E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Rusya IŞİD'i değil muhalifleri vurdu"---

"Rusya IŞİD'i değil muhalifleri vurdu"

Rusya IŞİD'i değil muhalifleri vurdu
01 Ekim 2015 - 01:32 borsagundem.com

Pentagon, Rus jetlerinin IŞİD güçlerinin olmadığı bölgeleri vurduğunu bildirdi. Suriyeli muhalifler de Rus saldırısında 32 sivilin öldüğünü açıkladı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya'nın Suriye'de muhtemelen IŞİD güçlerinin bulunmadığı alanlara hava saldırısı yapmış göründüğünü söyledi.

Carter, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın bir taraftan IŞİD'e karşı savaşma diğer taraftan da Esed rejimini destekleme niyeti ortaya koyduğunu belirten Carter, "IŞİD'e karşı savaşırken diğer yandan da buna paralel olarak siyasi değişim için gayret göstermemek, sadece Suriye'de iç savaşı daha da tırmandırma riskini doğurur ve beraberinde de Moskova'nın kaygı duyduğunu iddia ettiği aşırıcılığı ve istikrarsızlığı getirir. Dolayısıyla bu yaklaşım, daha önce söylediğim gibi, ateşin üzerine benzin dökmekle eşdeğerdir" dedi. 

Bakan Carter, bir gazetecinin "(Rusların) Hava saldırılarının IŞİD militanlarının bulunmadığı bir bölgede düzenlendiğini mi düşünüyorsunuz?" sorusunu, "Bilgiyi doğrulama konusunda dikkatli olmak isterim, ama öyle görünüyor ki, bunlar (hava saldırıları) muhtemelen IŞİD güçlerinin bulunmadığı bölgelerde oldu" şeklinde yanıtladı.

"SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞI KIZIŞTIRIR"

Sadece Esed'e destek vermeye yönelik bir yaklaşımı "çökmeye mahkum" olarak niteleyen Carter, "Bu türden bir eylemin sonucu kaçınılmaz olarak Suriye'deki iç savaşı kızıştırmak olacaktır ve dolayısıyla Suriye'de bir siyasi değişim gayreti içerisine girmeden sadece Esed'e destek veren bir eyleme başvurmak akıllıca değil" ifadesini kullandı.

Rusya'nın, hava operasyonlarına başlama planını Bağdat'taki Amerikalı askeri yetkililere sadece bir saat önceden haber vermesini de eleştiren Carter, bunun profesyonelce bir davranış olmadığını kaydederek, iki ülke askeri yetkilileri arasında "sadece çat kapı uğramanın" ötesinde bir iletişim hattı bulunması gerektiğini söyledi.

Carter, Rusya'nın hava saldırılarına başlamasından sonra ABD ve koalisyon güçlerinin Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı kendi düzenledikleri hava operasyonlarında bir değişiklik olmayacağını da belirtti. 

ABD Savunma Bakanı Carter, Rusların Suriye'de güç konuşlandırma ve operasyon düzenleme niyetini bir süredir dillendirdiğini, dolayısıyla bugünkü gelişmeye şaşırmadığını kaydetti.

Fransa: Rus uçakları IŞİD hedeflerini vurmadı

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ise Rus uçaklarının Suriye'de terör örgütü IŞİD hedeflerini vurmadığını savundu.

Meclis'te ilgili komisyonda konuşan Le Drian, ''Rus uçakları, Suriye'de hava operasyonu düzenledi, ancak ilginç bir şekilde IŞİD hedeflerini vurmadı''dedi.

Konu ile ilgili basın mensuplarına açıklama yapan ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Fransız diplomatik kaynak ise, Rus uçaklarının Suriye'deki diğer muhalif grupları hedef aldığını bildirdi.

SURİYELİ MUHALİFLERDEN AÇIKLAMA

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC), Rus savaş uçaklarının Suriye'nin Humus ve Hama kentlerindeki muhaliflerin kontrol ettiği bölgeleri vurduğunu duyurdu. 

LCC, açıklamasında Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Humus'un Telbise ve Rastan ilçeleriyle Mukramiye ve Zafaraniye beldelerine saldırdığını ifade etti.

Bu arada Humus Medya Merkezi, saldırılarda 32 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Humus Medya Merkezi'ne göre, Rus uçakları Hama'nın El Latamne bölgesindeki muhalif Tecmu İzzet Lilah grubuna ait bir merkeze de saldırdı.

SMDK Başkanı Hoca: 36 sivil hayatını kaybetti

Öte yandan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Rus savaş uçakları tarafından Suriye'nin Humus kentine düzenlenen saldırıda 36 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Hoca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus savaş uçaklarının, Humus kentinin kuzeyinde vurduğu tüm hedeflerin sivil olduğunu belirtti.

IŞİD ve El Kaide'nin bulunmadığı hedeflere düzenlenen hava saldırısı sonucu 36 sivilin hayatını kaybettiğini ifade eden Halid Hoca, Rusların bombaladığı bölgelerde IŞİD ile bir yıl önce savaşıldığını ve IŞİD'in bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Hoca, vurulan hedefleri ve yaşamını yitiren sivil sayısını ise "Talbiseh (17), Alzafaraneh (11), Alrastan (6), Almukaramiyeh (1), Alghanto (1)" şeklinde duyurdu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fıtına osman01 Ekim 2015 09:35

    bu ruslar sonderece başarısız teknelejinin gerisinde kalmış eğer nükler silahları olmasa topraklarını dahi koruyamaz .sivil düşmanı ruslar ortadoğudan defol.çeçenler yakında saldırıya geçer bunu aklından çıkarma.

  • Işid=Diğer Muhalifler01 Ekim 2015 09:22

    Işid ile diğer muhalifler arasında ne fark var ki, hepsi barbar ve yamyam! Medeniyetten nasibini almamış cahil saldırgan vahşi yaratıklar!