E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTBMM Başkanı Mustafa Şentop önemli açıklamalarda bulundu---

TBMM Başkanı Mustafa Şentop önemli açıklamalarda bulundu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop önemli açıklamalarda bulundu
21 Temmuz 2022 - 13:29 borsagundem.com

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Tüm dünya derin ve hatta kronik hale gelmiş bir mülteci krizi ile karşı karşıya."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Üçlü Meclis Başkanları İkinci Toplantısı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop yaptığı konuşmada, " Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler herhangi üç ülke arasındaki ilişkiler gibi değildir. Aramızdaki kardeşlik bağı ortak tarih, ortak kültür ve ortak din ile sürekli beslenerek ve güçlenerek pek az millet ve ülkenin ulaşabileceği bir seviyeye ulaşmıştır." dedi.

"Tarihin akışının değişmeye başladığı günlerden geçiyoruz"

Şentop," Tarihin akışının değişmeye başladığı günlerden geçiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, katliamlarla geçen 20. yüzyılın siyasi, hukuki ve ekonomik dengeleri bozuldu. Bu dönemin istikrarsızlıklarına çözüm üretmek üzere ortaya çıkan kurumlar işlemez, işlev görmez hale geldi. Uluslararası kurumlar ve tezleri, bütün bir dünya ve insanlık için iddia ettikleri barış, asgari refah ve insanca yaşama şartlarını üretemedi. Çifte standartla hareket etme hastalığına düçar olan bu kurumların sahte çıkışları artık çok daha göze batar hale geldi. Bazı ülkelere Birleşmiş Milletler kararlarına uymadıkları için müdahale edilirken, onlarca Birleşmiş Milletler kararını tanımayan, dünya ile alay edercesine bu kararları ihlal eden ülkelere kimse sesini çıkartmadı. Bu tür çifte standartlı yaklaşımlar uluslararası kuruluşların ve zeminlerin güvenilirliğini aşındırmış ve sonunda tüketmiştir" diye konuştu.

"Bedelini karşılamalı, külfetini paylaşmalıdır"

Konuşmasında mülteci konusuna değinen Şentop, " Tüm dünya derin ve hatta kronik hale gelmiş bir mülteci krizi ile karşı karşıya. Mülteci krizi ancak ve ancak bu durumun ana nedenleriyle mücadele etmekle mümkün olabilir. Ve böyle bir mücadelenin samimiyetle yürütülmesi; her bir mültecinin yaşam hakkının tüm dünyadaki tüm insanların yaşam hakkı kadar değerli olduğunun bilincine ve inancına sahip bir medeniyetin temsilcilerinin öncülüğüyle mümkündür. Ancak bugün bu göç dalgalarının ortaya çıkmasına neden olan, başka ülkelerdeki insanca yaşanabilecek şartları ortadan kaldırmaktan çekinmeyen, insanlara sadece çıkarlarıyla örtüştüğü sürece değer veren tüm devletler de artık bu veballerinin sorumluğunu üstlenmeli, bedelini karşılamalı, külfetini paylaşmalıdır. " dedi.

"21 yüzyıl 'Asya Yüzyılı' olarak adlandırılıyor"

Asya kıtasının küresel siyaset ve ekonomide yükselen güç olması nedeniyle 21. yüzyıl “Asya Yüzyılıö olarak adlandırılıyor diyen Şentop, "Dünya'nın jeopolitik ve ekonomik ağırlık merkezi hızla Asya'ya kayıyor. Asya kıtasının her bölgesinde etkileyici bir kalkınma ve gelişim süreci yaşanıyor. Asya ve Avrupa kıtalarının ayrılmaz bir parçası olan Türkiye de kendi içinde ve büyük Avrasya coğrafyasında sürmekte olan kapsamlı dönüşüme uygun bir şekilde “Yeniden Asya inisiyatifi ile Asya yüzyılını karşılıyor. Bu girişimle, Türkiye mevcut siyasi ve ekonomik kurumsal taahhütlerini dikkate alarak, Asya genelinde ortaya çıkan çok yönlü dinamizmden daha iyi ve verimli biçimde yararlanmayı ve buna katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Türkiye olarak Asya'ya sadece siyaset ve güvenlik eksenli bir zaviyeden bakmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şentop konuşmasını şöyle sürdürdü, " Ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkileri güçlendirilmesine de fevkalade ehemmiyet gösteriyoruz. Şüphesiz, Modern İpek Yolu'nun canlandırılması bölgelerimizin refahı ve kalkınmasına ciddi ivme kazandıracaktır. Bu meyanda yürüttüğümüz Orta Kordior Girişimi ile yaptığımız ulaşım ve enerji iletim hattı yatırımları ile bu girişimde ciddi bir rol oynuyoruz."

"Türkiye, dost ve kardeşlerinin yanında durmaya devam edecektir"

Şentop" Türkiye, bölgelerimizde güvenlik ve istikrarın tesisine ihtiyaç duyulan her hadisede dost ve kardeşlerinin yanında durmaya devam edecektir. Azerbaycan ve Pakistan ile el ele, omuz omuza beraberce hareket edecektir. Bu vesileyle Azerbaycan ve Pakistan'ın -geçtiğimiz hafta 6'ncı yıldönümünü geride bıraktığımız 15 Temmuz hain darbe girişiminin arkasındaki FETÖ terör örgütüyle mücadeleye verdikleri destek için teşekkür ediyorum. Azerbaycanlı ve Pakistanlı kardeşlerimizin Kıbrıs Türklerine desteklerinin ve KKTC'yle parlamentolar arası temasların artarak devam edeceğine inanıyorum" dedi.

İlk toplantı sonunda yayınlanan Bakü Deklerasyonu ile kamuoyuna duyurulmuştu. Bugünkü toplantı sonrasında da İstanbul Beyannamesi'nin yayınlanması planlanıyor.

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye bu hain tertibi boşa çıkardı

 

Şentop'tan Srebrenitsa mesajı: İnsanlığın kaybedildiği gün

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş 21 Temmuz 2022 18:24

    Sayın Mustafa Şentop, hepsinin bir ülkesi var. Suları, enerjileri, seçtikleri başkanları var. Ülkeleri yandı bitti kül olmadı yani. Ben oy hakkımı,siyasiler kendi kafalarına göre takılsın, milletin hakkını yedirsin diye kullanmıyorum.Demogoji yapmayın lütfen. Fakirlik kader değil, bir seçimdir. Tek sebebi ekonomik kararlardır.Tüm dünya göçlerle ilgili tedbir alıyor. Bizim aldığımız tedbirleri açıklarsanız daha net bilgi almış olurum. Teşekkür ederim.

  • Ekonomi21 Temmuz 2022 18:42

    Tüm dünya halklarına bakmayız.Çocuklarımız kendi ülkelerinde mutsuz ve kaygılı ise nefes alamıyorsa, ballı maaşlarla, affedilen vergilerle, farklı ülkelere aktarılan sermayelerle ülkede haktan,hukuktan, adaletten bahsetmek hele hele ayetleri kullanarak paranın ülke değiştirmesine ve halkın fakirleşmesine neden olunmasını doğru bulmuyorum. Yemler dışarıdan, ekim yapılan topraklar dışarıda nedenini anlayamıyorum. Ülkede hayvan yemi ve tahıl üretecek toprak mı kalmadı?Beynim durdu artık.

  • Bir dost21 Temmuz 2022 14:07

    En dusuk 2500 lira olan emekli maasi torba yasayla lütufta bulunurak 3000 tl yerine 3500 tl yaptik demislerdi( bos bol laf). Temmuzda yatan para 3500tl...(Resmi enflasyon gercegin cok altinda ) ℅ 42,35 Enflasyon farki NEREDE veya enflasyon farkiyla 2500den 3500 ciktiysa , torba yasada arttirilan NEREDE? En dusuk en yuksek emekli arasinda ki farklari goren göz ,duyan kulak, vicdani kalp yok mu? 2000 oncesi sonrasi Intibak zaten yok. Bide Memur sgk arasindaki emekli maas farklarina ne demeli , iki insan da yaslaniyor emekli oluyor,hayat bitiyor. Memur ,devlete sgk linin kazandirdigindan fazla ne kazandiriyor ki daha cok aliyor.Memurlarin yuzde doksaninin yaptigi isi yirmi yasina gelmemis insanlar ,hic egitim almamis insanlar bir iki hafta da ogrenir ayni isi yapar.... Kendi maasi ile birlikte esinin maasini da alan tek kisiler dolu( 20.000tl bile asiyor cogu)Gencecik yasta milletvekili olmuslara omur boyu super emekli maasi ...OY YOK bunu bilin , avucunuzu yalayin.

  • savaş kaya21 Temmuz 2022 13:58

    Mustafa Şentop önemli açıklamalarda bulundu başlığı ilginç. Bu arkadaş hiçbir önemli şey açıklayamaz. Bir şeyler açıklasa bile önemli bir şey açıklayamaz.