E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB faiz artırımını seçim sonrasına mı bırakır?---

TCMB faiz artırımını seçim sonrasına mı bırakır?

TCMB faiz artırımını seçim sonrasına mı bırakır?
21 Mart 2024 - 08:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

FED dün akşam gecelik faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında bıraktığı ve bu yıl borçlanma maliyetlerinde üç indirim öngörüsünü koruduğu, üç aylık Ekonomik Projeksiyon Özeti’nde 2025 ve 2026’ya ilişkin ortalama görünümü yükselttiği ve daha da önemlisi, uzun vadeli ortalama faiz oranı görünümünü beş yıl aradan sonra ilk kez %2,5’in üzerine çıkardığı, Yedi Fed yetkilisi şu anda Aralık ayındaki dört yetkiliye kıyasla %2,9 veya daha yüksek bir nötr faiz oranı gördüğü politika toplantısının ardından konuşan Powell, Fed’in beklenen bilanço akışını yavaşlatma kararına yaklaştığını söyledi. Powell’ın, yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık tahvilin Fed’in bilançosundan düşmesine neden olan bir süreci yavaşlatma planlarıyla ilgili şu ana kadarki en açık sözler olan sözleri, piyasalar tarafından tahvil azaltma planının Fed’in en kısa sürede (Fed’in bir sonraki toplantısı 30 Nisan-1 Mayıs’ta.) açıklanacağının bir sinyali olarak görüldü.

Fed, 2020 baharından başlayarak, önce mali piyasaları istikrara kavuşturmak, ardından da Fed’in faiz oranı hedefinin sıfıra yakın seviyelerde olduğu ve daha fazla düşürülemeyeceği bir dönemde teşvik sağlamak için çok sayıda Hazine ve ipotek tahvili satın aldı. Bu niceliksel genişleme veya QE, Fed’in varlıklarının iki katından fazla artmasına neden oldu ve 2022 yazına gelindiğinde 9 trilyon dolara ulaştı. Fed, 2022 yılının Mart ayında, varlıklarının boyutunu küçültmeye başladı.

2022 sonbaharından bu yana Fed, ayda 60 milyar dolara kadar Hazine tahvilinin ve ayda 35 milyar dolarlık ipotek tahvillerinin vadesinin dolmasına ve değiştirilmemesine izin veriyor. Fed, mali sistemin, Fed’in ekonominin ivmesini etkilemek için ana aracı olan federal fon oranları üzerinde sıkı kontrolünü sürdürmesi ve normalleşmeye izin vermesi için yeterli likiditeye sahip olmasını sağlayacak şekilde varlıklarının boyutunu azaltmaya çalışıyor. Bunu başarmak için, Fed yetkilileri bir süredir, toplam varlıklarını ne kadar küçültmek zorunda kalacakları konusundaki belirsizlik göz önüne alındığında, öncelikle QT’nin hızını yavaşlatacak veya azaltacak bir plan hazırlayacaklarının sinyallerini veriyordu.

QT’nin azaltılmasının Haziran veya Temmuz ayında başlayacağını düşünüyorduk, ancak Powell’ın açıklaması, bu duyurunun belki de daha erken, muhtemelen 1 Mayıs’taki bir sonraki toplantıda yapılabileceğini gösteriyor. Powell, Fed’in varlıkları için oyunun sonunun, normal oynaklık ve stres dönemlerini idare edebilecek kadar büyük bir bankacılık sektörü likidite seviyesi öngördüğünü belirtti. Ancak QT’yi durdurmanın kolay bir kuralı olmadığı konusunda uyardı ve “bakılacak bir dolar miktarı veya GSYİH yüzdesi veya buna benzer bir şey olmadığını” söyledi.

Asya piyasaları, Fed’in faiz oranlarının bu yıl birçok yatırımcının beklediği 50 baz puan değil, 75 baz puan indirileceği sinyaline ABD piyasalarının olumlu tepki vermesiyle pozitif işlem görmekteler.

Bugün yurtiçi gündem doğal olarak TCMB’nin faiz kararı olacak.  TCMB’nin faiz oranlarını %45’te bırakması bekleniyor, ancak enflasyonun yeniden %70’e yönelmesi ve liranın yılbaşından bu yana  %9,56’lık değer kaybı ve rezervler üzerinden tartışmalar, piyasalar da TCMB’nin faiz artışı yapması gerekir ama bugün mü başlar? yoksa seçim sonrasına mı bırakır? tartışmasını yaratmış görünmekte.

Prof. Dr. Hakan Kara: Merkez faiz artırmayacak

 

Günün önemli şirket haberleri 21/03/2024

 

Altında Fed sonrası rekor seviye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )21 Mart 2024 08:55

    FED erken faiz arttırırsa merkez için iyi olur bu durum. fed faiz arttırdıgı ıcın glonalde bollaşan dolar olacak ulkemıze bunlar yatırıma gelecek ortamda olacak beklentı program bu. ülkemizde enflasyon çok yuksek. harcamalarıksıman için faiz arttırılabılır. gercı harcamalar zorunlu gıderler ve yaşam masrafları oldu ve bunlara maaşlar yetmıyor. ek iş yapıyor ınsanlar, emeklıde oyle. eyt emeklı oldu dıyorlar ama hepsı iş buldumu çalışıyor 10 e emeklı olsan ne olacak ? .. ulkemızde enflasyon butun TL lerı çopleştırırken altın talebı dovız talebı eden  varlıklılarda çok. eskıden arsa ev alırdılar ama şuan faizler yuksek bunun yerıne farklı reel urunler alınmaya başladı.  2 donem şu yaşandı borçler, krediler TL idi, alındı kullanıldı dolar 10 tl oldu maaşlar %100 arttı rahatca tl borçlar ödendi, sonra aynısı olsu Doler20 olunca ücret zamları ile bunlar ödendi. ama enflasyonda uçtu. faizler düşürüldükçe... kolay çıkılmaz bu işten

  • Selin21 Mart 2024 08:48

    Faizi 500 puan artiracaklar