180 bin taşıma gerçekleştiren Türk araçları, Avusturya’nın yılda sadece 15 bin transit taşıma ile sınırlandırdığı kota sebebiyle zor durumda. Hürriyet'teki habere göre kısıtlı kotalar nedeniyle trenle ulaşıma yönelen Türk TIR’larının Avusturya’nın bazı tren hatlarını kapatması ve seferlerin yetersiz kalması nedeniyle zor durumda kaldığı belirtiliyor. 4 günlük yolculukların 8-9 güne uzadığını söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, ticaretin önünün açılması için araçlara konan engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

GÖZLER VİYANA’DA

Viyana’daki Karayolu Ulaştırma Karma Komisyonu’nun geçen yıl da toplandığını ve Türkiye ile ilgili sorunun gündeme geldiğini belirten Başkan Nuhoğlu, “Geçen yıl ‘haklısınız inceleme yapacağız’ dediler. Bu yıl Dünya Bankası raporundan sonra artık bir çözüm bulunacağını düşünüyoruz. Toplantıdan olumlu bir sonuç çıkmazsa haklarımızı ve zararımızı hukuki yoldan temin etmeye çalışacağız” dedi.

YASAK SADECE TÜRKLERE

Sınırlamanın sadece Türkiye için söz konusu olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, “Avusturya bizi zorladığı tren güzergahı ile kendi şirketi olan tren yollarının finansını güçlendiriyor. Yasalara aykırı olduğu halde araç başına ortalama 500 Euro ödeniyor. Bu da toplamda 82.5 milyon Euro demek” dedi. Bu durumun ithalat ve ihracat ürünlerinde maliyet artışı yaratacağına vurgu yapan Nuhoğlu, ürünlerin son kullanıcıya daha yüksek fiyatla gittiğini ifade etti.

YASALARA AYKIRI

Avusturya’nın uyguladığı kotanın hiçbir yasal alt yapısı olmadığını belirten Çetin Nuhoğlu, “Çerçevesi 1963’te çizilen ve 1970 ve 1995’te imzalanan anlaşmalarla hukuki zemini tamamlanmış Türk-AB Ortaklık ilişkisi sanayi mallarının dolaşımını serbestleştirmiştir. Son olarak, 8 Nisan’da Dünya Bankası Türkiye-AB Gümrük Birliği Değerlendirmesi raporunda da karayolları kotaları ve transit izinlerin malların serbest dolaşımı önünde engel yarattığı açıkça belirlendi. Avusturya açık şekilde yasalara aykırı uygulama yapıyor” dedi.

TÜRKİYE İÇİN RİSK

Taşımacılıkla ilgili değil, ticaretle ilgili sorun yaşandığını belirten UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, gecikmelerin ticaret hacminde daralma yarattığına dikkat çekti. Nuhoğlu, “Bu sorun hem Türkiye, hem de Almanya için risk yaratıyor. 4 günlük gecikme rakiplere göre rekabette yüzde 2 oranında ticari hacmi daraltıyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)