E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSuudi atağının ardından Türk çeliği için koruma talebi---

Suudi atağının ardından Türk çeliği için koruma talebi

Suudi atağının ardından Türk çeliği için koruma talebi
05 Eylül 2023 - 10:09 borsagundem.com

Ortadoğu’nun en büyük kimya şirketi Sabic'in demir- çelik şirketi Hadeed’i satın almasıyla Türk çeliğine yeni bir rakip daha çıktı. TÇÜD Genel Sekreteri Yayan, ABD ve AB'de olduğu gibi korumacı tedbirlerin alınmasını istedi

35.1 milyon ton üretim ile dünya çelik üretiminde ilk 10 içinde bulunan Türk çeliği için Ortadoğu'da yeni bir rakip doğuyor. Suudi Arabistan şirketi Saudi Basic Industries Corporation’ın demir çelik şirketi Hadeed'i satın alarak dünyanın en büyüğü yapma hamlesi sonrası Türk çeliği için de koruma talepleri gelmeye başladı. 

Hilal Sarı'nın Ekonomim'deki haberine göre Brezilyalı maden şirketi Vale'ye yatırım kararı alan ve Çin'le birlikte çelik levha üretimine başlayan Suudi Arabistan'ın üçüncü çelik projesi varlık fonu Public Investment Fund (PIF) aracılığıya gerçekleşiyor. Ortadoğu’nun en büyük kimya şirketi Saudi Basic Industries Corporation’ın (Sabic). PIF aracılığıyla demir-çelik şirketi Hadeed’i 12,5 milyar Suudi riyaline (3,3 milyar dolar) satın alacağını, ayrıca Haddeed’in ayrı bir anlaşma ile hisse karşılığında Suudi çelik şirketi AlRajhi Steel Industries Co’yu da alacağı duyurdu.

Hedefleri ulusal bir şampiyon yaratmak

Ekonomim'deki habere göre PIF Başkan Yardımcısı ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika Yatırımları Direktörü Yazeed Al Humied, konuya ilişkin açıklamasında “Bu adımlar PIF’ın finansal yetkinlikleri ve sektör uzmanlığını, Hadeed ve Rajhi Steel’in teknik ve ticari alanlardaki öncü konumu ve uzmanlığını bir araya getirerek Suudi Arabistan’ın çelik sektöründe ulusal bir şampiyon yaratacak” diye konuştu.

Tadawul'a açıklama gönderdiler

Sabic’ten hisselerinin işlem gördüğü Tadawul borsası için yapılan resmi açıklamaya göre Sabic’in çelik birimi Hadeed ise ayrı bir anlaşma ile AlRajhi Steel Industries Co. firmasını hisse karşılığında satın alacak. Açıklamada anlaşmanın 2024 yılının ilk çeyreğinin sonu itibariyle tamamlanacağı bildirilirken, nihai satış fiyatının da bu tarih itibariyle açıklanacağına dikkat çekildi. 

Sabic’in Tadawul hisselerinde değişiklik olmadı

Karar sonrası Sabic’in Tadawul borsasında işlem gören hissesi yüzde 1,92 yükselişle 90,1 riyale kadar yükseldi. TSİ 15:35 itibariyle hisse yüzde 0,11 düşüşle 89,90 düzeyinden işlem gördü.

Dünyanın en değerli kimya firması olan Sabic’ten yapılan açıklamada ise Hadeed’in satışının şirketin ana işi olan petrokimya üretimine odaklanmasına yardımcı olacağı belirtildi. Kimya devinin kârı ikinci çeyrekte küresel ekonomideki zayıflık nedeniyle yüzde 85 düşüş kaydetmişti.

Türk çeliği için koruma istendi

Ekonomim'deki haberde konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, özellikle enerji fiyatları konusunda yerli çelikçiyi koruyacak tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Körfez ülkelerinin çelik yatırımlarımızın doğrudan rakibimiz olacağını söyledi.

TÇÜD Genel Sekreteri Yayan “Konuya sadece Suudi Arabistan olarak bakmamak lazım. Körfez ülkeleri ve İran da var. Bu ülkelerde yapılan yatırımlar Türk çelik sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü bu ülkelerdeki çelik yatırımlarının çoğu ihracat ağırlıklı yatırımlar ve Enerji Bakanlığı’nın enerji yoğun bir sektör olan çelik üretiminde uyguladığı fiyatların, Körfez’e göre çok yüksek kalmasının - Avrupa Birliği’nin de biraz üzerinde bir fiyat esas alınıyor - bundan sonraki yıllarda Türk çelik sektörünün rekabetçi gücünü azaltmasından endişe duyuyoruz. Korumacı tedbirler alınmadığı takdirde, kendi çelik ihtiyaçlarının çok üstünde olduğunu düşündüğüm bu söz konusu yatırımlar, enerji fiyatlarındaki avantajların da etkisiyle bizim doğrudan rakibimiz olacak. Bizden çok daha düşük enerji maliyetleriyle çelik üretimi yapabiliyorlar. İran örneğinde olduğu gibi, yatırım sonrası canhıraç bir şekilde ihracata yöneliyorlar. Yerli çelik sektörünü koruyacak politikalar konusunda biraz eksik kaldık. ABD’de ve AB’de çok ciddi koruma tedbirleri var. Bizde de olması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin ham çelik üretimi arttı

 

Demir çelik endüstrisinde dev bir hamle daha!

 

Türkiye, çelik üretiminde Avrupa’da ikinci sıraya geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)