E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların göz Draghi'de---

Piyasaların göz Draghi'de

Piyasaların göz Draghi'de
21 Ocak 2016 - 09:57 borsagundem.com

İş Yatırım sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi

Dün ABD endeksleri kayıpla kapanmalarına karşın seans içi düşük değerlerinden toparladı. Öte yandan bu sabahki işlemlerde petrolde ve Asya piyasalarındaki toparlanma kalıcı olmadı. Yurtdışında Avrupa Merkez Bankası Toplantısı içeride ise Ocak ayı tüketici güven endeksi verileri günün önemli veri akışları olacak.Avrupa Merkez Bankası’ndan bugün bir değişiklik beklenmiyor. MSCI Türkiye endeksi dünkü işlemlerde %0.25 gelişmekte olan ülke endekslerinin üzerinde performans gösterdi. TL’nin performansına baktığımızda dün %0.38 lik kayıpla gelişmekte olan ülkelerin çoğundan olumlu ayrıştı. Benzer bir performans PPK toplantısından bu yana baktığımızda da görülüyor. 

Bugün BIST’de tepki alışları ile yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. 69,200 ve 70,400 destek ve direnç seviyeleri olarak gözüküyor. Mevcut seviyelerin orta vadeli alım için uygun olduğu görüşümüzü koruyoruz. Alarko Holding’de arazi satış haberine piyasaların olumlu tepki vereceğini düşünüyoruz. TAV havalimanlarında Filipinler'deki Şubat ayındaki ihale ilgili haber de hisseyi tetikleyebilir. Yataş ve Ozak GYO ‘yu Gizli Kalmış Değerler portföyümüze ekliyoruz. Model portföyümüzde Halkbank’ı Yapı Kredi ile değiştiriyoruz. Yapı Kredi olası ve süregelen karşılık giderlerinde ve makro ihtiyati tedbirlerdeki gevşeme adımlarından en fazla olumlu etkilenecek bankalardan biri. 

Haberler & Makro Ekonomi

Spor kulüplerinin borçları kamu bankalarında konsolide edilebilir.
Milliyet gazetesinde yer alan habere göre Spor Bakanlığı, kulüplerin 3,5 milyar TL’yi bulan borçlarının üç devlet bankası tarafından üstlenilmesini ve 10 yıl gibi orta vadede düşük faizle yeniden yapılandırılmasını öngören projede geri sayım başladı. Kulüplerin 1 milyar TL SGK prim vergi alacakları ve 2,5 milyar TL bölümü ise özel banka kredilerinden oluşan borcun yeniden yapılandırılması planı için bazı yasal düzenlemeler gerekiyor. Kulüpler kredi kullanırken taşınmaz mallar, naklen yayın ve tribün gelirleri ile isim hakları bankalara teminat olarak verilecek. Kredilerde ayrıca ilk iki yıl ödemesiz dönem de olacak. 
Bizce bu haber akışı halka açık kamu bankalarının hisse senedi performansını olumsuz etkileyebilir zira kaynakların bu yönde kullanılması bankaların daha karlı olabilecekleri kredi alanlarına yönelme fırsatından mahrum kalmaları ile özsermaye karlılığında beklenen iyileşme hikayesini ve yatırımcı bakış açısını olumsuz etkileyebilir. 

Kıdem tazminatı konusunda gelişmeler.

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre hükümet, milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı modelini somutlaştırdı. Ancak haberde sistemin işleyişine ilişkin daha fazla detay verilmiyor. Bir tek BES şirketleri de kıdem tazminatı hesaplarını yönetmek için hazineden yetki alacağından bahsedilmiş. Kıdem tazminatları konusu uzun süredir sektörün gündeminde ve bu yönde haber akışları halka açık bireysel emeklilik şirketlerini olumlu etkiliyor. Ancak etkiyi daha net ölçebilmek için potansiyel büyüme ve şirketlere sunacağı karlılık fırsatlarını değerlendirecek sayısal verilere de ihtiyaç var. ?

Başbakan Yardımcısı Sn. Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre tüketici kredilerinde gelire bağlı bir sistem getirilecek. Buna göre geliri yüksek olan ve kredi tarihçesi iyi durumda olan müşterilere daha uygun oranlardan kredi kullandırılacak bir yapı oluşturulacak. Bakan getirilecek düzenlemeyle sermaye yeterlilikleri üzerinde bir baskının kaldırılacağını belirtti. Hatırlanacağı üzere dün BDDK getirdiği düzenlemeyle uzun vadeli tüketici kredilerindeki risk ağırlıklarını indirdi. Gelire bağlı sistem ise daha çok genel karşılıklarla ilgili olabileceği izlenimi veriyor. Böyle bir uygulamaya gidilirse bankaların karlılıkları üzerinde çok olumlu etkiler görünebilir. Genel karşılıkların tamamen normalize olduğu bir durumda banak öz kaynak karlılıkları yaklaşık 40 baz puan olumlu etkilenebilir. Her ne kadar resmi bir ağızdan genel karşılıklarda bir gevşemeye gidileceği yönünde bir açıklama olmasa da, biz gelire bağlı kredi maliyet düşürme sisteminin genel karşılık gevşemesiyle ilgili olabileceğini öngörüyoruz. Bu durumda başta YKB ve Vakifbank olmak üzere tüm büyük bankaların olumlu etkilenmesi beklenmelidir.
İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)