E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTeknoloji şirketleri ABD’de de haber için para ödeyecek---

Teknoloji şirketleri ABD’de de haber için para ödeyecek

Teknoloji şirketleri ABD’de de haber için para ödeyecek
11 Mart 2021 - 10:39 borsagundem.com

ABD’de gündeme gelen yasa tasarısı ile teknoloji şirketleri Google ve Facebook haber kuruluşlarına para ödeyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ 

ABD’de gündeme gelen yasa tasarısı ile teknoloji şirketleri Google ve Facebook haber kuruluşlarına para ödeyecek

ABD’li milletvekilleri, haber kuruluşlarının teknoloji şirketleriyle bir araya gelerek içerik ödemeleri ve şirketlerin okuyucular hakkında sahip oldukları veriler konusunda müzakere etmelerine olanak tanıyan yasayı meclise yeniden sundular.

Senato ve Meclis'te iki partinin desteğiyle önerilen yasa, ABD'nin haber endüstrisinin Facebook ve Google'a karşı savaşında bir sonraki cephe haline geldiğini gösteriyor. Avustralya, şirketleri haber içeriği için ödeme yapmaya zorlayan bir yasayı geçen ay geçirdiğinde yayıncılar büyük bir zafer elde etmişti. Avrupa'da yayıncılar, Avustralya yasalarının bazı kısımlarını kopyalamaları için Avrupa Birliği milletvekillerine de lobi yapıyorlar.

Demokrat Parti temsilcisi David Cicilline bir röportajda "Yerel haberler bu ülkedeki yaşam desteğiyle ilgili" dedi. Temsilciler Meclisi antitröst alt komitesine başkanlık eden Cicilline bu yasanın destekçilerinden birisi. Cicilline "Bu yaklaşım, özgür bir basını korumak ve kullanım içeriğini müzakere etme yeteneğine sahip olduklarından emin olmak için bir fırsat yaratıyor" diye konuştu.

Yayıncılar uzun zamandır, Facebook ve Google'ın okuyucularla ilgili değerli verileri kontrol ederek haber içeriklerinden reklam gelirleri sağladığından şikayet ediyorlar.

Medya kuruluşları, müzakere gücü elde etmek ve oyun alanını eşitlemek için platformlarla toplu pazarlık yapabilmeleri gerektiğini savunuyor, bu ABD antitröst yasaları kapsamında yasak olan bir şey.

Önerilen yasa onlara güvenli bir liman sağlayacak, ancak teknoloji şirketleri ile yayıncılar arasında zorunlu tahkim önerisi içermiyor. Bu öneri Avustralya yasasına dahil olan ve teknoloji şirketlerinin mücadele ettiği bir hükümdü. Hatta Facebook, bazı tavizler kazanmadan önce ülkedeki haber akışını karartacak kadar ileri gitmişti.

Senato'daki girişime liderlik eden Minnesota'dan Amy Klobuchar, yasanın yayıncılara Google ve Facebook'un gücünü etkisiz hale getirecek araçlar sağlayarak daha iyi pazarlık yapmalarına yardımcı olmak için gerekli olduğunu söyledi.

Klobuchar bir röportajda "Bu ana gelmemizin nedeni, onların dizginlenmemiş bir tekele sahip olmalarıdır" dedi.  Klobuchar, bugün antitröst sorunlarına iki partili ilgi nedeniyle yasanın geçişte daha iyi bir şansa sahip olduğunu söyledi. Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, tasarının ortak sponsoru olacağını söyledi. Kolorado Cumhuriyetçisi ve Temsilciler Meclisi antitröst komitesinin üst düzey üyesi Ken Buck, Cicilline ile birlikte Meclis'teki mevzuatın eş sponsorudur.

Buck yaptığı açıklamada, "Yerel gazetecilik Amerikan halkını bilgilendirmede çok önemli bir rol oynuyor, ancak toplum gazetelerimizin çoğu büyük teknolojinin tehdidi altında ezildi" dedi. "Bu iki taraflı yasa tasarısı, Google ve Facebook haber sektörünü yok ettiği için hayatta kalmak için mücadele eden yerel haber kuruluşlarına bir cankurtaran hattı gönderecek."

 

Meclis, rekabet komisyonunun teknoloji şirketlerini rekabeti ezmekle suçlayan 16 aylık bir soruşturmanın ardından rekabet reformlarını değerlendirme girişiminin bir parçası olarak bir duruşma düzenlediği Cuma günü bu konuyu ele alacak.

Soruşturmanın bulgularına ilişkin raporunda komite, antitröst muafiyetleriyle ilişkili riskin düşük olduğunu, "yüksek kaliteli gazeteciliğe erişimi korumanın faydalarının abartılmasının zor olduğunu" söyleyerek yayıncılara antitröst güvenli liman hükmünün sağlanmasını tavsiye etti.

ABD'deki yaklaşık 2.000 haber kuruluşunu temsil eden bir ticaret birliği olan News Media Alliance'ın başkanı David Chavern, en büyük yararlanıcıların küçük yayıncılar olacağını ve bunun "müzakere için bir miktar kapasite elde etmenin tek yolu" olduğunu söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)