E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB 200 baz puanlık faiz artışıyla, şahin bir duruş sergiledi---

TCMB 200 baz puanlık faiz artışıyla, şahin bir duruş sergiledi

TCMB 200 baz puanlık faiz artışıyla, şahin bir duruş sergiledi
24 Eylül 2020 - 16:15 borsagundem.com

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan analizde TCMB'nin 2 yıl sonra ilk kez faiz artışı yapması ve enflasyon, kur çerçevesinde etkileri inceleniyor. İşte o analiz:

TCMB politika faizlerini beklentilerden daha sıkı bir duruşla 200 baz puan arttırdı. TCMB politika faizi olan haftalık repo faizini, beklentilerin üzerinde 200 baz puan arttırarak %8,25’ten %10,25’e çekti. Faiz koridorundaki 150 baz puanlık marj dikkate alındığında, mevcut durumda daha önemli bir hal alan gecelik borç verme faizi ve geç likidite faiz oranları da, %11,75 ve %13,25 olarak ortaya çıktı.

TCMB enflasyon konusunda daha temkinli görünüyor. TCMB daha önce, salgına bağlı arz yönlü unsurların normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağını ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceğini öngördüğünü, ancak güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler (TL’de değer kaybı eğilimi olarak okuyabiliriz) neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlediğini belirtiyor. Bu da, 200 baz puanlık faiz artışı kararının arkasındaki temel gerekçe olarak öne çıkıyor.

Ortalama fonlama faizinin önümüzdeki günlerde yükselmeye devam etmesini bekliyoruz. TCMB’nin fonlama kompozisyonuna göre, parasal sıkılaştırmanın boyutu da ortaya çıkacak. Bu açıdan, TCMB’nin ortalama fonlama faizini kademeli olarak arttırmayı tercih edeceğini, halihazırda %10,6’nın hafif üzerindeki faizi, ilk aşamada %11,0’in üzerine yükselteceğini düşünüyoruz. Sonrasında döviz kurunun seyri sıkılaştırmanın hızını belirleyecektir. Sene sonunda %12,8, 2021’in ilk aylarında da %14,0-15,0 seviyelerindeki enflasyon beklentilerimiz de dikkate alındığında, ortalama fonlama faizinin sene sonu itibariyle %12,5-13,0, gelecek sene ilk çeyrek içinde de %14,0 civarına yükseltilmesini bekliyoruz.

Genel olarak, kararın (ve açıklama metninin) beklentilerden daha şahin olduğu görülüyor. Ancak piyasanın daha düşük oranlı sıkılaştırma beklentilerinin nedeninin de, kur ve enflasyona ilişkin olumlu beklentileri değil, TCMB’nin daha önceki para politikası duruşu ve kararları olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu açıdan piyasa, önümüzdeki günlerde, TCMB’nin ortalama fonlama faizini biraz daha yükseltmesini bekleyecektir. Ancak ne olursa olsun, TCMB’nin para politikası duruşunu, piyasa beklentilerine biraz daha yaklaştırmış olmasını olumlu karşılıyoruz.

TCMB faizleri yükseltti

Faiz artışı dövizdeki yükselişi frenler mi?

PPK beklentilerin üzerinde artırıma gitti

Merkezden ters köşe

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutürk 25 Eylül 2020 04:19

    Enflasyon sonucu faize zam yaptın. Demekki neymiş sayın cumhurbaşkanımız yanılmış. Enflasyonun sonucuymuş faiz. Dilerim öğrenmiştir. İyide bilgiye sahip olmanın bedeli bu kadar ağır olmazdı, kitap okumayı sevseydi. Buda burada fasulyeden yazan trollere ders olsun. Bilgi politikacı dinleyerek değil kitap okunarak sahip olunur.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU24 Eylül 2020 22:59

    üç gün sonra her şey aynı olur.

  • Okie Dokie24 Eylül 2020 17:47

    Şahin görünümlü doğan diyelim biz.

  • faiz24 Eylül 2020 16:44

    aman reis duymasın