E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSosyal medya düzenlemesi yasalaştı---

Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı

Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı
13 Ekim 2022 - 23:19 borsagundem.com

AKP-MHP'nin ‘dezenformasyonla mücadele' amacıyla hazırladığı kanun teklifi Meclis’ten geçerek yasalaştı.

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

PAYLAŞANA DA HAPİS CEZASI

Yasaya göre, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak.

TÜM BİLGİLER SAVCILIKLARA

Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgileri, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında yargılamanın yürütüldüğü mahkemece talep edilmesi üzerine, ilgili sosyal ağ sağlayıcının Türkiye'deki temsilcisi, adli mercilere verecek.

Bu bilgiler, talep eden cumhuriyet başsavcılığı veya mahkemeye verilmezse ilgili cumhuriyet savcısınca, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılması talebiyle Ankara Sulh Ceza Hakimliğine başvurulabilecek.

İnternet trafiği bant genişliğinin daraltılması kararı verilmesi halinde, bu karar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK'ye gönderilecek. Kararın gereği, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Sosyal ağ sağlayıcının, yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde yaptırımlar kaldırılacak ve BTK'ye bildirilecek.

BAŞLIK ETİKETLERİNE DE KISITLAMA

Sosyal ağ sağlayıcı, kanun kapsamındaki suçlara ilişkin içerikler ile başlık etiketlerinin yayınlanmamasına ilişkin kendi sistem, mekanizma ve algoritmasında BTK ile iş birliği halinde gerekli tedbirleri alacak, bu tedbirler raporunda bulunacak. Sosyal ağ sağlayıcıları, kurum tarafından istenen bilgileri kuruma vermekle yükümlü tutulacak.

REKLAM VE BANT YASAĞI

İdari tedbirler saklı kalmak kaydıyla, BTK Başkanı tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmemesi halinde, Türkiye'de ikamet eden vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin, ilgili yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıya 6 aya kadar reklam vermesinin yasaklanmasına BTK Başkanı tarafından karar verilebilecek. Bu kapsamda yeni sözleşme kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacak. Reklam yasağı kararı Resmi Gazete'de yayımlanacak.

BTK Başkanı, reklam yasağı kararının yanı sıra içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmesine kadar sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Hakim tarafından bu yönde verilen kararın ilgili sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesinden itibaren 30 gün içinde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının sosyal ağ sağlayıcı tarafından yerine getirilmemesi halinde, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için BTK Başkanı tarafından sulh ceza hakimliğine başvurulabilecek.

Dezenformasyon teklifindeki 29'uncu madde kabul edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST15 Ekim 2022 22:48

    Bu resmen haksızlık, maaşlı angususlar ne yazacak şimdi?

  • www14 Ekim 2022 12:26

    Bu yasanın yürürlüğü 01.04.2023. Herkes için geçerli. Anayasa mahkemesine başvuru yapılacaktır vs vs

  • Nazım14 Ekim 2022 11:24

    Vatanı bölmek isteyen düşmanların eli kolu bağlandı iyi oldu iyiiiiiii fazlası lazım

  • xyz14 Ekim 2022 11:39

    Türkiyenin sizin gibi kafalarla gideceği yer ya Kuzey Kore yada Venezuella ama sizin kaçacağınız yer nedense ya Ingiltere yada ABD olur.

  • Mucise Reis : )14 Ekim 2022 08:13

    Ne kadar saçma :D Akpe geldi sus.. chp kazancı başa sus, iti parti geldi başa sus, mhp geçti başa sus, akğp mhp iktifakı geçti sus. iyi parti chp ittifakı geçti başa sus.. Vatandan susmaz, vatandaşın konuşma, düşünme, kendini ifade etme hakkı anayasa kanunu ile belirlenmiştir. uygurma ve milletin menfaatine aykırı bu saçmalık ilk mahkameler ile bozulacak, iptal olacaktır. böyle saçma bişe geleceği daim olan Türkice Cuhmuriyetine 5 kuruş fayda sağlamamaktadır. Haliyle Türk Milletine + getirmeyen bir şeyin nesini alkışlayalım ? Sapıkları, tecavüzcüleri, kadına şiddetlileri, kapkaçcısı, adam bıçaklayanı vb serbest...Haber yaptı, işime gelmedi, 2 gün hapis yat :D kanunu tweet atana, bölgesel gazetede haber yazana vb.ceza :D bunun adı ne ? YANLIŞ DİYE CEZA vermek değil, doğrusu bu diye ceza verebilirsiniz zaten, yolsuzluk haberine hapis değil, yolsuzluk yok çünku xxx denetim raporu somut deliller sonrası hapis olabilir

  • Çok iyi oldu14 Ekim 2022 00:59

    İftiracı yalancı kesimler yasta 🤣

  • xyz14 Ekim 2022 08:52

    inşallah iktidar değişir ve sen bu yasadan dolayı inşallah yargılanırsın. O zamanda bu yasayı savun. Yasalar insanlar kendini güvende hissetmek için vardır. Şu an bu yasayı savunanlar abisini savcı babasınıda hakim olarak görüyor. Yazık ki ne yazık. Gün ola harman ola.

  • Mucise Reis : )14 Ekim 2022 08:16

    Her parti kafasına göre yorum yapacak. Bu duruma sevinen bir köle :D Allah akıl ve ruh sağlığı versin. Bir de çok iyi yazmış :D sana verilen demokratik hakları, her başa gelen, geçen kişi seni ezmek için kullanacak, seviniyor :D insanların ayaklanmalar, toplu gösteriler, mücadeleler ile elde ettiği insan haklarını teslim ediyor ve seviniyor :D gerçekten eğitim önemi bir kez daha ortaya çıktı... Bedava aldığı hukuksal hakların sınırlandırılmasından mutluluk duyuyor, TC kökü ve geleceği daim, daim olan ülkede vatandaşların sınırlandırılması imkansız. daim olan ülkeyi daim parti ve kişiler mi yönetecek hep ? Hiç düşündün mü? ülkeye zarar  anayasaya aykırı yasa