E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa devlerinin rekabetinde Buffett öne geçiyor---

Borsa devlerinin rekabetinde Buffett öne geçiyor

Borsa devlerinin rekabetinde Buffett öne geçiyor
24 Ocak 2022 - 16:06 borsagundem.com

Büyüme odaklı hisselerdeki düşüşün ardından ünlü teknoloji yatırımcısı Cathie Wood, yatırım efsanesi Warren Buffett’ın güçlü performansının gerisinde kaldı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü teknoloji fonu yöneticisi Cathie Wood’un amiral gemisi fonu Ark, teknoloji hisselerindeki sert düşüşlerin ardından pandemi sonrası performansında yatırım efsanesi Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway firmasının gerisinde kaldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ark Invest’in inovasyon borsa yatırım fonu, ARKK, elektrikli otomobil üreticisi Tesla gibi yüksek büyüme gösteren şirketlere yaptığı agresif yatırımlar sayesinde 2020’de rakiplerinin çoğunluğu ile arasında büyük bir fark oluşturmuştu. Fonun başarısı sayesinde milyarlarca dolarlık yatırımı bünyesine çeken Ark Invest’in genel varlıkları geçen yılın başlarında 61 milyar dolara ulaşmıştı.

Ancak Financial Times’ın haberine göre Wood’un en büyük yatırımlarından bazıları geçtiğimiz yıl yavaşlamaya başladı. Bu yılsa yatırımcıların genellikle daha göz alıcı, eski moda ve gözden uzak olarak değerlendirilen uçuş hisse senetlerine doğru yönelmesi teknoloji fonuna büyük bir darbe vurdu.

Aynı dönemde Warren Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway hisseleri de kademeli olarak yükselişe geçti. Berkshire ile ARKK arasındaki fark %8’e kadar düştü.

İki fon yöneticisinin göreceli performansı özellikle bu ay daha da belirginleşti. Berkshire Hathaway hisseleri ocak ayı başından bu yana %2 civarında yükselirken ARKK fonu ise %24 oranında düşüş gösterdi. Cuma günü kapanışı itibariyle ARKK 2021’İn başından bu yana yüzde 43 düşerken Berkshire Hathaway aynı dönemde %34 oranında yükseldi.

Wood'un Ark Invest ETF'si ile Berkshire Hathaway genellikle sırasıyla büyüme ve değer odaklı yatırım olmak üzere iki farklı yatırım stilinin en önemli örnekleri olarak görülür. Hisse fiyatlarının tersine dönmesi, son yıllarda iki yatırım stratejisi arasındaki çarpıcı rotasyonu yansıtıyor.

2022'nin başlangıcı, Wood’un tercihi olan büyüme odaklı teknoloji hisseleri için zor geçti. Buffett’ın yatırım stratejisini yansıtan daha istikrarlı hisse senetleri ise güçlü bir dönem geçirdi. Bu değişimin gücü piyasalarda yeni bir yatırım ortamının oluşmaya başladığına dair spekülasyonları da tetikledi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Wellington Management’ın analiz biriminden paylaşılan yatırımcı notunda, “Rotasyonun şiddeti, piyasalarda rejim değişikliğinin geçekleşmekte olduğunu ve büyüme hisselerine karşı değer hisseleri performansına yönelik sürekli bir geri dönüşün gerçekleştiğini mi gösteriyor?" sorusuna yer verdi.

Büyüme yatırımcıları, kârlı olmasa da hızla genişleyen ve genellikle teknoloji gibi sıcak sektörlerde bulunan şirketleri ararlar. Değer yatırımcıları ise hisse fiyatlarına daha duyarlıdır ve genellikle son zamanlarda enerji ve bankacılık gibi kötü görünen veya darbe almış sektörlerde fırsat ararlar.

İyileşen ekonomik büyüme görünümü ve ABD Merkez Bankası (FED) öncülüğünde diğer merkez bankalarının enflasyona karşı daha sıkı bir para politikasına geçmesi yatırımcıların büyüme yatırımlarından değer yatırımlarına dönmesinin başlıca sebepleri oldu. Analistler, değer hisselerinin tipik olarak daha güçlü büyüme ve daha yüksek faiz oranlarından yararlanan sektörlerde bulunduğunu, büyüme hisselerinin cazibesininse bu tür ortamlarda bir miktar sönük olduğunu belirtiyor.

Bank of America'nın anketine katılan birçok fon yöneticisi bu değişimin devam etmesini beklediğini belirtiyor. Ocak ayında gerçekleştirilen ankette fon yöneticilerinin net yüzde 50'si değer yatırımlarının bu yıl rekor seviyeye yakın bir büyümeye ulaşabileceğini öngörüyor.

Morgan Stanley Servet Yönetimi Baş Yatırım Yöneticisi Lisa Shalett konuyla ilgili paylaştığı bir notta, "FED'in sıkılaşmaya yönelmesiyle, faiz oranlarının bir miktar süreklilikle daha da yükseğe çıkması mümkündür. Bu durum piyasalarda gözlemlediğimiz büyüme değeri rotasyonun 2022'de de etkileri olacağının sinyalini verecektir” dedi.

 

Goldman Sachs: FED 4’ün üzerinde faiz artırabilir

 

Sürdürülebilir yatırım furyasındaki büyük hata

 

ABD borsaları çöküyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)