E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRus rublesi bir yılın dibinde---

Rus rublesi bir yılın dibinde

Rus rublesi bir yılın dibinde
03 Nisan 2023 - 15:51 borsagundem.com

Rus rublesi son bir yılın en düşük seviyelerine ulaşırken, ABD doları 78 rubleyi, euro ise 85 rubleyi aştı.

Moskova Borsası (MOEX) döviz işlemlerinde dolar ve euro kurları geçen yılın nisan ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaşırken, Moskova saatiyle 13.41’de dolar 41 kopeek artarak 78,01 rubleden, Euro ise 64 kopeek artışla 85,04 rubleden işlem gördü.

Gazetemru'da yer alan habere göre, Moskova saatiyle 14.05’te ise dolar büyümesini hızlandırarak 78,18 rubleye yükselirken, aynı zamanda euro hafif düşüşle 84,97 rubleden işlem görmeye başladı.

Dolar kuru tahminleri 

Batı ülkeleri tarafından petrol ambargoları nedeniyle rublenin değer kaybını sürdürdüğü Rusya’da, haber ajansı TASS’a konuşan uzmanlar, ABD dolar kuru tahminlerini paylaştı.

Ajansın görüştüğü uzmanlara göre, Rus para biriminin bu yılın ikinci çeyreğinde biraz güçleneceği beklenirken, aynı zamanda doların büyük ihtimalle yıl sonuna kadar 80 rubleyi aşan bir aralığa hareket edeceği, ancak çeşitli koşullar nedeniyle artık Mart 2022 değerlerine ulaşamayacağı kaydedildi.

Kurdaki artış döviz talepleri ile ilişkilendirirken, ithalatın geçen yılki düşüşten sonra toparlandığına dikkat çekiliyor.

Öte yandan ihracatçıların gelirdeki düşüş nedeniyle Moskova Borsası’nda (MOEX) daha az döviz sattıklarını vurgulayan Otkritie Bank analisti Oleg Syrovatkin, bu durumun döviz arzında düşüşe yol açtığını da söyledi.

Finam analisti Aleksandr Potavin ise Rus ekonomisinin ve emtia ihracatçılarının dış yaptırımlara uyum sürecinin birkaç ay daha süreceğine inanırken, bu süreçten sonra ülkeye döviz akışı ile ilgili durumun düzelebileceğini, ruble döviz kurunun baharda istikrara kavuşacağını aktardı.

Uzman, rubledeki düşüşün hükümet tarafından da desteklendiğini söylerken, “Öte yandan dolar ve avrodaki artış, ithalatçılar için avantajsız görülebilir, çünkü döviz kurlarındaki önemli artış ithal malları getirmenin karlılığını azaltır” diye açıkladı.

BKS Yatırım Dünyası yakın gelecekte rublenin ılımlı bir güçlenmeye geçmesini öngörürken, bir yıl içinde doların 72 ruble, avronun ise 80 ruble seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Putin'den Batı'ya onay: Ruble şartı kaldırıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)