E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan: Suriye’yi çözmezsek yangınlar büyüyecek---

Erdoğan: Suriye’yi çözmezsek yangınlar büyüyecek

Erdoğan: Suriye’yi çözmezsek yangınlar büyüyecek
15 Şubat 2017 - 04:56 borsagundem.com

Suudi Kralı Selman tarafından havaalanında karşılanan Erdoğan, 2.5 saatlik görüşmede Suriye ve bölge sorunlarının çözümü için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahreyn’in ardından Körfez turunu Suudi Arabistan’da sürdürdü. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, önceki akşam Erdoğan’a jest yaparak havaalanında karşıladı. Erdoğan, Bahreyn’de verdiği Arap dünyasının, “başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda birlikte hareket etmesi gerektiği” mesajını Suudi Arabistan’da da yineledi. Erdoğan akşam saatlerinde de Katar’ın başkenti Doha’ya geçerek Körfez ülkelerindeki son durağındaki temaslarına başladı.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife tarafından hem gelişinde havaalanında karşılanan hem de ayrılışında havaalanından uğurlanan Erdoğan, aynı sıcak ilgiyi Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’den de gördü. Bahreyn’den önceki gece Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geçen Erdoğan’ı Kral Selman çok az lidere yaptığı uygulama ile havaalanında karşıladı. Askeri Hava Üssü’ndeki karşılamaya Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Riyad Emiri Faysal bin Bender bin Abdülaziz de katıldı.

‘Güvenli bölge şart’

Erdoğan, dün Yemame Sarayı’nda Kral Selman tarafından resmi törenle karşılandı. Resmi tören sonrasında Kral Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna öğle yemeği de verdi. Erdoğan ve Kral Selman’ın görüşmelerinin ana gündemini ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi, Suriye’deki gelişmeler ve özellikle güvenli bölgenin oluşturulması, Irak, Filistin ve Yemen başta olmak üzere de bölgesel konular oluşturdu.

Erdoğan, Bahreyn’de verdiği Arap dünyasının, “başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda birlikte hareket etmesi gerektiği” mesajını Suudi Arabistan’da da tekrarladı. Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Selman’a, “Siz bölgenin önemli ülkesiniz. Hep beraber bu birlikteliği oluşturmalıyız. Suriye sorunu çözülmezse bölgede yangınlar büyüyebilir” mesajı verdiği öğrenildi.

Mülteci sorunlarının da ele alındığı görüşmede Erdoğan, Suriye’de bir an önce halkın istediği yönetimin gelmesini dile getirdi. Bu çerçevede iki lider Astana görüşmelerini de değerlendirdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da eşlik ettiği görüşmelerde iki ülkeyi ilgilendiren ekonomik işbirliği konuları görüşüldü.

Erdoğan Riyad’da ayrıca Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif ve Suudi Arabistan Veliaht Vekili Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz ile de ayrı ayrı görüştü.

Katar’a geçti

Erdoğan akşam saatlerinde ise Suudi Arabistan’dan ayrılarak Körfez turunun üçüncü ülkesi olan Katar’a geçti. Erdoğan, Katar’ın başkenti Doha’da dün akşam eski Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife Al Sani ile görüştü. Erdoğan, bugün ise Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani tarafından Emirlik Divanı’nda resmi törenle karşılanacak. Resmi karşılama töreninin ardından iki lider baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapacak. Erdoğan’ın Katar’daki temaslarının ana gündemini de ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konular oluşturacak.
Erdoğan, bu akşam saatlerinde ise Katar’dan ayrılacak. Erdoğan, Türkiye’ye dönmeden önce tekrar Suudi Arabistan’a geçecek ve Mekke’de Umre ziyareti yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Suudi Arabistan’daki temasları
kapsamında Riyad’daki Ulusal Müze’yi ziyaret etti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)