E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTL'de bahar havası kalıcı mı?---

TL'de bahar havası kalıcı mı?

TL'de bahar havası kalıcı mı?
02 Kasım 2021 - 14:47 borsagundem.com

TL haftaya G20 zirvesinde Erdoğan ile Biden'ın görüşmesi sonrası oluşan olumlu hava ile güçlenerek başladı. "Ağbal'ın kamuda yeniden göreve başladığı" fiyatlamasıyla 9,46'ye kadar inen dolar/TL, detayların anlaşılmasıyla yeniden 9,50'nin üzerine çıktı.

Dolar/TL’de bugün Naci Ağbal fiyatlaması öne çıktı. “Naci Ağbal kamuda yeniden aktif göreve başlamış” fiyatlamasıyla 9,46'ye kadar inen kur, durumun yanlış anlaşılmasıyla yeniden 9,50'nin üzerine çıktı.

Kasım ayında atandığı Merkez Bankası Başkanlığı görevinden 4 ay sonra alınan Naci Ağbal, mevcut uygulama ile Hazine ve Maliye Bakanlığı müşaviri oldu. Bu durumu, Ağbal'ın sosyal medya hesabındaki unvanını “Hazine ve Maliye Bakanlığı Müşaviri” olarak değiştirmesi ile fark eden piyasalar, "kamuda yeni aktif bir görev" fiyatlamasına geçti.

ABD ve Avrupa ile gerilimin ortadan kalkması TL'ye pozitif yansırken, "Naci Ağbal kamuda yeniden göreve başlamış" fiyatlamasıyla kurda düşüş görece hız kazandı. Dolar/TL gün içi gördüğü en yüksek seviye olan 9,56’lardan 9,46 seviyelerine kadar indi.

Ancak Ağbal'a ilişkin durumun rutin bir uygulama olduğunun anlaşılması sonrasında kur yeniden 9,53 seviyelerine geldi.

Saat 16.25 itibariyle, dolar/TL 9,5333 ve euro/TL 11,0611 seviyelerinde yer aldı.

Dolar/TL, geçen hafta büyükelçilerle oluşan "istenmeyen kişi" ile başlayan diplomatik gerilim ile geçen hafta yükseldiği 9,85 tarihi zirvesi sonrasında 9,42'ye kadar gerilemişti.

RUTİN UYGULAMA

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak TCMB'de eskiden görev yapmış başkan ve başkan yardımcıların belirli şartlar altında kadrolarının devam ettirildiğini belirterek, "Rutin bir uygulama. Başkan ve başkan yardımcılığı müşavir olarak devam ediyorlar" dedi.

Kadronun TCMB'de kalması maddi olarak daha büyük bir gelir anlamına geliyor. Hazine'ye geçişte ise maddi imkanlar daraltılmış oluyor. Ayrıca yetkililerin verdiği bilgiye göre bu geçiş kamuda yeni bir aktif bir görev alma anlamına da gelmiyor.

DOLAR/TL'DE GERİLEME SÜRER Mİ?

Analistler, Batı ile ilişkilerin daha da kötüleşmesi ihtimalini yaratan gerilimin azalmasının TL'ye pozitif yansıdığını belirtirken, kur haftayı 9,60'a yakın seviyelerde tamamlamıştı. TL dün ise dolar karşısında %1 ile gelişmekte olan ülke para birimlerinin ötesinde değer kazanırken bankacılar bu kazancı Türkiye-ABD görüşmesi sonrası negatif bir hava oluşturabilecek açıklama olmamasına bağladılar.

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan haftasonunda Roma'da G20 Liderler Zirvesi sırasında yaptıkları görüşmede F-16 konusunu görüştüler, Erdoğan görüşmelerin olumlu geçtiğini açıkladı.

ENFLASYON YARIN AÇIKLANACAK

Piyasada yarın ise Ekim ayına ilişkin enflasyon verileri izlenecek. Anketlerde Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Ekim'de aylık bazda yüzde 2,76, yıllık ise yüzde 20,4 ile Kasım 2018'den beri en yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)