E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTahıl koridoru anlaşması ile İstanbul küresel hububat merkezi olabilir---

Tahıl koridoru anlaşması ile İstanbul küresel hububat merkezi olabilir

Tahıl koridoru anlaşması ile İstanbul küresel hububat merkezi olabilir
23 Temmuz 2022 - 12:11 borsagundem.com

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Taycı, imzalanan tahıl koridoru anlaşmasıyla İstanbul'un küresel hububat piyasası için düzenleyici olacağını söyledi

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının dünyayı büyük bir felaketten kurtaracağını belirterek, "Dünyanın en büyük iki tahıl üreticisi arasındaki savaş hali sürerken Türkiye'nin devreye girerek diplomatik kanalları kullanarak İstanbul merkezli bir koordinasyon sağlaması gelecek adına umut vericidir. " dedi.

Rusya ve Ukrayna'nın ticarette kapalı konuma gelmesinin gıda tedarik zincirinde ciddi sorunlara yol açabileceğini aktaran Taycı, "Bu anlaşma ile savaş durumu sürse dahil tedarik zincirinin kesilmeyeceği kesinleşmiş oldu. Savaş durumunun on yıldan fazla süreceği öngörülüyor.

Biz hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri grubu olarak sivil toplum kuruluşları ile birlikte bir irade ortaya koyarak Rusya ve Ukrayna'nın satacağı hububat, bakliyat gibi mamullerin Türkiye üzerinden dünyanın geri kalanına dağıtılması için inisiyatif alabiliriz. Yani bir anlamda bu devasa payın distribütörlüğünü yapabiliriz." diye konuştu.

Taycı, "Eğer tahıl koridoru açılmasaydı Türkiye spekülatif ortamdan ciddi zarar görecekti. Biz yıllık 20 milyon ton üretim yapıyoruz fakat aynı Rusya ve Ukrayna'dan tahıl ithal ederek katma değerli ürün haline getirip ihracat yapıyoruz. " dedi.

Taycı şöyle devam etti:

"Pek tabii başka coğrafyalardan tedarik edilebilirdi fakat Rusya ve Ukrayna hemen yanımızda iki ülke. Farklı yerlerden yapılan tedariklerde lojistik maliyetleri artmış olacaktı. Maliyet artışları fiyatları artıracak bu da rekabet gücümüzü zorlayacaktı. Bisküvi, gofret, donuk unlu mamuller üreten unlu mamuller ihracatçısı da zor durumda kalacaktı.

Türkiye un ihracatında dünya birincisi bir ülke. Makarna ihracatında da küresel pazar payı yüzde 6. Dünyanın en büyük iki tahıl üreticisi arasındaki savaş hali sürerken Türkiye'nin devreye girerek diplomatik kanalları kullanarak İstanbul merkezli bir koordinasyon sağlaması gelecek adına umut vericidir. Orta ve uzun vadede İstanbul'un küresel hububat fiyatlarının belirlendiği bir merkez olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Mersin Limanı'nın Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta bir merkez haline geldiğini söyleyen Taycı, "Şimdi tahıl koridoru ile Rusya ve Ukrayna'nın tahıl ihracatında dünyaya açılan kapısının İstanbul olmasıyla birlikte Türkiye'nin konumu daha da pekişti.

İthalat ve İhracat kanallarının yönlendirilmesi noktasında kilit bir ülke haline geldik. Diplomatik başarıları ekonomik başarılarla taçlandırmak iş dünyamızın sorumluluğudur. Rusya ve Ukrayna'daki tahıl, bakliyat ve hububatın da distribütörlüğüne soyunmalıyız. Yani yapmamız gereken şey onlardan alan ve dünyaya satan konuma gelmektir." şeklinde konuştu.

Tahıl sevkiyatı nasıl işleyecek?

 

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması dünyada nasıl yankılandı?

 

AB'den tahıl koridoru açıklaması

 

Tahıl koridoru için imzalar atıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum23 Temmuz 2022 17:55

    Tarım arazilerini konuta peşkeş çekerek mi bakın avrupada çiftçi belğesi olmayan tarım arazisi alamaz ve hiç bir çiftçi tarım arazisine Bi çöp inşaa edemez öyle bizdeki gibi %5 imar yok

  • azılı solcu23 Temmuz 2022 16:16

    hububat merkezi yapılmamıza karşıyım.ulkemiz tarımdan deil sanayi ile kalkınmalıdır.yazıklar olsun.oyum chp ye millet ittifakına.

  • Kendi cebim23 Temmuz 2022 14:19

    Bu olursa Türk lirası değerlenir mi? Lira'yı değerlendirmeyen hiçbirşey umrumda değil, lira'yı değersizleştiren hükümetin amaçları varsa onlar da umrumda değil.

  • KILIÇ23 Temmuz 2022 14:00

    emegi geçenleri taktir ediyorum .

  • Pala23 Temmuz 2022 13:26

    Savaş durumunda zorda kalan ülkeler üzerinden fırsatçılık yapılacağına, iç Anadolu'da çiftçiye destek verilip kendi uretimimiz arttırılarak hem ucuza üretim yapılır, hem işsizlik azaltılır hem de hayvan yemi uretilirdi.onun yerine ah li mala aracılık yapıp, hazircilik yapılıyor

  • baran23 Temmuz 2022 16:38

    Neler yapıldığından haberin var mı?  Araştırdın mı?  Oturduğun yerden salla dur. 

  • Hamido23 Temmuz 2022 12:25

    Geçici/konjonktürel vaziyet.. Hemen böyle havalara girmek bize mahsus...Temkinli olamıyoruz,