E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'nın Özbekistan'a doğalgaz sevkiyatı başladı---

Rusya'nın Özbekistan'a doğalgaz sevkiyatı başladı

Rusya'nın Özbekistan'a doğalgaz sevkiyatı başladı
07 Ekim 2023 - 16:36 borsagundem.com

Rusya, Kazakistan üzerinden Özbekistan'a doğalgaz sevkiyatına başladı. Putin, "Ülkelerimizin stratejik ortaklığının devam edeceğine ve bunun gelişirken halklarımıza somut sonuçlar sunmaya devam edeceğine inanıyorum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rus gazının Kazakistan üzerinden Özbekistan'a sevkiyatına yönelik düzenlenen törene katıldı.

Törende konuşan Putin, söz konusu sevkiyatın üç ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendireceğini vurgulayarak, "Ülkelerimizin stratejik ortaklığının devam edeceğine ve bunun gelişirken halklarımıza somut sonuçlar sunmaya devam edeceğine inanıyorum." dedi.

Tokayev, Rus gazının Kazakistan üzerinden Özbekistan'a sevkiyatının tarihi bir gelişme olduğuna işaret ederek, "Doğalgaz endüstrisi devletlerimizin sürdürülebilir sosyoekonomik ilerlemesinde özel bir rol oynamaktadır. Bu nedenle bu proje, ilgili tüm tarafların çıkarlarını karşılamaktadır." diye konuştu.

Mirziyoyev, Rusya ve Kazakistan'la petrol ve doğalgaz sektöründeki işbirliğini genişletmek istediklerini söyledi.

Doğalgaz üreticisi ülkeler arasında yer alan Özbekistan, üretim kapasitesindeki gerileme nedeniyle ilk defa Rusya'dan doğalgaz ithal etme kararı almıştı.

Özbekistan, Rus enerji şirketi Gazprom'la imzaladığı anlaşma doğrultusunda, Rusya'dan iki yıl boyunca günde 7 milyon metreküp doğalgaz ithal edecek.

Gazprom’un doğalgaz üretimi azaldı

 

Türkiye, Moldova'ya doğalgaz ihraç edecek

 

Türkiye, Romanya'ya doğalgaz ihraç edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş 08 Ekim 2023 02:11

    Özbekistan ın Hazar gazından da hiç mi payı yok parayla gaz veriliyor. Ortaasya in Filistini olmuş Özbekistan.