E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed ‘sert iniş’i mi çağırıyor?---

Fed ‘sert iniş’i mi çağırıyor?

Fed ‘sert iniş’i mi çağırıyor?
17 Nisan 2024 - 13:46 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin konuşması, ABD tahvil piyasasına darbe vurdu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek enflasyon bir türlü gündemden düşmüyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin tondaki konuşmasının, dünyanın en büyük tahvil piyasasının darbe almasına neden olduğu görüldü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de Hazine getirileri yükselişe geçti. Bunda Fed Başkanı Jerome Powell’ın piyasalar için olumsuz nitelikteki konuşması oldukça etkili oldu.

Faiz oranları daha uzun süre sabit kalacak

Bloomberg’den Rita Nazareth’in haberine göre, dünyanın en büyük tahvil piyasası, Jerome Powell'ın politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmek için acele etmediklerini işaret etmesinin ardından 2 yıllık tahvil getirisinin kısa süreliğine yüzde 5 seviyesine ulaşmasıyla yeniden darbe aldı.

Powell’ın enflasyona güven duymanın muhtemelen daha uzun süreceğini ve kısıtlayıcı politikanın işe yaraması için zamana ihtiyaç olduğunu söylemesiyle Hazine getirileri 2024'teki yeni zirvelerine tırmandı. Dolar, Ekim 2022'den bu yana en iyi beş günlük kazancını görürken hisse senetlerindeki rekor düşüş derinleşti.

Powell'ın sözleri, enflasyonun tahminleri aştığı art arda üçüncü ayın ardından, süregelen mesajında bir değişikliği temsil ediyordu. LPL Financial'dan Jeffrey Roach'a göre, Powell, ABD Merkez Bankasının faiz oranlarını muhtemelen başlangıçta planlanandan daha uzun süre sabit tutacağının sinyalini de vermiş oldu.

Evercore'dan Krishna Guha, “Powell'ın yorumları Fed'in artık Haziran olasılığını masadan kaldırdığını açıkça ortaya koyuyor. Onun sözleri Temmuz ayında bu yılın iki faiz indirimine yönelik ‘B planı' ile tutarlı, ancak enflasyona ilişkin daha uzun süreli bir hayal kırıklığının faiz oranlarının daha uzun süre sabit tutulmasına yol açabileceği ihtimalini de açık bırakıyor” diyor.

S&P 500 Endeksi ise bu süreçte yaklaşık 5.050 puana kadar geriledi. Bank of America, vadesi geçmiş kredilere ilişkin zararların tahminlerin üzerine çıkmasıyla düşüşe geçerken Morgan Stanley ise yatırımcıların sağlam gelir elde etmesiyle yükseldi. UnitedHealth Group sonuçların ardından toparlandı. ABD 10 yıllık getirileri de 7 baz puan artarak yüzde 4,67 seviyesine yükseldi.

Yarım puanlık bir indirim bile şüpheli

Yıla 2024'te 6’ya kadar faiz indirimi veya yüzde 1,5 puanlık faiz indirimi fiyatlayarak başladıktan sonra yatırımcılar artık yarım puanlık bir indirimin bile olacağından şüpheli. Geçtiğimiz iki haftada yön değiştiren Fed faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentileri, Powell'ın enflasyon hakkındaki yorumunun ardından daha da azaldı. Yıl boyunca yaklaşık 40 baz puanlık gevşeme ise fiyatlanmaya devam ediyor.

NatAlliance Securities'ten Andrew Brenner, “Powell'dan biraz gevşeme veya güvercin konuşması bekliyorsanız, hiçbir şey kaçırmadınız çünkü böyle bir konuşma yapmadı” diyor.

Harris Financial Group'tan Jamie Cox'a göre ise, Fed'in, iş gücü piyasası güçlü kalırken, tüketim etkilenmezken ve faiz artırımlarının tipik sonuçları ekonomide hızla belirginleşmezken, faiz oranları üzerinde daha uzun süre hakimiyet kurması için ‘serbest geçiş hakkı' bulunuyor. Cox, “Piyasaların, gelecekte ne kadar indirim olacağı yerine, faiz oranlarının yeterince kısıtlayıcı olduğu gerçeğine odaklanması gerekiyor” diye ekliyor.

Renaissance Macro Research'ten Neil Dutta'ya göre ise, enflasyon görünümü tahvil piyasasının düşündüğü kadar kötüleşmedi. Dutta, “Üç aylık zayıf enflasyon verileri geri adım attırırsa, üç aylık daha iyi enflasyon verileri ne yapacak? Powell'ın yaptığı tek şey piyasayı takip etmek, üç aylık kötü enflasyon verilerini alıp bunun ileriye dönük olduğunu varsaymak” şeklinde konuşuyor.

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ise faiz oranlarının mevcut seviyesinde olmasıyla enflasyonun ılımlı seyrini sürdürmesini beklediğini ancak kalıcı fiyat baskılarının borçlanma maliyetlerini daha uzun süre yüksek tutmayı gerektireceğini söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise, tüketici fiyat endeksi de dahil olmak üzere bazı yeni verilerin ‘yumuşak inişi desteklemediğini' ifade etti.

Boğa piyasası dimdik duruyor

Tüm bu kaygıların ortasında, Hazine tahvillerinde beklenen oynaklığın opsiyonlara dayalı bir ölçüsü olan ve geniş çapta izlenen MOVE Endeksi Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Main Street Research'ten James Demmert'e göre artan tahvil getirileri, küresel ekonominin ve kurumsal kârların güçlü ve dirençli olduğunun bir işareti.

Demmert, bu, öngörülebilir gelecekte beklenenden daha az faiz indirimiyle sonuçlanabilecek veya hiç faiz indirimi yapılmamasına yol açabilecek olsa da, bunun boğa piyasasını mahvedecek bir şey olmadığının altını çiziyor ve ekliyor: “Yeni bir iş döngüsünün erken aşamasında, hisse senetlerini yönlendiren şey Fed değil, kazançlardır. Kazançlar beklenenden çok daha iyi geldi ve kazanç sezonu bir kez daha tüm hızıyla devam ederken benzer bir sonuç öngörüyoruz. Biz bu borsa düzeltmesinin alıcısıyız.”

Wall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek

 

Fed'in geç faiz indirimine başlayabileceğine yönelik fiyatlamalar güçleniyor

 

Fed'in faiz artırım olasılığı güçleniyor

 

Powell'dan faiz mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL17 Nisan 2024 15:49

    35 seneder borsadayım ne oldu da hisse senetlerinin değerleri 100-2000 kat arttı söylermisiniz.4000 kat daha artacak hali yokya.ABD ve AB ekonomileride batık durumdalar o yüzden iran saldırmaya çalışmaktadırlar.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ17 Nisan 2024 15:48

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)