E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPPK beklentilerin üzerinde artırıma gitti ---

PPK beklentilerin üzerinde artırıma gitti

PPK beklentilerin üzerinde artırıma gitti
24 Eylül 2020 - 16:20 borsagundem.com

Şekerbank tarafından hazırlanan analizde TCMB'nin 2 yıl sonra ilk kez faiz artışı yapması ve enflasyon, kur çerçevesinde etkileri inceleniyor. İşte o analiz:

TCMB Para Politikası Kurulu Eylül toplantısında politika faizini, piyasa beklentisinin faiz artırımı olmayacağına dair beklentisine karşın %8,25'ten %10,25'e yükseltme kararı aldı. Bugün gerçekleştirilen PPK Eylül ayı toplantısı karar metninde bir önceki karar metnine göre aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

Eylül ayı karar metninde "İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayında başlayan toparlanma güç kazanmaktadır." ifadesi "İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlenmektedir." ifadesi ile değiştirilmiştir.

Eylül ayı karar metninde "Son dönemde ticari kredilerde normalleşme eğilimi gözlenirken, bireysel krediler güçlü seyretmiştir." ifadesi "Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır." ifadesi ile değiştirilmiştir.

Eylül ayı metnine "Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörülmüştü. Ancak, güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir.

Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla Ağustos ayından itibaren atılan sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermiştir." ifadesi eklenmiştir.

Eylül ayı metninden "Salgına bağlı birim maliyet artışlarına ilave olarak döviz kuru ve kredilerde yaşanan gelişmeler talep yönlü dezenflasyonist etkileri sınırlamakta ve çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde yükseliş gözlenmektedir. Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı öngörülmektedir.

Salgın dönemine özgü finansal düzenlemelerin kademeli olarak normalleştirilmesi ve son dönemde likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımlarının, makrofinansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, salgının ilerleyişine bağlı olarak iç ve dış talep koşullarının seyrine dair belirsizlikler önemini korumaktadır." ifadesi çıkarılmıştır.

PPK, beklentilerin üzerinde 200 baz puan bir faiz artırımına giderek politika faiz oranını %8,25'den %10,25'e yükseltmiştir. Metnin genel olarak enflasyon temelinde tüm riskleri net şekilde özetlemesi ve toplantı ile gereken aksiyonun alınmış olmasını TL üzerindeki baskıyı hafifletme anlamında olumludur. Önümüzdeki döneme ilişkin olarak risklerin bu denli net şekilde özetlenmiş olması bir süre bekle gör şeklimde gidildikten sonra eğer ki koşullar gerektirirse yeni bir sıkılaştırmanın olabileceğine dair beklentileri güçlendirici yönde etki yapmıştır. 

TCMB faizleri yükseltti

Faiz artışı dövizdeki yükselişi frenler mi?

TCMB 200 baz puanlık faiz artışıyla, şahin bir duruş sergiledi

Merkezden ters köşe

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aydın24 Eylül 2020 16:30

    MB,BAĞIMSIZ KARAR ALDIĞI İÇİN KENDİSİNİ TEBRİK EDERİM.RASYONEL KARAR BUYDU,PİYASALAR RAHATLADI.