E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK düzenlemesi için kanun teklifi---

SPK düzenlemesi için kanun teklifi

SPK düzenlemesi için kanun teklifi
17 Temmuz 2014 - 07:02 borsagundem.com

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, SPK’nın ortaklıktan çıkarma tebliğinde küçük ortağı korumak için kanun teklifi verdi

Küçük şirket ortaklarının paylarının alım fiyatında 30 gün yerine 1 yıllık sürenin esas alınmasını isteyen Ayaydın, “30 gün uygulaması, bazı art niyetli kişilerce küçük yatırımcıyı zarar uğratacak şekilde fiyat dalgalanmalarına, manipülasyonlara zemin hazırladığı gibi, küçük yatırımcıyı mağdur etme potansiyeli taşımaktadır” dedi.
Ayaydın, kanun teklifi gerekçesinde, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren SPK tebliğinin, halka açıklık oranı yüzde 5’in altında olan şirketler için borsadan çıkma prosedürlerini başlattığını belirtti. Bu durumun, sermaye piyasamızın yetersizliğini, ülke ekonomisinin bu piyasaya girecek düzeyde sermaye birikimi ve tasarruf sağlayamadığını gösterdiğini ifade eden Ayaydın, “Şirketlerin borsadan çıkma arzusu Borsa İstanbul’un ulusal ve uluslararası prestijini zedelemekte, hükümet ve Borsa İstanbul yetkililerinin aksi sözleri bu gerçekleri ortadan kaldırmamaktadır” dedi.

Tedirgin etmesi doğal

Halka açıklık oranı yüzde 5’in altında olan şirketlerin borsadan çıkmasında, hakim ortağın diğer ortakların elindeki payı alırken onlara teklif edeceği fiyatın tespit usulünde sorun olduğunu belirten Ayaydın, şunları kaydetti:
“Bu şirketlerde hakim ortak, ortaklıktan çıkarma ve borsadan kotundan çıkma sürecinde, elinde pay bulunan diğer ortaklardan o payları borsadan ayrılma kararının kamuoyuna açıklanmasından önceki son 30 gündeki ortalama fiyattan almaktadır. Burada küçük ortağın elindeki payı hakim ortağa satmama olanağı olmadığı gibi, fiyat da küçük ortağın inisiyatifi dışında ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumun küçük yatırımcıyı tedirgin etmesi doğal; mağdur etmesi ise son derece muhtemeldir.”

Mağdur etme potansiyeli

Tebliğdeki 30 günlük sürenin 1 yıla çıkarılmasını isteyen Ayaydın, “Alım satım bedeli olarak açıklama öncesi 30 gün uygulaması, küçük yatırımcıyı mağdur etme potansiyeli taşımaktadır” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan21 Temmuz 2014 18:10

    En doğrusu ilgili kanunun küçük yatırımcıyı mağdur edilmeyecek şekilde düzeltilmesi.Sn.Ayaydın'ı kutluyorum.Ne şiş nede kebap yansın.Aksi halde piyasalar yara alır.

  • Mustafa17 Temmuz 2014 11:43

    En ideal yöntem şudur: Patron şirketi satmak istese talep edeceği rakamı beyan etmeli, küçük yatırımcının hisselerini azami %10 altına satın almalıdır.

  • Maydın17 Temmuz 2014 08:57

    Aslında bir senede yanlış.Şirket sahipleri fiatı aşa çeker bir sene bekler ucuzdan malı kapar.En iyi çözüm şirketin öz varlığına göre yeniden tesbit etmektir.şunu herkes bilirki borsada fiatları şirket sahipleri belirler.

  • dilekçe17 Temmuz 2014 08:49

    bu yöntem de yanlış. halka arzda olduğu gibi şişirilmiş yöntemlerle fiyat tespit raporu düzenlenmeli. halka zatarken başka, halktan alırken başka olamaz.