E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRublenin geleceği parlak değil---

Rublenin geleceği parlak değil

Rublenin geleceği parlak değil
22 Nisan 2023 - 14:53 borsagundem.com

Uzmanlara göre, petrol fiyatlarındaki artışın sürdürülebilirliğine olan güven eksikliği ve G7 ülkelerinin Rusya’ya tüm mal ihracatını yasaklama planları rubleyi negatif yönde etkiliyor.

Rublenin geleceğiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Rus ekonomist Vladimir Grigoriev, yakın gelecekte rublenin yaklaşık olarak şu anki konumunda olacağına değinirken, bir veya iki hafta içinde değerinde değişiklik yaşanacağını düşünüyor.

Haber portalı Lenta ru’ya konuşan uzman, şu anda iki faktörün rubleyi olumsuz etkilediğini vurgularken, “Birincisi, petrol fiyatlarındaki artışın sürdürülebilirliğine olan güven eksikliği. İkincisi ise G7 ülkelerinin Rusya’ya tüm mal ihracatını yasaklama planları. Bu gerçekleşirse Rusya’daki ekonomik durum belirli bir şekilde kötüleşecektir çünkü mallar daha pahalı ve kıt hale gelecektir” dedi.

Uzman, ruble döviz kurundaki diğer eğilimin petrol fiyatlarına bağlı olacağını da aktarırken, G7 tarafından Rusya’ya tüm mal ihracatının gerçekten yasaklanması durumunda ise en kötü ihtimalle dolar kurunun 2 ila 4 ruble artabileceğini öngörüyor.

Grigoriev, ancak bunun uzun vadeli bir süreç olacağını düşünmediğini belirtirken, mayıs-haziran sonunda petrol gelirlerini hesaplama formülünün değişeceğini ve ruble için daha karlı olacağını tahmin ediyor.

Bu uygulama sayesinde piyasaya daha fazla para birimi gireceğine inanan ekonomist, bu durumun da döviz kurunu dengeleyeceğini söyledi.

Grigoriev, “Dolar kurunun bir süre yaklaşık olarak bu sınırlar dahilinde olacağını düşünüyorum, Dalgalanmalar oldukça küçük olacak. Bir veya iki hafta içinde daha net söylemek mümkün olacak, ”diye özetledi.

Rusya Merkez Bankası, dolar için resmi döviz kurunu 81,6 ruble, euro için 89,5 ruble olarak belirlemişti. (Gazetemru)

Rublenin değerinde düşüş yüzde 15'e yaklaştı

 

Rublede değer kaybı sürüyor

 

Rus rublesi bir yılın dibinde

 

Ruble dolar karşısında toparlanıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)