E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinTezgahlarda çinekop bereketi---

Tezgahlarda çinekop bereketi

Tezgahlarda çinekop bereketi
15 Kasım 2016 - 07:09 borsagundem.com

Balıkçılarda palamut yavaş yavaş azalırken tezgâhları şimdi de çinekop süslemeye başladı

Tezgâhları ve mutfakları palamudun ardından çinekop şenlendirmeye başladı. 10 ila 15 lira arasında satılan 1 kilogram çinekop bir aileyi rahatlıkla doyuyor. Satıcılar fiyatların geçen seneye göre daha uygun olduğunu belirtirken bazı müşteriler fiyatların yine de asgari ücretle geçinen aileler için yüksek olduğu görüşünde.

Balık sezonunun açılmasının ardından fiyatları yerinde araştırdık. Beşiktaş Çarşı’da bulunan Balık Pazarı esnafından Tahsin Sarıyaprak, işlerinin yoğun olduğunu söylüyor.

Balığın geçen seneye göre çok olduğunu bunun da fiyatlara yansıdığını belirten Sarıyaprak, “Palamudun tanesini 5 liraya kadar sattık. Tanesi 1 kilo geliyor ve 3 kişilik aileye yetiyordu. Palamut kesildi, şimdi çinekop başladı” diyor.
Fiyatların 2015’e göre yarı yarıya ucuz olduğunu anlatan Sarıyaprak, geçen sene kilosu 25 liradan satılan çinekopun bu sene 10 liradan müşteri aradığını söylüyor.

Çinekopun biraz daha irisinin, sarıkanadın kilosunun 15 lira civarında olduğunu belirten Sarıyaprak, “Günde 300 - 400 kiloya yakın çinekop satıyoruz. 70 - 80 tane de palamut satılıyor” diyor.

‘Marketler pazar kültürünü bitiriyor’

Sattıkları ürünleri halden seçerek aldıklarını bu nedenle fiyatlarının semt pazarından biraz daha pahalı olduğunu anlatanMehmet Yaman, yeşillik satışlarının balık fiyatlarına endeksli olduğunu söylüyor.

Balık çok ve ucuz olursa yeşillik satışlarının da o ölçüde arttığını belirten Yaman, Beşiktaş’taki müşteri potansiyelinin geçmiş yıllara göre değiştiğini, bunun da satışlara olumsuz yansıdığını dile getiriyor. Beliktaş’ta öğrenci nüfusunun arttığını ifade eden Yaman, öğrencilerin çarşıdan pek alışveriş yapmadığını belirtiyor. Büyük marketlerin pazar kültürünü bitirdiğini söyleyen Yaman, “İnsanlar artık her şeyini tek yerden alıp çıkmak istiyor” diyor.

‘Sebze ve meyve fiyatı hava sıcaklığına bağlı’

1970 yılından beri Beşiktaş’ta sebze meyve satışı yaptıklarını anlatan Volkan Özkan, fiyatların geçen seneye göre üründen ürüne değiştiğini söyledi. Hava sıcaklığındaki değişimin fiyatların belirlenmesinde temel etken olduğunu anlatan Özkan, elma, ve narın kilosunun 5 lira, ayva ve armudun kilosunun 6 lira olduğu bilgisini verdi. Bostan patlıcanı ve yeşil biberin kilosunun 6, taze fasulyenin ise 7 liradan satıldığını belirten Özkan, ürünleri halden seçerek aldıkları için fiyatların semt pazarlarına oranla farklılık gösterdiğini söyledi.

‘Balık geçen yıla göre daha ucuz...’

19 yıldır Beşiktaş Çarşısı’nda balıkçılık yaptığını belirten Oğuz Zarian, 1 Eylül’de başlayan balık sezonu itibariyle fiyatların uygun olduğunu, hatta geçen seneye oranla daha ucuz olduğunu söyledi.

5-7 lira arasında satılan palamudun mevsiminin geçiyor olması nedeniyle fiyatlarında artış olduğunu anlatan Zarian, “Palamut 10 liraya çıktı. Palamudun yerini çinekop aldı. Kilosu 10 lira, bir kiloda 13-14 tane çinekop çıkar, onunla da bir aile rahatlıkla doyar” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)