E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTers getiri eğrisi hurafeye mi dönüşüyor?---

Ters getiri eğrisi hurafeye mi dönüşüyor?

Ters getiri eğrisi hurafeye mi dönüşüyor?
06 Mart 2023 - 16:13 borsagundem.com

Yarım asırdır işleyen ters getiri eğrisi anlamını yitirmiş olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Getiri eğrisinin tersine dönmesi artık şirket yöneticileri ve finansal politika yapıcıların bugüne kadar davrandığı gibi güvenilir bir kristal küre olmaktan çıkmış olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, getiri eğrisinin tersine dönmesi, bilindiği üzere uzun vadeli ve kısa vadeli Hazine getirileri arasında oluşan ters korelasyonu ifade eder. Bu tersine dönüş, yarım asırdır çalışan bir resesyon sinyali olarak kabul edilir. Ancak bu durum artış değişmiş olabilir.

Durgunluk alameti

Forbes’tan Brandon Kochkodin'in analizine göre, 10 yıllık ve 2 yıllık Hazine borcu arasındaki getiri farkı Temmuz ayından bu yana negatif seyrediyor. Yani parayı daha uzun süre kilitlemek daha az kazandırıyor.

Ekonomistler için 'ters getiri eğrisi' (Inverted Yield Curve - IYC), 13'üncü Cuma günü bir merdivenin altından yürürken aynayı kıran kara bir kedi gibi misali bir uğursuzluk, kıyamet ya da resesyon senaryosu anlamına geliyor. Somut cevapların kıt olduğu dünya ekonomisinde bu oldu, uzun süredir, yaklaşan bir durgunluğun güvenilir bir alâmeti olarak görülüyor.

Bununla birlikte, IYC'nin başka bir finansal hurafeden başka bir şey olamayacağı yavaş yavaş ortaya çıkıyor gözüküyor ve şirketler ve politika yapıcılar, örneğin, IYC alametine dayanan yaklaşan bir ekonomik krize dayanarak bir grup çalışanı işten çıkarma kararı alıyor olabiliyor.

Ters getiri eğrisi nasıl çalışır?

Tersine çevrilmiş getiri eğrisi aslında şu şekilde çalışır: ABD hükümetinin borcuna yönelik yatırımcı iştahı dipsiz görünür. Menkul kıymetlerin alınması ve satılması kolaydır ve en azından şimdiye kadar Hazine, ödemeleri zamanında yapmaktadır. Ve sadece geçen ay 620 milyar dolar işlem yapıldığı düşünülürse tahvil piyasası devasa büyüklüktedir. Ekonomistler, ülkenin finansal geleceği hakkında tahmin edebilecekleri trendleri bu sayede takip edebilirler.

Hazine, farklı geri ödeme limitleri olan borç para alır. Normal koşullar altında, daha uzun vadeli borç, yatırımcılara daha fazla ödeme anlamına gelir. Burada mantık daha yüksek riskin karşılığının daha yüksek ödül olmasına yatar. Ama arada sırada garip şeyler olur. Hazine alıcıları, iki yıllık Hazine borcu için, örneğin on yıllık için yaptıklarından daha yüksek getiri talep etmeye başlar. Örneğin şu anda, iki yıllıklar yüzde 4,47, on yıllıklar ise yüzde 3,67 getiri sağlıyor. Doğal düzenin bu tersine çevrilmesine tersine çevrilmiş getiri (verim) eğrisi denir ve bugünlerde bu yalnızca Fed’in kısa vadeli hedef faiz oranını agresif bir şekilde artırmasını yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda yatırımcıların uzun vadeli gelecekten çok yakın dönem için endişelendiğini gösterir.

Yüzde 100 oranında doğru resesyon tahmini

Onlarca yıldır, getiri eğrisinin tersine dönmesine dikkat etmek için iyi nedenler bulunuyor. 1968'den bu yana bu gösterge, durgunlukları tahmin etmede sekizde sekiz haklı çıkıyor. Bu kusursuz bir geçmiş performansa karşılık geliyor. Ve yaklaşmakta olan bir durgunluk, şirket yöneticilerine iş gücünü kesmek için bir gerekçe veriyor.

Ancak küresel sermaye akışlarını izleme konusunda uzmanlaşmış Londra merkezli bir şirket olan CrossBorder Capital'in araştırmasına göre, ters getiri eğrisi, büyülü etkisini yitiriyor gözüküyor. Geçen yazın başından bu yana on yıllık getiriler ve iki yıllık getiriler arasında tersine çevrilmiş bir getiri eğrisi yaşanıyor ancak henüz resesyon yaşanmış değil.

CrossBorder Capital Genel Müdürü Michael Howell, Forbes'a “Tahvil getirileri faiz oranları tarafından belirlenir. Ancak arz ve talep faktörleri tarafından da bozulabilirler” diyor.

Finansal sistemin can damarı

CrossBorder Capital'e göre, merkez bankaları pandemi sırasında döktükleri nakitleri temizlemeye çalışırken finans dünyası kıtlık yaşıyor. Tıpkı tuvalet kağıdı veya Adderall kıtlıklarının daha geniş bir tüketici ekonomisini vurması gibi, Wall Street kısa vadeli ABD Hazine borcunun yaygın olmadığını görüyor.

Birkaç hafta ile bir yıl arasında değişen vadelere sahip olan hazine bonoları, finansal sistemin can damarı işlevi görüyor. Borç, kredileri güvence altına almak veya operasyonlarındaki riski azaltmak için teminat kullanan finansal kuruluşlar için cazip bir seçenek olma işlevi görüyor.

Ancak Hazine, bono ihracını azalttığından ve banka düzenleyicileri finansal kurumların ABD borcuna sahip olma ihtiyacını artırdığından, yatırımcılar eğrinin kısa ucunu satın almak istiyorlarsa daha fazla ödemek zorunda kalıyor. CrossBorder Capital'a göre getiri eğrisinin yatırımcıları yanıltmasına neden olan şey de piyasanın yapısındaki bu değişiklikler.

Durgunluk potansiyelini ‘davranışlar’ azaltıyor

Duke's Fuqua School of Business'ta ters getiri eğrisinin öngörücü gücünü keşfeden bir profesör olan Campbell Harvey, Forbes'a bu sefer gerçekten farklı olabileceğini ifade ediyor. Ancak nedenleri Howell'inkinden farklı.

Harvey, sıkı iş piyasasına ve tüketici bilançolarının sağlığına işaret ederek, getiri eğrisinin tersine çevrilmesinin, ekonominin göründüğünden daha sağlam olabileceğinin işareti olabileceğini söylüyor. Ayrıca Harvey, getiri eğrisinin yakın bir resesyona işaret ettiğine dair yaygın farkındalığın, insanların ve şirketlerin davranış biçimlerini değiştirmiş olabileceğine ve ekonomi daha kötüye gitmeden çok önce onları daha fazla riskten kaçınmaya sevk etmiş olabileceğine inanıyor. Onun yorumu: “Bu tür davranışlar durgunluk potansiyelini azaltır.”

Yumuşak iniş olasılığı artıyor mu?

Harvey, Forbes'a gönderdiği e-postada, “Ters getiri eğrisinin gündemde olduğu göz önüne alındığında, şirketlerin büyük projelere girmeleri pek olası değil” diyor. Harvey, “Tüketiciler temkinli davranıyor ve bol miktarda tasarrufları bulunuyor. Bu durum, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete, yani daha düşük büyümeye yol açıyor: Bunu risk yönetimi olarak da değerlendirmek mümkün. Büyüme yavaşlasa bile, şirketler büyük ve sancılı işten çıkarmalar olmadan bunu başarabilir ve bu da yumuşak iniş olasılığını artırır” şeklinde konuşuyor.

Nedeni ne olursa olsun, eğer CrossBorder ve Harvey haklıysa, dünyanın büyük bir kısmı bunu henüz anlamış değil. Kurumsal Amerika genelinde hakim olan görüş, çekicin düşmek üzere olduğu yönünde.

İmalat yöneticilerinin yüzde 87’si, Aralık ayı sonlarında Forbes, Xometry ve Zogby tarafından yürütülen bir ankete, bu yıl bir durgunluğun en azından bir şekilde olası olduğuna inandıklarını söylüyor. Bu rakamlar, Ağustos ayında yüzde 92'nin bunu söylediği benzer bir anketi takip ediyor. Ocak ayında yapılan bir Wall Street Journal anketi de, "23 büyük finans kurumundaki ekonomistlerin üçte ikisinin ABD'nin bu yıl bir gerileme yaşamasını beklediğini” gösteriyor.

Ekonomik rüzgarların yönünü tahmin etmek söz konusu olduğunda bakılacak çok fazla kahve falı olduğu ve IYC’nin bunlardan sadece biri olduğu doğru olsa da, ters getiri eğrisinin kusursuz sekize sekizlik geçmiş performansı, geleceğe dair sonuçların garanti olduğunu hissettirebilir.

Howell, Forbes'a “Sorun şu ki, her şeyi yakalaması gereken büyük bir istatistik elde ederseniz, bu bir bakıma, tek sopayla golf oynamaya benzer. Peki ya çukura düşersen ve sahip olduğun tek şey düz yüze sahip bir golf sopasıysa?” diyerek ters getiri eğrisi ve benzeri göstergelerin güvenilirliği konusunda daima temkinli olmak gerektiğini vurguluyor.

Yani, Fed birçok kişinin imkansız olduğunu düşündüğü şeyi yaparsa, Wall Street, kendisini ticaretin kaybeden tarafında bulabilir. Howell, Forbes'a “Haklıysam, Fed yumuşak inişini gerçekleştirmiş gibi görünüyor” diyor.

"Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli"

 

Nakit moda olsa da Fed’in U dönüşü olasılığına dikkat

 

Tahviller borsaya alternatif mi?

 

Küresel tahvil piyasası karıştı

 

Nakit tutmak 2023’ün kazandıran stratejisi mi?

 

Piyasalar 3 kritik soruya cevap arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)