E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSociete Generale: ABD’de resesyon çoktan başladı---

Societe Generale: ABD’de resesyon çoktan başladı

Societe Generale: ABD’de resesyon çoktan başladı
23 Kasım 2023 - 12:50 borsagundem.com

Uzmanlar, iki öncü göstergenin ABD ekonomisinin resesyona girmiş olduğunu gösterdiğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in düşüş yanlısı isimlerinden Albert Edwards, ABD ekonomisinin ‘yumuşak iniş’ gerçekleştireceği yönündeki inancın yanıltıcı olabileceğini idda ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de resesyonun çoktan başladığını öne süren Société Générale’den Albert Edwards, ‘yumuşak iniş’ beklentisinin oldukça iyimser bir yaklaşım olduğunu söylüyor.

Yumuşak iniş beklentisi yanıltıcı

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Wall Street'in gözde yatırımcılarından Albert Edwards, iki öncü göstergenin ABD'de resesyonun çoktan başladığını gösterdiğini söylüyor. Edwards, ABD ekonomisinin 2024 yılında 'yumuşak iniş' yaşayacağına inanan herkesi uyarıyor.

Ekonomi ve piyasalara ilişkin olumsuz yaklaşımlarıyla geniş çapta takip edilen Société Générale küresel stratejisti Albert Edwards, çok da uzak olmayan bir geçmişte ekonomik gerilemelerden önce gelen ve yakından takip edilen iki öncü istihdam göstergesinin altını çiziyor. Edwards, bu göstergelerin, şüphecileri Wall Street'in 2022'nin başlarından bu yana beklediği resesyonun hala ihtimal dahilinde olabileceği konusunda ikna etmeye yardımcı olacağını da sözlerine ekliyor.

İki öncü gösterge

Edwards, ilk öncü gösterge için lojistik sektörüne işaret ediyor. Kamyon taşımacılığı gibi lojistik işlerinde istihdam, mallara yönelik talepte pandemiye bağlı fazlalıkların devam etmesi nedeniyle bu yıl düşüş gösterdi. Edwards, “Lojistik endüstrisi, kömür madeninizi çökertecek en iyi döngüsel kanaryalardan biri. Kamyon taşımacılığı işlerindeki düşüşlerin normalde durgunluklardan önce geldiği görülüyor” diyor.

‘Kömür madenindeki kanarya’ benzetmesi, madende karbonmonoksit gibi tehlikeli gazların yoğunlaşmasının önce kafesteki kanaryayı öldürerek maden işçileri için tehlike sinyali oluşturmasına bir gönderme anlamı taşıyor. Bu sayede, madenciler, bu erken uyarı sayesinde, madenden çıkarak olası bir tehlikeyi önceden haber alarak tehlikeden kurtulmuş oluyor.

Hizmet istihdamında ‘geçici yardım’

Ancak Edwards, bu göstergenin yanı sıra, 2001 ve 2007'deki durgunluk öncesinde ortaya çıkan bir modeli yansıtan ve bu yıl da kesin bir gerileme yaşayan hizmet istihdamının ‘geçici yardım’ alt kümesine dikkat çekiyor.

Edwards, “2001 ve 2007 durgunluklarından önce, geçici yardım serisi, durgunluktan yaklaşık 12 ay önce kararlı bir şekilde geriledi. Bu nedenle, yumuşak iniş taraftarları, yardımın Ekim 2022'den bu yana aralıksız bir şekilde düştüğünden endişelenmeli. Bu süreye yaklaşık 12 ay daha eklemek gerekir, ki bu da bugüne karşılık geliyor” diyor.

ABD iş gücü piyasası, pandemi sonrası döneme göre yavaşlama işaretleri gösteriyor. İşsizlik oranı Ekim ayında 2022 başından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,9'a yükselmiş durumda. Veriler, ABD'nin Ekim ayında 150.000 yeni iş eklediğini gösterdi. Bu, Fed'in Mart 2022'den bu yana yaptığı agresif faiz artırımlarının amaçlanan etkisini göstermeye başladığına dair bir işaret olarak kabul ediliyor.

Wall Street’te ‘yumuşak iniş’ bahisleri artıyor

 

Yumuşak iniş ihtimali zayıflıyor mu?

 

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

 

JPMorgan: Yatırımcılar ‘yumuşak iniş’ten emin

 

Yumuşak iniş anlatısı ne kadar gerçekçi?

 

David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)