E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB, dövizde alıma döndü---

TCMB, dövizde alıma döndü

TCMB, dövizde alıma döndü
04 Nisan 2024 - 08:06 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, uzun bir aranın ardından bugün piyasalarda döviz alımına döndü. Dolar/TL 31,90’a yaklaşırken piyasaya giren banka, alımlarına tüm gün devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),  bu yıl şimdiye kadar gördüğümüzün aksine, banka piyasada dövizde satıcı değil alıcı pozisyonundaydı

Bloomberg HT'de yer alan habere göre TCMB'nin piyasada döviz alımları, dolar/TL 31,90'a doğru inerken başladı. Bu alımlar dün gün boyu devam ederken, dolar/TL akşam saatlerinde günlük yüzde 0,35 düşüşle 31,93 seviyesinde bulundu. TCMB'nin döviz alımları doğrudan müdahale kapsamında olmadığı için toplam döviz alım miktarı açıklanmıyor.

Bu yıl tablo tersine dönüştü

TCMB'nin rezervleri yeni ekonomi yönetimi sonrası özellikle geçen yılın son çeyreğinde hızla artarken, bu yıl tablo tersine dönüştü. Yıl başından bu yana TCMB'nin swap hariç net rezervleri yıl başından bu yana 28 milyar dolar düşüşle -65,1 milyar dolara inmişti. Resmen açıklanmasa da bu düşüşün çok büyük oranda piyasadaki seçim öncesi artan döviz talebinin karşılanması kaynaklı olduğu belirtiliyor. Seçim öncesi gelen 500 baz puanlık faiz artışı sonrası ise geçen hafta net rezervleri 200 milyon dolar artış kaydetmişti.

Raporlar etkili oldu

Yerel seçimlerin geride kalması ve mevcut ekonomi politikalarına devam edileceği mesajının güçlü şekilde verilmesi, piyasalardaki döviz talebini tersine çevirdi. Bunda yabancı bankaların raporları da etkili oldu. Hem tüzel hem de gerçek kişilerde dövizden TL'ye dönüş hareketi izlenirken, pazartesi günü yüksek efektif döviz satışının etkisi ile bir ara Kapalıçarşı kuru, bankalar arası kurun altına inmişti. Merkez Bankası'nın 31,95 seviyelerinden alıma başlaması, son dönemde kaybedilen rezervin tekrar inşa edileceği beklentilerini artırdı.

Merkez Bankası rezervleri 127,9 milyar dolara geriledi

 

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı parasal koşulları sürdüreceğiz

 

TCMB, FAST işlem tutar limitini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum04 Nisan 2024 08:20

    Dövizi bu fiyatta tutacaklar bundan bu anlam çıkar gevşemesine de izin vermeyecekler oynaklığa da izin yok