E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYeni bir yükseliş trendi gündeme gelebilir---

Yeni bir yükseliş trendi gündeme gelebilir

Yeni bir yükseliş trendi gündeme gelebilir
08 Mart 2021 - 08:54 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 11.187 artarak 2.780.417’ye yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 735 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 65 kişi artarak 29.030’a yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.623.924 .
• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "100.000 nüfusta vaka görünme oranı en çok artan iller: Sinop, Kilis, Samsun, Amasya ve Edirne." açıklamasında bulundu.
• ABD Başkanı Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık Covid-19 yardım paketi önerisi Senato'da onaylandı. Yeni mali teşvik tasarısına göre, işsizlik yardımı haftalık olarak 300 dolar olarak belirlendi. Bunun yanı sıra, kriterlere uyan kişilere de 1.400 dolarlık nakit para yardımı yapılacak.
• Beyaz Saray Sözcüsü Psaki: Biden'ın halen görüşmediği birçok lider var, bir noktada Erdoğan ile görüşme olacaktır .
• NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Avrupa'nın savunmasını kuzeyde ABD, Kanada ve İngiltere, güneyde ise Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin sağladığını belirttiği konuşmasında, "Avrupa'yı AB savunamaz." ifadelerini kullandı.
• ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD tahvil faizlerinde son dönemde yaşanan artışın enflasyondan değil ekonomide toparlanma beklentisinden kaynaklandığını söyledi .
• ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Afgan liderlere hitaben yazdığı mektubunda, "Türkiye'den gelecek haftalarda, barış anlaşmasının sonuçlandırılması için ev sahipliği yapmasını isteyeceğiz." Dedi .
• AB ve ABD, uçak anlaşmazlığında gümrük vergilerinin dondurulmasına karar verdi.
• Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tekstil ve konfeksiyon sektörünün başta Avrupa ülkeleri olmak üzere küresel pazarlarda en güçlü biçimde yer almaya devam etmesi için destekleri sürdüreceklerini belirttiği konuşmasında, 2020'de sektör genelinde 28,5 milyar milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini aktardı.
• Faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi olarak bilinen 'tasarruf finansman' sistemine ilişkin yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
• Almanya'da insanların kendi kendine uygulayabilecekleri "hızlı korona virüs testleri" satışı başladı.
• Çin’in Ocak - Şubat Ticaret Fazlası 103,25 milyar Dolar oldu. (Önceki:78,17 Milyar Dolar)

Ne Olacak?
• Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Almanya’da Sanayi Üretim Endeksi açıklanacak.
• Milletvekili dokunulmazlık fezlekeleri bu hafta Meclis’in gündeminde olacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz hafta içinde piyasalar, yurtiçinde enflasyon verisini izlerken tüketici enflasyonu Şubat ayında gıda fiyatlarının etkisiyle %0,91 ile %0,71 olan beklentilerin üzerinde arttı. Hafta içinde 7,26 seviyesine gerileyen Dolar/TL kuru, Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından 7,58’e kadar yükseldi ve 25 Aralık sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Fed Başkanı Powell, piyasalarda artan enflasyon beklentilerine karşın kalıcı bir yükseliş beklemediklerini bu nedenle de para politikasında sıkılaşmaya gitmekte de aceleci davranmayacaklarını belirtti. Pandemi ile bozulan istihdam piyasasının politika sürecinde ana aktör olduğunun tekrar altını çizen Powell, bu yıl içinde tam istihdama dönüşün çok zor olduğunu belirtti. Powell, olabildiğince güvercin mesajlar verdi. Ancak piyasalar enflasyonda yükselişi fiyatlamaya devam etti. Diğer taraftan tahvil faizlerindeki yükselişle ABD Dolar Endeksi de son 3 ayın zirvesine çıkarak, dolar küresel piyasalarda değer kazandı ve Euro/Dolar 1,20’nin altına geriledi. Parite en son 1,1915’ gerileyerek 27 Kasım sonrası en düşük seviyeyi gördü. Emtia tarafına baktığımızda ise geçen haftaki OPEC+ toplantısında petrol üretimini Nisan'da değiştirmeme kararı aldıklarını açıklamalarının ardından petrol fiyatları hızlı yükseldi.
Borsa İstanbul tarafına bakıldığında tahvil getirileri küresel hisse senedi piyasalarındaki risk algısını değiştirirken, hisse senedi piyasalarındaki zayıf görünüm haftanın son işlem gününde de devam etti. Endeks gün içinde 1.528 - 1.546 puan aralığında dengelenirken, endeksin 60 g HO’nun geçtiği 1.480 puanın üzerinde kalmaya devam ediyor olması endekste yükseliş ihtimalini artırıyor. Özellikle 1.550 - 1.560 direncinin kırılması yeni bir yükseliş trendini gündeme getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadede 1.525 seviyesi destek olarak izlenecek, bu seviyenin kırılması ise 1.500 seviyesini gündeme getirebilir.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Cuma günü 1.612 - 1.640 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.626 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 11.931 artarak 491.249 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.616 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.648’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.675 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.613 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.641 ve 1.649 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.621 ve 1.613 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Arsan ve İztar sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 08/03/2021

 

Borsada 10. hafta hisseler ve beklentiler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)