E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGoldman Sachs: FED 4’ün üzerinde faiz artırabilir---

Goldman Sachs: FED 4’ün üzerinde faiz artırabilir

Goldman Sachs: FED 4’ün üzerinde faiz artırabilir
24 Ocak 2022 - 14:48 borsagundem.com

Piyasalar bu hafta FED’in gerçekleştireceği para politikası toplantısını izleyecek. Dev ABD bankası Goldman Sachs’ın analizine göre enflasyonun yükselişini sürdürmesi durumunda FED daha agresif politikaları izleyebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs tarafından yapılan bir analize göre, ABD’de enflasyonun yükselmesi ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl faiz oranlarını yükseltme şeklinde ekonomistlerin beklediğinden daha da agresif hale gelmesine neden olabilir.

Piyasalar bu yıl dört kez çeyrek puanlık faiz artışı beklerken Goldman Ekonomisti David Mericle, Omikron yaygınlaşmasının fiyat artışlarını ağırlaştırdığını ve FED’i daha hızlı bir kur artışı hızına itebileceğini söyledi.

CNBC’nin haberine göre, Mericle Goldman müşterilerine yaptığı açıklamada, “Temel tahminimiz Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında dört faiz artışını işaret ediyor. Ancak Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyon tablosu değişene kadar her toplantıda sıkılaştırma eylemi yapmak isteyeceği riskini öngörüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs’ın raporu FED’in Salı gününden itibaren gerçekleştireceği iki günlük para politikası toplantısından sadece birkaç gün önce geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar toplantı sonrasında faiz oranlarıyla ilgili bir değişiklik beklemiyor, ancak komitenin Mart ayında faiz artıracağını yapacağını tahmin ediyor. Bu tahmin gerçekleşirse, FED gösterge faiz oranında Aralık 2018'den bu yana ilk kez artışa gitmiş olacak.

Faiz oranlarının yükseltilmesi, yaklaşık 40 yılın en yüksek yıllık ivmesine ulaşan ABD’deki enflasyonun kontrol altına alınması için bir yol olabilir.

Mericle, Kovid’in yayılmasından kaynaklanan ekonomik komplikasyonların artan talep ve kısıtlı tedarikler arasındaki dengesizlikleri ağırlaştırdığını söyledi. Ekonomist ikinci bir sorun olarak, artırılmış işsizlik ödeneklerinin süresi bitmesine ve işgücü piyasasında gevşemesi beklenmesine rağmen, özellikle düşük ücretli işlerde ücret artışının yüksek seviyelerde devam etmesini gösteriyor.

Goldman ekonomisti, “FOMC’nin bu tablo değişene kadar her toplantıda bazı sıkılaştırma eylemleri yapmak isteyeceği riskini öngörüyoruz. Bu durum Mayıs ayında erken veya yüksek bir bilanço duyurusu ve bu yıl dörtten fazla faiz artışı yapılması ihtimalini artırıyor” açıklamasında bulundu.

Finansal piyasalar şirketi CME’nin verilerine göre, yatırımcıların yaklaşık %95’lik bir kısmı Mart ayı FED toplantısında kur artışını ve %85’inden daha fazla bir kısmı ise 2022'nin tamamında dört kur artışı ihtimalini fiyatlandırıyor.

Bununla birlikte, piyasalar şimdilerde bu yıl beşinci bir faiz artışı ihtimalini de fiyatlandırmaya başladı. 5 faiz artırımı senaryosu gerçekleşirse 2000 yılında dot-com balonunun etkilerini sınırlayan FED’den bu yana son yüzyılın en agresif FED politikası olarak da tarihe geçecek. CME’nin FED araştırmalarına göre yatırımcıların yaklaşık %60’lık kısmı FED’in 5 kez faiz artırabileceğine ihtimal veriyor.

FED, faiz artışlarına ek olarak, bilançosunu iki katı miktarına genişleterek 9 trilyon dolara ulaştıran tahvil alım programını da Mart ayında sona erdiriyor. Bazı yatırımcılar FED'in gelecek haftaki toplantıda programı sonlandırabileceğine dair spekülasyonlarda bulunsa da, Goldman bunun gerçekleşmesini beklemiyor.

Ancak FED, tahvil varlıklarını ne zaman gevşetmeye başlayacağı konusunda daha fazla gösterge sağlayabilir.

Goldman, sürecin Temmuz ayında başlayacağını ve aylık 100 milyar dolarlık artışlarla yapılacağını tahmin ediyor. Sürecin 2 veya 2 buçuk yıl sürmesi ve bilançoyu hala 6,6 trilyon dolar ila 6,1 trilyon dolar civarına küçültmesi bekleniyor. Mericle, FED’in büyük olasılıkla menkul kıymetleri doğrudan satmak yerine her ay olgunlaşan tahvillerden elde edilen bazı gelirlerin yuvarlanmasına izin vereceğini söyledi.

Ancak beklenmedik şekilde güçlü ve inatçı bir rotayla yükselen enflasyon FED politikaları için ters yönlü riskler oluşturuyor.

Mericle, “Ayrıca, enflasyon gösterge tablosunun oldukça sıcak kalması muhtemel olduğu Mayıs toplantısında FOMC'nin bazı sıkılaştırma eylemlerini hayata geçirmeyi isteme olasılığının giderek arttığını görüyoruz. Eğer bu durum gerçek olursa sonuç olarak bu yıl dörtten fazla faiz artışının yolu açılabilir” dedi.

ABD borsaları çöküyor mu?

 

Sürdürülebilir yatırım furyasındaki büyük hata

 

“Çin ekonomisinin faiz indiriminden daha fazlasına ihtiyacı var”

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)