E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon tahminleri güçleniyor---

Resesyon tahminleri güçleniyor

Resesyon tahminleri güçleniyor
22 Haziran 2023 - 15:33 borsagundem.com

ABD’de banka iflaslarını öngören Ekonomist Steve Blitz, resesyonun da oldukça yakın olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de geçen yıldan bu yana beklenen resesyon, Fed’in faiz artırımlarına rağmen gerçekleşmiş değil. Ekonominin dirençli yapısının daha ne kadar böyle devam edebileceği ise merak konusu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılı bahar aylarında Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın iflasıyla sonuçlanan bankacılık krizinin önceden tahmin eden Ekonomist Steve Blitz, resesyonun da ABD ekonomisinin çok yakın bir zamanda vurabileceğini söylüyor.

Resesyon tahminleri güçleniyor

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, bu yılın başlarında ABD bankacılık sisteminin sağlığı hakkında ileri görüşlü bir uyarıda bulunan Ekonomist Steve Blitz, şimdi de uzun zamandır beklenen resesyonun gelecek birkaç ayda ABD ekonomisine zarar verebileceğini belirtiyor.

TS Lombard'ın ABD'li baş ekonomisti Steve Blitz, Çarşamba günü paylaştığı araştırma notunda, bankaların kredi vermeyi dizginlemesine karşın şirketlerin karlarının Haziran ayında sona eren çeyrekte bir kez daha zayıflamış göründüğünü ve bunun da ‘durgunluk tahminlerini çok sağlamlaştırdığını’ söylüyor.

Her ikisi durum da ABD ekonomisinin yavaşladığının işaretleri olarak öne çıkıyor. FactSet verilerine göre, bu koşullar S&P 500 Endeksi için ise müjdeli bir haber anlamına geliyor. Endeksin bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 14 artması da bunu doğruluyor. Ancak olası bir resesyonun borsalar için de ani bir felaket olma ihtimali bulunuyor.

TS Lombard'ın Fed'in banka kredilerine ilişkin haftalık verilerine ilişkin analizine göre, küçük ve büyük ABD bankalarındaki kredi büyümesinin hızı neredeyse sıfıra inmiş durumda. Verilerin gösterdiğine göre bu, bu yılın büyük bölümünde ve hatta büyük bankalar için daha da uzun süre devam eden bir trendin de en son kilometre taşı.

Para, piyasadan ve ekonomiden uzaklaşabilir

Bu arada, ABD Hazinesinin artık federal borç tavanı yükseltildiği için kasasını yenilemek amacıyla bir hazine bonosu çıkarma planı, parayı piyasalardan ve ekonomiden daha fazla uzaklaştırabilir. BofA Global stratejistlerinin bir tahminine göre, Hazine süreci çoktan başlattı bile ve Hazine’nin Ağustos ayı sonundan önce 1 trilyon dolarlık bono ihraç etmesi bekleniyor. Bonoların vadeleri dört ile 52 hafta arasında oluyor.

Son olarak, kurumsal kazanç artışındaki yavaşlama işaretleri de ekonomiyi uçurumun kenarına itebilecek etmenler arasında yer alıyor. Wall Street analistleri, şirket kârlarına ilişkin beklentilerini yükseltirken bile, üç aylık vergi ödemelerindeki yavaşlama, kazançların 2023'te düşmeye devam ettiğini gösteriyor.

TS Lombard analizine göre ABD Hazine Bakanlığı verileri, kurumlar vergisi gelirlerinin 2023'ten 16 Haziran'a kadar yüzde 12 oranında düştüğünü gösteriyor.

Kurumsal kazançlar düşüyor

Blitz, daha düşük vergi ödemelerinin daha düşük kar anlamına geldiğini belirtiyor ve daha zayıf karlar muhtemelen daha fazla işten çıkarmaya ve ücret artışında yavaşlamaya yol açacağa benziyor. Bunun ise kredi yaratma noktasındaki yavaşlamanın ve devlet tahvili ihracındaki telaşın etkisini artırması bekleniyor.

Blitz, “Düşük kurumsal kazançlar, kişisel gelirin ve istihdamın er ya da geç düşeceğine işaret eden önemli bir göstergedir. Bu sürece yardım edecek olan ise borç verme hızının yavaşlayarak yavaşlaması ve ardından Hazine'nin GSYİH'nın yüzde 9'unu mevcut çeyrekte ekonomiden çekmesidir” diyor.

ABD ekonomisinin bir resesyondan kaçınabileceğine dair umutlar, bu yıl hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı oldu ve yatırımcılar, ABD ekonomisinin, özellikle de iş gücü piyasası ve konut piyasasının güçlü kaldığına dair işaretlere sarılıyor.

Aykırı değer

Blitz, kurumsal kârların daha düşük istihdama yol açacağını söyleyerek bu endişelerden bazılarına değinirken, geçen ay konut başlangıçlarındaki artışı tek seferlik bir 'aykırı değer' olarak görmezden geliyor. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, yakından izlenen ABD konut inşaatı göstergesi Mayıs ayında yüzde 21,7 artarak mevsimsellikten arındırılmış yıllık 1,631 milyon seviyesine yükseldi ve ekonomistlerin ılımlı bir düşüş beklentisini boşa çıkardı.

Blitz, “Konut, bir durgunluğa girmek için kritik öneme sahip. Sadece 2001 yılında, ev inşaatında büyük bir daralma yokken bir durgunluk yaşandı. Gerilemenin beklenen ılımlılığı göz önüne alındığında, bunun tekrar gerçekleşmesi mümkün. Yine de, inşaat hızla devam ederken durgunluklar nadiren gelişiyor” diyor ve ekliyor: “Bu noktaya kadar, Mayıs ayı, Nisan ayında satılan ancak henüz başlamamış ev satışlarındaki sıçramaya dayanan bir aykırı değer gibi görünüyor."

Blitz ayrıca, kereste ve metal ürünlerin vagon yüklemelerindeki düşüşü, imalat ekonomisinin sağlığındaki son artışın şimdiden azalmaya başladığının bir işareti olarak yorumluyor.

Enflasyon yeniden canlanabilir

Ve ABD bir durgunluğu geciktirmeyi başarsa bile, Fed ve piyasalar, enflasyonun yeniden canlanması gibi başka sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Blitz, “Durgunluk olmazsa, enflasyon yılın ilerleyen zamanlarında yeniden hızlanacaktır. Yüzde 8'e kadar değil, yüzde 5 daha muhtemel” şeklinde konuşuyor.

ABD ekonomisini uzun süredir takip eden Blitz, Şubat ayında küçük ABD bankalarının rezerv azlığı ve kredi vadeleri ile mevduatlarının kısa vadeli doğası arasındaki uyumsuzluk gibi bir dizi faktör nedeniyle savunmasız olabileceğini de kaydediyor. Özellikle aktif-pasif uyumsuzluğu, Silicon Valley Bank'ın birkaç hafta sonra fon sağlamaya yönelik son bir girişimin yıkıcı bir banka hücumunu tetiklemesinden sonra federal tasfiye durumuna düşmesiyle büyük bir sorun haline gelmişti.

Wall Street ekonomistleri, 2023'ün ilk çeyreğinde ABD'de bir resesyonun başlamasını bekliyorlardı, ancak şimdiye kadar ekonomi, merkez bankası borçlanma maliyetlerini Mart 2022'den beri yüzde 5 puan artırmış olsa bile, Fed'in faiz artırımlarına karşı beklenmedik şekilde dirençli kaldı.

Borsalar, resesyona dair neler söylüyor?

 

Tahvil yatırımcıları resesyon tahminlerini yükseltiyor

 

BofA: Resesyon değil, büyüme resesyonu

 

Stifel: Resesyon değil yaz rallisi

 

ABD’de resesyon endişeleri boşa mı çıkıyor?

 

JPMorgan: Hafif bir durgunluk bile borsalarda çöküşe neden olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)