E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerine yeni rakip---

Teknoloji hisselerine yeni rakip

Teknoloji hisselerine yeni rakip
08 Mart 2021 - 10:07 borsagundem.com

Teknoloji hisseleri karşısında, tematik borsa yatırım fonları yükselişte. Teknoloji hisselerinde satış dalgasıyla birlikte fonlara 32 milyar dolar para aktı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta teknoloji hisselerinde düşüş görülürken, bir başka gözde sektör olan 5,7 trilyon dolarlık borsa yatırım fonu (ETF) sektörü de ağır darbe aldı. Özel piyasa nişlerine odaklanan fonlar, yılın ilk iki ayında yüksek miktarda nakit çekti. Yeni bir araştırmaya göre ise bu trendin hızlanması bekleniyor.

Brown Brothers Harriman & Co.’nun araştırmasına göre, küresel borsa yatırım fonu yatırımcılarının %80’i bu yıl tematik borsa yatırım fonlarındaki ağırlıklarını arttırmayı planlıyor.

Bu türdeki yatırım ürünleri, yıla iyi bir başlangıç yaparak ocak ve şubat aylarında 32 milyar doların üzerinde yatırım çekti. Cathie Wood’un Ark Investment Management’daki aktif olarak yönetilen fonları ise tematik fon alanında çığır açtı ve hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yeni yatırımcılar piyasalara akın ederken, anlaşılabilir ve ilişki kurulabilir anlatıları temel alan borsa yatırım fonları yeni para çekmeye devam ediyor.

Brown Brothers Harriman’ın Küresel Borsa Yatırım Fonu Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ryan Sullivan, “inanılmaz bir ilgi görüyorlar” dedi. Açıklamasının devamında “bu bir noktaya kadar yumurta ve tavuk arasındaki ilişki gibi - yatırımcılar bu alanda adı duyulmuş fon yöneticilerinin performansını mı takip ediyor, yoksa portföylerin nasıl tasarlandığına yönelik uzun vadeli bir değişim mi var?” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta elektrikli araçlar, teknoloji ve genetik gibi sektörleri takip eden birçok tematik yatırım fonu sert düşüşlerle karşılaştığında, yatırımcıların bu ürünlere olan ilgisi bir sınavdan geçti. Artan tahvil verimleri, faiz oranlarındaki değişimlere karşı daha hassas olan büyüme hisselerine yönelik temkinli tavırları artırıyor.

Brown Brothers Harriman’ın çalışmasına ABD, Avrupa ve Çin’den yaklaşık 400 kurumsal yatırımcı, finans danışmanı ve fon yöneticisi katıldı. Katılımcılar en çok internet ve teknolojiye odaklanan tematik fonlarla ilgilendiklerini, bu alanları ise robotik ve yapay zekanın takip ettiğini söyledi.

Bloomberg’in haberine göre, Sullivan, “en çok ilgi duyduğumuz şey ise, tematik borsa yatırım fonlarının kalıcı olacak güce sahip olup olmadığı” dedi. Açıklamasının devamında “eğer performans değişirse ve karışık seyreden bir iki yıl geçirirsek, bu ilginin bir miktar azaldığını ya da istikrarını koruduğunu görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Tematik fonların başarısının önde gelen örneklerinden biri Cathie Wood’un Ark’taki fonları. Fonlar 2021’in başından bu yana 16 milyar dolarlık yatırım çekmeyi başardı. Ancak şirketin aktif olarak yönetilen beş ürününün tamamı geçtiğimiz hafta düşüş gösterdi. 5,8 trilyon dolarlık sektörün halihazırda küçük bir bölümünü oluşturan aktif olarak yönetilen fonlar da yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Katılımcıların %85’i aktif olarak yönetilen borsa yatırım fonlarındaki ağırlıklarını arttırmayı planlıyor. Bu oran ise geçtiğimiz yılın araştırmasında %57’ydi. Sabit getirililer ve küresel hisseler ise aktik olarak yönetilen fonların en popüler stratejileri arasında.

ABD’li yatırımcıların yarısından fazlası ise gelecek altı ayda yarı şeffaf, aktif bir borsa yatırım fonuna yöneleceğini söyledi. Bu yeni ürünler yaklaşık bir yıl önce ortaya çıkmış olsa da, yeni yatırımcı çekme konusunda geride kaldı. En büyük fonun sahibi Fidelity Blue Chip Growth ETF’nin toplam varlığı yalnızca 270 milyon dolar.

Tahvil faizlerindeki yükseliş en önemli risk unsuru

 

Yeni bir yükseliş trendi gündeme gelebilir

 

Sektörel rotasyonun devam etmesi bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)