E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkezden ters köşe---

Merkezden ters köşe

Merkezden ters köşe
24 Eylül 2020 - 16:10 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan analizde TCMB'nin 2 yıl sonra ilk kez faiz artışı yapması ve enflasyon, kur çerçevesinde etkileri inceleniyor. İşte o analiz:

Merkez Bankası politika faizini (haftalık repo faizi) 200 baz puan artırarak %10,25 seviyesine çıkardı.

Piyasanın beklentisi politika faizinin sabit tutulacağı yönündeydi. Bizim görüşümüz Merkez
Bankasının politika faizini sabit tutarken üst bandı 150bp artıracağı yönündeydi. Yanıldıldığımız için hiç bu kadar mutlu olmamıştık.

Alınan kararı geç kalsa da doğru yönde atılmış ve piyasaları olumlu yönde şaşırtan bir karar olarak görüyoruz. 200 baz puanlık faiz artırımı sonrası gelinen %10,25 seviyesi halen piyasada oluşan
%10,6’lık ağırlıklı ortalama faizin ve %12’ye yaklaşan enflasyon beklentisinin altında. Ama Merkez Bankasına, gecelik borç verme ve geç likidite penceresinin verdiği 300bp imkanı kullanarak, kısa vadeli faizleri %12-13 bandına (pozitif reel faiz bölgesine) çıkarma imkanı veriyor.

Yapılan açıklamada, Merkez Bankası ’güçlü kredi büyümesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma’ ve ’finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin (kurun artışı diye okuyun) enflasyonu yükselttiğini kabul ediyor. Dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek için ilave sıkılaşmaya gittiğini söylüyor.

Atılan adımla para politikasının ne kadar sıkılaşacağı fonlama kompozisyonunda haftalık repo gecelik borç verme ve geç likidite penceresinin ne kadar yer alacağına ve aktif oranı ve munzam karşılık gibi makro ihtiyati politikaların izleyeceği seyre bağlı olarak belirlenecek.

Merkez Bankasının aldığı karar sonrası ana tahminlerimizde bir değişikliğe gitmiyoruz. 2020 sonu için 7,50 dolar kuru, %13,0 ağırlıklı ortalama faiz ve %11,5 enflasyon tahminlerimizi koruyoruz.

TCMB faizleri yükseltti

Faiz artışı dövizdeki yükselişi frenler mi?

TCMB 200 baz puanlık faiz artışıyla, şahin bir duruş sergiledi

PPK beklentilerin üzerinde artırıma gitti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • manyak herif24 Eylül 2020 19:10

    yiğit merkez bankası başkanını kutluyorum.doğru bir hamle.ümidimiz her ppk toplantısında 200 baz puan ve üstü  artırımın olmasıdır.faizler ne kadar yüksek olursa yiğit halkımız ve sanayicilerimiz döviz almaz alternatif olarak en azından parasını bankaya yatırarak bu helal parasının faizini yer.

  • EDE24 Eylül 2020 16:50

    ÇIKIP KONUŞAN EKONOMİSTLER HİÇ BİRŞEY DEMİYORLAR ŞARTLI OLUNCA KORKU VARYA FAİZ ARTIRIR BILE DİYEMEDİLER