E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda riskler artsa da borsa hâlâ kazandırabilir---

Piyasalarda riskler artsa da borsa hâlâ kazandırabilir

Piyasalarda riskler artsa da borsa hâlâ kazandırabilir
17 Nisan 2024 - 15:45 borsagundem.com

Jeopolitikten ekonomik göstergelere kadar küresel piyasalara dair birçok gösterge hisse senetleri için karamsar bir tabloyu gösteriyor. Ancak uzmanlara göre bazı sektörler için hâlâ yeni fırsatlar söz konusu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar için Orta Doğu’daki gerilimler ne yazık ki yeni bir şey değil. İran ve İsrail arasındaki çatışmadan endişe duyan yatırımcılar gelecekte daha fazla piyasa dalgalanması görmeye hazırlanırken bazı analistler bunun henüz hisse senetlerinden tasarruf etmek için bir neden olmadığını savunuyor.

Barron’s’un haberine göre gelecekte borsalarda görülebilecek olası geri geçilmeler özellikle bazı sektörlerde fırsat anlamına gelebilir. Bunun riskini almaya hazır yatırımcılar da var.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 üç işlem gününde art arda düşüş gösterdi. Endeks ay başından bu yana %4 geriledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise nisan ayında %3 düştü. Dow Jones Endeksi de aynı dönemde yaklaşık %5 geriledi. Bu arada S&P 500 Endeksi’ndeki volatilite ise geçen hafta yükselişteydi.

Borsalardaki son satışlar bir miktar jeopolitik manzaradan kısmen de petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanıyor. Ancak yatırımcıları endişelendirecek birçok değişken de etkisini hissettiriyor. ABD ekonomisinde beklenenin üzerinde gelen enflasyon verileri, uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş ve JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın geçen hafta ekonominin geleceğine dair karamsar yorumları bu etkenlerden sadece birkaçı. Yatırımcılar öngörülebilir gelecekte hisse senetleri için engebeli bir yolun izlendiğinin farkında.

Wolfe Research'ün Baş Yatırım Stratejisti Chris Senyek, pazartesi günü yayınladığı bir raporda, "Bizim düşüncemiz, oynaklığın artacağı ve hisse senedi piyasalarının kısa vadeli bir aşağı yönlü baskıyla karşı karşıya kalacağı yönünde" dedi. Senyek, "hızla artan jeopolitik riskleri" en büyük endişelerden biri olarak gösterdi.

Peki yatırımcılar için hâlâ iyi haber var mı? Senyek hisse senetlerinde uzun süreli bir geri çekilme yaşanacağını düşünmüyor. Aslına bakılırsa bazı analistler ve yatırım yöneticileri, hisse senetlerinin yükselmesi için hâlâ nedenler olduğu görüşünü savunuyor.

Senyek, “Yukarı yönlü sürprizler son zamanlarda olduğundan biraz daha az olsa da özellikle AI (yapay zeka) ticaretinden yararlanan en büyük hisse senetleri bir kez daha ilk çeyrek bilançolarında ve öngörülerinde beklentileri aşarsa borsa kazançlarını destekleyeceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı bu olasılığı değerlendirmek isteyen yatırımcıların yarı iletken sektöründeki hisse senetlerine odaklanmalarını tavsiye etti.

Diğer yatırımcılarsa, Orta Doğu'da veya enflasyon cephesinde ne olursa olsun, yapay zeka talebinin güçlü kalacağını tahmin ediyor.

Yönetim altında 1 milyar dolara yakın varlığa sahip bir finansal planlama firması olan Bowersock Capital Partners'ın CEO'su ve kurucu ortağı olan Emily Bowersock Hill de bu iyimserliği taşıyan yatırımcılar arasında.

Enerji hisseleri de petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan cazip fırsatlar sağlayabilir. Ham petrol fiyatları bu yıl yaklaşık %20 artışla varil başına 85 dolar civarında seyrediyor. Senyek, yatırımcıların enerji hizmetleri hisselerine bakmaları gerektiğini söyledi.

BCA Research ABD Hisse Senedi Baş Stratejisti Irene Tunkel, yatırımcıların Orta Doğu'daki potansiyel arz kesintilerinden endişe duyması durumunda ham petrol fiyatlarının daha da yükselebileceği beklentileri nedeniyle petrol hisselerinin şu anda cazip olduğunu kabul ediyor.
Tunkel, Barron's'a verdiği demeçte, "Enerji büyük bir enflasyon ve jeopolitik riskten korunma yatırımıdır. Piyasa, petrol fiyatları nedeniyle bu çatışmayı önemsiyor” açıklamasında bulundu.

Tunkel, havacılık şirketi Boeing'in sıkıntıları nedeniyle geride kalan savunma hisselerinin ve siber güvenlik şirketlerinin daha fazla kargaşadan faydalanabileceğini de sözlerine ekledi.

Piyasa oynaklığı son zamanlarda artmış olsa da tarihsel standartlara göre hâlâ nispeten düşük görünüyor. Wall Street'in korku göstergesi olarak bilinen volatilite endeksi VIX hâlâ 20'nin altında. Endeksin 52 haftanın en yüksek seviyesi 35 civarında. Dört yıl önce Kovid-19 pandemisi ortaya çıktığında VIX 85'in üzerine tırmanmıştı.

Perakende yatırımcı aracı kurumu Tastytrade’in sahibi ticaret firması IG North America’nın CEO’su JJ Kinahan “Panik yapmanın zamanı değil” diyor. Kinahan son satış dalgasını ise bir “uyarı atışı” olarak tanımlıyor. Zira faiz oranları konusundaki tablo hâlâ belirsizliğini koruyor.

Bazı yatırımcılarsa şimdi kahraman olmaya çalışmanın ve büyük riskler almanın zamanı olmadığını savunuyor. Uzmanlara göre güçlü ve istikrarlı büyük sermayeli hisse senetleri dünya çapındaki manşetler rahatsız edici olsa bile iyi bir durumda kalabilir.

Thornburg Investment Management'ın Portföy Yöneticisi Joe Salmond konuyla ilgili bir açıklamasında, "Jeopolitik, içten içe yanan bir endişeden hem yatırımcılar hem de şirketler için önemli bir riske dönüştü" diyor. Salmond söz konusu tabloya bakarak yatırımcıların daha fazla çeşitlendirme yaptığından emin olmaları gerektiğini söyledi.

Salmond, "İnsanlar nadiren tüm yumurtalarını tek bir sepete koymak ister. Ancak bu sepet tehlikeli bir şekilde sallanıyorsa özellikle tavsiye edilmez. Şu anda düşündüğümüz gibi, her şeyin daha fazla şey ters gidebileceği potansiyeli varken çeşitlendirme her zamankinden daha önemli" uyarısında bulundu.

50 günlük ortalamalar borsalar için anlamlı mı?

 

Fed ‘sert iniş’i mi çağırıyor?

 

Wall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)