E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon Haziran 2024’e ertelenebilir---

Resesyon Haziran 2024’e ertelenebilir

Resesyon Haziran 2024’e ertelenebilir
07 Eylül 2023 - 17:23 borsagundem.com

Uzmanlar, Hazine piyasasındaki sinyallerin ABD’de resesyonun dokuz ay sonra gerçekleşeceğini gösterdiğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomistler başta olmak üzere neredeyse her analist ve stratejistin geçen yıldan bu yana beklediği resesyonun bu yıl da gerçekleşmeme ihtimali giderek artıyor. Bunda ABD ekonomisinin dirençli yapısının büyük rolü bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bespoke, resesyonun Haziran 2024 başına kadar ertelenebileceğini söylüyor.

274 gün sonra

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Bespoke Investment Group'a göre, yaklaşık 25 trilyon dolarlık Hazine piyasası, ABD'de resesyonun ufukta gizlendiğini gösteren bu işareti ilk kez neredeyse bir yıl önce göstermeye başladı. 3 aylık Hazine getirisi ilk kez 10 yıllık Hazine getirisini gölgede bıraktığında tarihler Ekim 2022'nin sonlarını gösteriyordu. Bu tarihten sonra ise geçmiş durgunlukların güvenilir bir göstergesi olan ‘ters getiri eğrisi’ gerçekleşti.

Peki uzun zamandır beklenen resesyon neden hala gerçekleşmedi? Bespoke analistleri, Çarşamba günkü verilere göre bir sonraki ekonomik gerilemenin yaklaşık 274 gün uzakta olabileceğini veya kabaca Haziran 2024'ün başlarında başlayacağını düşünüyor.

Bunun nedeni ise, 1960'ların başından bu yana elde edilen verilere göre, 10 yıllık ve 3 aylık getiri eğrisinin ilk kez tersine dönmesinden sonra geçmiş durgunlukların gerçekleşmesinin ortalama 589 gün sürmesi.

Ters getiri eğrisi

Hazine getiri eğrisi boyunca hangi noktanın yatırımcılar için resesyon göstergesi olarak en önemli olduğu konusunda ise önemli tartışmalar yaşanıyor. Ayrıca, Kovid krizi ve bunun ardından hükümetler ve merkez bankaları tarafından yayımlanan küresel teşvik seli göz önüne alındığında, Wall Street'in çeşitli resesyon barometrelerinin artık işe yarayıp yaramadığına dair şüpheler de sürüyor.

Bespoke ekibi, paylaştıkları notta, “Bu döngüde getiri eğrisini göz ardı etmek cazip gelebilir, ancak tarih, getiri eğrisi ilk kez tersine döndükten sonra resesyonların hızla gelmediğini gösteriyor” diye yazıyor.

Veriler, aynı zamanda, Haziran 1973’ün, son 60 yılda 10 yıllık ve 3 aylık getiri eğrisinin ilk tersine dönmesinden sonraki 300 gün içinde resesyonun geldiği tek zaman olduğunu gösteriyor.

Acil bir resesyon tehlikesi yok

10 yıllık Hazine tahvili getirisi dün, yılın en yüksek seviyesine yakın bir seviyede, neredeyse yüzde 4,3 oranında geriledi ve bu da yeni finansman arayan mülk sahipleri, hane halkları ve kurumsal borçlular üzerinde daha fazla baskı oluşturdu.

Fed'in dünkü Bej Kitap raporu, ekonominin Temmuz ve Ağustos aylarında ılımlı bir şekilde büyüdüğünü ve eğlence faaliyetlerine yönelik ‘bastırılmış talebin son aşaması’ ile desteklendiğini gösteriyor. Goldman Sachs ekonomistleri ise hafta başında önümüzdeki 12 ay içinde resesyon olasılığını yüzde 15 olarak belirledi. Bu da onlara göre acil bir resesyon tehlikesi olmadığı anlamına geliyor.

Ünlü ekonomistten resesyon uyarısı!

 

Resesyonun nedeni Amerikalıların deneyim merakı mı?

 

Piyasalarda, resesyon ve enflasyon ikilemi

 

Fed, resesyondan kaçınmak için bekle gör politikası izliyor

 

Kimse resesyon beklemiyor, veriler tersini söylüyor

 

ABD ekonomisi resesyonu mu yaşıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)