E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTarihsel veriler 2023’te borsalar lehine---

Tarihsel veriler 2023’te borsalar lehine

Tarihsel veriler 2023’te borsalar lehine
26 Aralık 2022 - 11:23 borsagundem.com

Yeni yılda yatırımcıları boğa piyasası mı bekliyor? Tarihsel veriler umut dolu işaretler veriyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar 2022 yılının büyük bir çöküşle tamamlamak üzere. Kayıplar yatırımcıları hayal kırıklığına uğratacak seviyede. Yeni yıl için ise umutlar tükenmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni yıla dair tahminler geçmiş verilere bakıldığında olumlu bir görünüm sunuyor olabilir. Yatırımcılar, çok özledikleri boğa piyasasına 2023 yılında kavuşabilir.

Şafaktan önceki son karanlık mı?

Business News’ten Brian Neeley’nin haberine göre, yeni bir yıla girerken, yatırımcılarda karamsarlık hakim. 2022 yılı on yıldan fazla bir süredir ilk kez ‘sürekli bir ayı piyasası’nı da beraberinde getirdi. Enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesinde. Büyük şirketler çalışanlarının işine son vermeye devam ediyor. Tüketiciler için ise hayat standartları giderek düşüyor.

Yine de piyasaların şafaktan önceki son karanlık anda olabileceğine dair işaretler bulunuyor. Geçmiş verilerin üstünkörü bir incelemesi bile borsanın hızla toparlanabileceğini gösteriyor. Peki gerçekten de 2023 yılında yatırımcıları boğa piyasası mı bekliyor?

Kötü geçen yılın ardından gelen sıçrama trendi

S&P 500, 2022 yılını yüzde 20'ye yakın düşüşle bitirmek üzere. Bu, 1928'den beri yalnızca altı kez gerçekleşti ve bunların dördünde, endeks bir sonraki yılda yüzde 20'den fazla getiri sağladı.

İki istisnanın da, yani S&P 500 Endeksi’nin yıl içinde en az yüzde 20'lik bir düşüş yaşadığı yılın ardından gerçekten yine düşüş yaşadığı yılların, Büyük Buhran'ın ilk dönemlerinde meydana geldiğini unutmamak gerekiyor. O zamandan beri, özellikle bireysel yatırımcıların finansal hizmetlere erişiminin hızla artmasıyla birlikte, piyasalarda da çok şey değiştiği gözleniyor.

1940 ile 2021 yılları arasında yılı 23 kez negatif bölgede kapatıyor. Bunların 19’unda endeksin bir sonraki yıl yükseldiği görülüyor.

Ayrıca, Büyük Buhran'ın sona ermesinin ardından, borsalar için kötü geçen yılların ardından belirgin bir sıçrama eğilimi yaşandığı gözleniyor. S&P 500 Endeksi, 1940 ile 2021 yılları arasında yılı 23 kez negatif bölgede kapatıyor. Bunların 19’unda endeksin bir sonraki yıl yükseldiği görülüyor.

S&P 500 için düşüşü takip eden yıllarda gerçekleşen ortalama kazanç yüzde 12,8 olarak gerçekleşiyor. Çoğu durumda endeks, sadece dip seviyeleri gördüğü yıldan sonraki yılda değil, diğer yıllarda da yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Bu durum, özellikle 2007 yılı sonundan 2009 yılı ortasına kadar piyasanın büyük ölçüde düştüğü Büyük Durgunluk döneminin ardından yaşanıyor. Hisse senedi piyasaları, çöküşün ardından daha sonra yıllarda, tarih boyunca gördüğü en uzun boğa piyasasına giriş yapıyor.

Resesyon olasılığı

Bununla birlikte, piyasalarda bir resesyonun yakın olduğuna dair yaygın endişeler de yok değil. Kar amacı gütmeyen New York merkezli araştırma şirketi The Conference Board tarafından kısa süre önce yapılan ankette, CEO'ların yüzde 98'inin ABD ekonomisinin önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde bir durgunluğa gireceğini düşündüğü görülüyor. Bu karamsarlık sadece üst düzey yetkililerle de sınırlı değil. Aralık ayının başlarında yapılan Bloomberg News anketi, beş ekonomistten dördünün 2023 veya 2024'te bir resesyon beklediğini ortaya koyuyor.

Peki borsalar, durgunluk dönemlerinde tarihsel olarak nasıl performans gösteriyor? Bunun yanıtı pek iç açıcı değil.

S&P 500 Endeksi’nin, durgunluk dönemlerinin çoğunda düştüğü gözleniyor. Bazı durumlarda, düşüş özellikle keskin gerçekleşiyor. Ancak, durgunluk sırasında hisse senetleri her zaman dibi boylamıyor. Örneğin, S&P 500 Endeksi’nin, 1980 ve 1990-1991 durgunluk dönemlerinde yükseldiği gözleniyor.

2023, boğa piyasası yılı mı olacak?

Peki 2023 yılı boğa piyasası yılı mı olacak? Tarihsel örnekler bu sorunun kesin bir cevabı olmadığını gösteriyor. S&P 500'ün genellikle yıl içinde bir düşüş yaşadıktan sonra tırmandığı doğru olsa da, bunun her zaman gerçekleşmediğini de akılda tutmak gerekiyor. Ve eğer bir durgunluk kapıdaysa, borsalardaki düşüş trendinin devam etmesi daha olası görünüyor.

Bugünkü koşullar ile geçmiş dönemler arasında paralellikler de bulunuyor. Örneğin, ABD’nin 1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başında da yüksek enflasyon oranlarıyla boğuştuğu görülüyor. Ancak günümüz ekonomisinde ve borsada geçmiş yıllarda görülenlerden farklı faktörler bulunuyor.

2023 yılında bir boğa piyasası olasılığı, halihazırda olanlardan çok, asıl gelecek yıl olaylarının nasıl şekilleneceğine bağlı gözüküyor. Gelecek maalesef geçmiş tarafından belirlenmiyor, en azından borsalarda bu böyle. Ancak er ya da geç bir boğa piyasasının geleceğini de hesaba katmak gerekiyor. Mevcut düşüşün büyük bir piyasa düzeltmesi olarak görülmesi durumunda, borsaların sabırlı yatırımcılar için büyük fırsatlar sunduğunu akılda tutmak gerekiyor.

Boğa piyasası ne zaman geri gelecek?

 

Boğa piyasası senaryosunun iki zayıf noktası

 

“Boğa döngüsü başlamak üzere”

 

2023'te küresel ekonomi nasıl olacak?

 

2023'te borsanın rakibi 'emtia ve mevduat'

 

2023’te piyasalar bu iki senaryoya göre şekillenecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turan Alkan 26 Aralık 2022 23:04

    Artik gormez misiniz, ne ayısı ne boğası? Artik TÜRKİYE YÜZYILINA, kendi havasinda iniş ve çıkışlarla Yoluna devam edebilir, belki 2023 te BIST 100 endeksi 8000, 10 000 leri de gorebilecek, Avrupanın ve Asya'nın en güçlü merkezini oluşturabilecektir İNŞALLAH.