E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTüketici güveninde bozulma---

Tüketici güveninde bozulma

Tüketici güveninde bozulma
27 Haziran 2014 - 10:32 borsagundem.com

Tüketici güvenindeki bozulma, Mayıs’tan sonra, Haziran'da da devam etti

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre %3 oranında azaldı  Mayıs ayında 76 olan endeks Haziran ayında 73,7 değerine düştü.

Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi bir önceki aya göre %9,8 oranında azaldı.  Mayıs ayında 26,6 olan endeks, Haziran ayında 24 değerine düştü.

TÜİK tarafından açıklanan güven endeksi verileri HSBC Portföy Yönetimi tarafından yapılan değerlendirmede ele alınarak şu görülere yer verildi:

"TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre tüketici güvenindeki bozulma, Mayıs’tan sonra, Haziran'da devam ederken, tüketici güven endeksi bir önceki aya göre %3.0 azalarak 73.7 değerini aldı.
Detaylara bakıldığında endekste yaşanan düşüşte, önümüzdeki 12 aya ilişkin ekonomik durum ile hanehalkı maddi durum beklentilerindeki bozulma etkili olmuş görünüyor. Önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik durum beklenti endeksi bir önceki aya göre %3.9 azalırken, 98.7 değerini aldı. Hanehalkının maddi durum beklenti endeksi ise %2.4 azalarak 90.9 seviyesine geriledi.
Bunların dışında önümüzdeki 12 ayda tasarruf etme olasılığına ilişkin endeks de %9.8 gerileyerek, 24 seviyesinde gerçekleşti.

Tüketici güveninde Mayıs ile başlayan bozulma Haziran'da da devam ederken, bu durumun iç talebe ne kadar yansıyacağı Türkiye ekonomisinin performansı acısından belirleyici olacak.
Mevcut görünüm ışığında 2014'e ilişkin %2.9'luk büyüme tahminimizi koruyoruz. Bununla birlikte tahminimize (yukarı yönlü) bir revizyon yapmadan önce iç talepteki güçlü seyrin devam edeceğine ilişkin daha belirgin işaretler gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Piyasalar açısından bakıldığında tüketici güven endeksinden kayda değer bir etki beklemiyoruz.
Türkiye piyasaları, beklentilerimiz dahilinde güne pozitif eğilimli bir başlangıç yaparken, Borsa Istanbul-100 endeksi su sıralarda %0.5 primli işlem görüyor. 2 yıl vadeli gösterge tahvil %8.25 seviyelerinde bulunurken, 10 yıl vadeli tahvil faizi %8.87'de hareket ediyor. UsdTry kuru ise 2.123 seviyelerinden açıldıktan sonra su sıralarda 2.127'e yükselmiş durumda.’’

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)