E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya kömür ihracatı vergilerini artırmaya hazırlanıyor---

Rusya kömür ihracatı vergilerini artırmaya hazırlanıyor

Rusya kömür ihracatı vergilerini artırmaya hazırlanıyor
21 Mayıs 2023 - 11:43 borsagundem.com

Rusya Maliye Bakanlığı, bu yılın dördüncü çeyreğinde kömür üzerindeki maden çıkarma vergisini artırmaya hazırlanıyor.

Rusya Maliye Bakanlığı, sektörün iyi bir mali performans sergilemesi durumunda, bu yılın dördüncü çeyreğinde kömür üzerindeki maden çıkarma vergisini (MET) artırma olasılığını değerlendiriyor.

Kommersant gazetesine açıklama yapan bakanlık, kömür endüstrisindeki durumun izlenmeye devam edildiği ifade edilirken, “Sektör ilk çeyrek iyi mali sonuçlar gösterirse, dördüncü çeyrek için daha yüksek bir vergi oranı teklif edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanlığı, mevcut durumda kömüre ihracat vergisi getirilmesinin şu anda düşünülmediğini de sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında konuşan Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Sazanov, hükümetin 2023’ün başından itibaren kömür ihracatına ek vergi uygulamamaya karar verdiğini bildirmişti.

Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımları sonrası kömür ihracatı düşen Rusya’nın, tüm kısıtlamalara rağmen vergi gelirlerini 2022’de ikiye katlayarak 360 milyar rubleye ulaştırdığı kaydedilirken, ihracatını da sürdürdüğü gözlemleniyor.

Rusya Enerji Bakanlığı, 2022 yılında sektör üzerindeki vergi yükünün artması ve küresel kömür fiyatı artışları sayesinde bütçe gelirlerinin 2021’ye kıyasla iki kat artarak 175 milyar rubleden 360 milyar rubleye çıktığını vurguladığı raporunda, öte yandan sektördeki vergi yükünün artık zirveye ulaştığına dikkat çekti.

2023’te kömür şirketlerinden bütçeye tek seferlik katkı payı alınmayacağını bildiren Enerji Bakanı Nikolay Shulginov, Duma’da yaptığı konuşmasında, ülkedeki kömür şirketlerinden elde edilen vergi gelirlerinin 2022’de 360 milyar rubleye ulaştığını, 2021’de 175 milyar ruble, 2020 yılında ise 63 milyar ruble olduğunu hatırlatırken, “Rus termal kömürü, 2022’nin ikinci yarısında küresel fiyatlara göre bazen yüzde 50’yi aşan büyük bir indirimle satılmaya başlandı. Ayrıca, Rusya Demiryollarının tarifelerindeki artış ve dökme yük gemileri için navlun oranlarının artması nedeniyle kömür şirketlerinin lojistik maliyetleri arttı. Bu nedenle vergileri arttırmayı düşünmüyor, halihazırdaki vergi oranlarının da artık sınıra ulaştığına inanıyoruz” dedi.

Aynı zamanda 2022’de güçlenen rublenin kömür şirketlerinin gelirlerini sınırladığına değinen Shulginov, artık Maliye Bakanlığı’nın kömür endüstrisini ek bir gelir kaynağı olarak görmediğinin altını çizdi.

15 Mart’ta konuşan Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Sazanov, petrol ve gaz şirketleri gibi kömür şirketlerinin de vergi öncesi karı 1 milyar rubleden fazla olan diğer şirketler için geçerli olacak olan bütçeye tek seferlik katkı payı uygulamasından muaf tutulacağını açıklamıştı.

Rusya'nın Avrupa'ya kömür ihracatında düşüş

 

Kazakistan'ın Avrupa'ya kömür ihracatı rekor seviyede

 

Rusya'nın Avrupa'ya kömür ihracatında düşüş

 

Rusya'nın kömür ihracatı arttı

 

Endonezya'da kömür ihracatı düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA21 Mayıs 2023 20:31

    Bizim kemal kılıçtaroğlu da iktidara gelir gelmez rusya ambargo uygulayacak imiş  bakın bakalım kim kime ambargo yapacak.beylerrrrr sobaları hazırlayınnnnnnnnnnnn