E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeşvikler 2014'te de sürecek gibi---

Teşvikler 2014'te de sürecek gibi

Teşvikler 2014'te de sürecek gibi
24 Ekim 2013 - 07:34 borsagundem.com

Gevşek para politikaları dönemi 2014'te de devam edecek şekilde biçimleniyor

Kanada Merkez Bankası'nın da dün gelecekteki faiz artışı ihtiyacı ifadelerini bırakmasıyla, başta gelişmiş ülkelerin merkez bankaları olmak üzere küresel çapta yeniden gevşek para politikası vurguları öne çıktı. Fed aylık varlık alımlarını azaltma kararını ertelerken, Macaristan'dan Şili'ye gelişen piyasa ekonomileri geçtiğimiz 2 ayda borçlanma maliyetlerinde indirime gitti.

Morgan Stanley'nin eş baş ekonomisti Joachim Fels, "Yeni bir küresel parasal genişleme dalgasının kıyısındayız" dedi.

Politika yapıcılar, bu kez gelişmekte olan ülkelerdeki zayıflama ve gelişmiş ekonomilerdeki durağan enflasyon ve istihdam büyümesinden kaynaklanan soğuma dalgasına tepki veriyor. Diğer taraftan devam eden teşviklerin, merkez bankacılarının başına sonradan iş açacağı düşünülen varlık balonlarını şişirme riski de taşıyor. Sürdürülemez konut fiyatları artışı söylemleri Almanya'dan Yeni Zelanda'ya uzanırken, gelişmiş ülkelerdeki hisse senedi piyasalarının göstergesi olan MSCI Dünya Endeksi 2007'den bu yana en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

"Hiç şüphesiz merkez bankacılarının çılgınca davranmaya başladığını görüyoruz" diye konuşan New York'taki TD Securities Inc.'in faiz stratejistlerinden Richard Gilhooly, "Sadece likidite pompalıyorlar ve faizleri düşük tutmayı vaad ediyorlar. Bu normal değil" ifadelerini kullandı.

Normal olsa da, olmasa da merkez bankası yetkilileri 5 yıldır dünya ekonomisini deflasyondan korumak ve toparlanmayı desteklemek için böyle bir ortam yarattı. Gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankaları faizleri sıfıra yaklaştırdı ve bilanço tablolarını, parasal genişleme operasyonları kanalıyla 20 trilyon doların üzerine çıkardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)