E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerindeki gerileme iyimser---

Teknoloji hisselerindeki gerileme iyimser

Teknoloji hisselerindeki gerileme iyimser
18 Eylül 2020 - 16:18 borsagundem.com

Ortalama hisselerin büyük teknoloji karşısındaki performans yetersizliği tersine dönüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cannacord Genuity’nin Hisse Analisti Tony Dwyer, “para basanlar bize planlarını anlatıp duruyor” dedi. Bu yorumdan yola çıkarak, Federal Açık Piyasa Toplantısı’ndan (FOMC) birçok yatırımcının kaçarak uzaklaşacağı ve piyasaların hayal kırıklığına uğrayacağı söylenebilirdi. Hisse piyasaları duyduklarını beğenmedi ve S&P 500 perşembe günü, Jerome Powell soruları almaya başladığında olduğundan %2 aşağıdaydı. Ancak bu durum üzerinde fazlaca durmak akıllıca olmayabilir.

Fed’in piyasaları daha da pozitif bir haberle şaşırtacağına dair bir ümit vardı. Aynı zamanda FOMC’nin geride kalması, piyasaların bundan sonra yalnızca seçim sonuçlarıyla ilgileneceği anlamına geliyor. Şimdi, 3 Kasım tarihine kadar parasal politikalarda herhangi bir değişiklik muhtemel değil. Hala birçok karmaşa yaratmaya devam eden korona virüs, muhtemelen diğer konulardan daha fazla dikkat çekecek ve seçim yarışı, önümüzdeki altı hafta boyunca piyasa tartışmalarının temel konusu olacak. Elbette, korkunç bir risk olan tartışmalı seçim sonuçlarının da gerçekleşmeyeceğini ummak gerekiyor.

Kritik nokta, dünyanın en büyük merkez bankasının tüm dünyaya neler yapacağını açıklamış olması. Fed aynı zamanda işsizliğe son verme, faiz oranlarını uzun yıllar düşük tutma konularında da kararlı. Ancak bir jenerasyondur görüşmeyen bir büyüklükteki enflasyon konusunda eksiklikleri var. Bu durum pek de mümkün değil. Sonuç olarak, hisse piyasaları şaşırtıcı derecede sakin ve şaşırtıcı derecede destekleyici. Enflasyon beklentileri normal seviyelere döndü ancak yine de nahoş sinyaller vermiyor. Nominal getiriler en az bir gözleme kadar düz. FOMC toplantısında bu yana hiçbiri kıpırdamadı.

Bu esnada hisse piyasalarının reaksiyonu göründüğü kadar olumsuz değil. FANG (Facebook, Apple, Netflix, Google) olarak bilinen büyük internet platformlarının hisselerine karşı duyulan hayranlık temelinde savunmacı bir tutum. Yatırımcılar bunların büyüyeceğine inanıyor ve bu büyümeye dahil olmak için oldukça fazla para harcamayı göze alıyor çünkü bu tür bir getirinin başka bir yerde olabileceğine inanmıyorlar. Ortalama hisseler, yaz aylarının ilk döneminde, ABD’nin güneyinde ikinci dalga korona virüsün ortaya çıkmasından hemen önce, FANG hisseleri karşısında kısa bir süre yetersiz performansında dönüş yaşadı. Bu trend şimdilerde, o dönemde olduğu gibi tersine dönmeye yakın görünüyor. Sonuç olarak, piyasalar FANG hisselerinin kötü performansından dolayı düşüş göstermiş olabilir ama bu aynı zamanda dikkatli bir iyimserliğin de sinyallerini veriyor.

Portföy yöneticileri için, siyasi ve virüs nedenli endişeler tamamen ekarte edilene kadar daha büyük bir artış için bazı katalizörler olacak. Ancak sonuçta, parasal politikalar, hisse fiyatlarıyla ilgili bir nevi iyimserlik ortaya çıkarıyor. UBS Group’un Baş Yatırım Uzmanı Mark Haefele, “ABD’de faiz oranları rekor bir düşük seviyedeyken ve Fed kademeli parasal genişleme önlemlerine ara vermişken, bundan sonra ekonomik iyileşme aşı alanındaki gelişmelere, virüsün dinamiklerine, parasal teşvik paketlerine ve başkanlık seçimi sürecine bağlı olacak” dedi.

Bloomberg’in haberine göre, UBS’in esas aldığı senaryoda yeniden açılma hareketi devam ediyor. İkinci çeyrekte aşının ulaşılabilir olması ve ABD’de ekonomik teşvik konusunda mutabakata varılması bekleniyor. Amerikan siyaseti, elbette yakın zamanda volatiliteye neden olabilir.

Bu risklerin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Hisselerin daha da yükselebileceği bir alan yok. Virüsün riskleri devam ediyor. Bu yüzden, Strategas Research Partners’dan Don Rissmiller’in tavsiyeleri makul. Bu tavsiyeler aynı zamanda içinde bulunduğumuz dönemin tuhaflığının da altını çiziyor. Rissmiller, hem hisse hem de nakit alanında oldukça fazla ağırlığa sahip. Eğer portföyünü hisse senedi ağırlıklı düzenlemek isterse, nakitten ziyade, tahvillerin ağırlığı düşecek.

Hisse senedi piyasası güçlü döngüsel bir sinyal veriyor. Tahvil piyasasıysa tam tersi bir duruş sergiliyor. Tahvil getirileri istikrarını korurken, yani düşüş göstermezken, ekonomi eğer iyileşirse, tahvil getirilerinin yükseldiği bir noktaya gelmeliyiz. Bunun gerçekleşmemiş olmasıyla, en azından kısmen, hisse fiyatlarını yukarı çeken faktörlerden biri olabilir. Eğrinin görece düz olması, nakitte kalmanın, hem tahvillerde hem de hisse senetlerinde satışlara ve düşüşlere karşı koruyucu bir etken olduğu anlamına geliyor.

Eğer hisse senetlerinde bir satış dalgası gerçekleşirse, bu korona virüste gerçek bir “ikinci dalga” görüldüğü için meydana gelecek. Eğer tahvillerde satışlar görülürse, virüsün hızlı bir şekilde kontrol altına alındığının sinyalleri ortaya çıkacak. Bu da korona virüs aşının önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Teknoloji hisselerindeki düşüş Aramco'ya yaradı

 

Teknoloji hisseleri tekrar zirve yapacak

 

Teknoloji hisselerinden kaçış yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)