E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPiyasalar kritik göstergeleri hafife alıyor---

Piyasalar kritik göstergeleri hafife alıyor

Piyasalar kritik göstergeleri hafife alıyor
20 Şubat 2024 - 11:43 borsagundem.com

Ocak ayına dair birçok kritik gösterge ABD ekonomisinin fazla ısındığını gösterdi. Ancak yatırımcılar ve ekonomistler yılın ilk ayına dair piyasalarla uyumlu olmayan verileri ‘bozuk’ olabileceği gerekçesiyle ciddiye almıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon, ekonomik büyüme ve işgücü piyasası gibi ekonomik göstergeler ABD ekonomisinin konfor alanının çok ötesinde ısındığına dair sinyaller veriyor. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre, birçok ekonomist daha az endişe verici olan verilere odaklanarak ve yıl başına özgü ölçüm hatalarına işaret ederek sürpriz verileri hafife alıyor.

Ekonomistlerin bu görüşleri de ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine imkan sağlayan yumuşak iniş senaryosunu destekleyen yatırımcılar tarafında hevesle kabul ediliyor. Bununla birlikte ekonominin fazla ısınması ihtimali enflasyondaki yavaşlamasının devam etmesine bir engel teşkil edebilir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yumuşak iniş senaryosu enflasyonun %2 hedefine ilerlediği ancak ekonominin bir resesyonla karşılaşmadığı ideal bir piyasa ortamını ifade ediyor.

Yatırımcıların kendi anlatılarıyla çelişen ekonomik verileri görmezden gelmesi bilindik bir durum. Ancak ekonomistler genellikle iyi ya da kötü bir dizi değişken veriye aşırı tepki verilmemesi konusunda uyarmaları ile bilinirler. S&P 500 Endeksi geçen haftayı rekor seviyesinin sadece %0,5 gerisinde bitirdi. Yatırımcılarsa faiz indirimi senaryolarını savunmayı sürdürüyor.

UBS Küresel Servet Yönetimi Birimi Kıdemli ABD Ekonomisti Brian Rose “Çok büyük bir perspektiften bakıldığında ekonomi hâlâ iyi görünüyor” ifadelerini kullanıyor.

TÜFE ve ÜFE yükselişinin sorumlusu ocak ayı mı?

WSJ haberine göre geçen hafta yayınlanan tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi verileri aylar sonra enflasyonun yeniden beklenmedik bir artış gerçekleştirdiğini gösterdi.

Göstergeler ilk bakışta yatırımcıların istediği son şeydi. Yine de birçok ekonomist artışın muhtemelen işletmelerin yıl başında fiyatları sıfırlamasıyla ilgili olduğunu ve tek seferlik bir yükseliş yaşandığını savundu. Fiyat artışları özellikle tıbbi bakım ve otomobil tamiri gibi emek yoğun hizmetlerde büyüktü. Bu da işverenlerin artan işçi maliyetlerine ayak uydurmak için fiyatları yükseltmek zorunda kaldıklarını gösteriyor.

Muhasebe ve danışmanlık firması EY'nin Baş Ekonomisti Gregory Daco, TÜFE raporu için "Beklediğimden biraz daha sıcaktı. Ancak herhangi bir ocak ayı raporunu çok fazla derinlemesine okumama konusunda dikkatli davranıyorum" dedi.

 İstihdamda sorun mevsimsel etkiler mi?

Ekonomik verilerdeki diğer sorunlar da yılın ilk ayıyla ilgili tuhaflıklarla açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarım dışı istihdam verileri geçen ay ABD ekonomisinin 353.000 yeni istihdam eklediğini gösterdi. Bu rakam ekonomistlerin beklentilerinin çok üzerindeydi ve bir önceki ocak ayından bu yana kaydedilen en büyük artıştı.

Buradaki ilginç kısımsa 353.000 rakamının mevsimsel etkilerden arındırılmış olmasıydı. Her yıl birçok işletme tatil döneminden önce yeni işe alımlar başlatır ve ocak ayında bu çalışanların bir kısmını işten çıkarır. İşe alımlardaki eğilimi daha iyi ölçmek için ABD Çalışma Bakanlığı bu mevsimsel kalıpları da hesaba katar. Böylece ocak ayına dair gerçek istihdam verileri mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak ortaya çıkar.

Bu temel prosedüre ilişkin çok az soru işareti var. Ancak birçok yatırımcı ocak ayındaki düzenlemenin aşırı agresif olduğuna inanıyor. Yatırımcılar işletmelerin önceki aylarda daha az çalışanı işe aldığını ve ocak ayında normalden daha az işçi çıkardığını savunuyor. Kısacası takvimin işletmeler için daha az önemli hale geldiğini belirtiyorlar.

Sonuç olaraksa birçok yatırımcı ocak ayı istihdamındaki artışın ardından sonraki aylarda dengelenme bekliyor.

Ocak ayı verilerinin göz ardı edilmesi konusunda güçlü ekonomik verilerse istisna teşkil etti. Perşembe günü yayınlanan perakende satış verileri geçen ay %0,8’lik düşüş gösterdi. Bu da tüketici talebinin nihayet azalabileceğine işaret ediyor.

Birçok analist harcamaların ABD’de aşırı derece kötü geçen kış şartlarından etkilenebileceğini de belirtiyor.

Genel büyüme söz konusu olduğunda, gayri safi yurtiçi hasıla rakamları, ekonominin geçen yılın üçüncü çeyreğinde %4,9 ve dördüncü çeyrekte %3,3 oranında genişlediğini gösterdi. Her iki rakam da birçok ekonomistin enflasyonu artırmadan sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak %2'lik büyüme seviyesinin rahatça üzerine çıktı.

Ancak alternatif bir büyüme ölçütü olan gayri safi milli gelir, 2022'nin sonlarından bu yana GSYİH rakamlarının oldukça altında seyrediyor. Son rakamlar 2023'ün üçüncü çeyreğinde sadece %1,5’lik büyümeyi işaret etmişti.

Teorik olarak, GSMG ve GSYİH eşit olmalıdır. Her iki raporu da hazırlayan Ticaret Bakanlığı, daha uzun vadeli ve daha kapsamlı olduğu gerekçesiyle GSYİH'yı "daha güvenilir” olarak tanımlıyor. daha zamanlı, daha kapsamlı verilere dayanıyor" olarak görüyor. Ancak analistler, ikisinin ortalamasının, hükümetin belirli bir çeyrek için nihai GSYİH tahmininin ne olacağını tahmin etmede en iyi gösterge olduğunu belirtiyor.

Goldman Sachs analistleri, GSMG rakamlarına ve kendi büyüme tahminlerine atıfta bulunarak, yakın tarihli bir raporda, "Çok daha güçlü GSYİH verilerine rağmen, reel çıktının en fazla potansiyelin üzerinde mütevazı bir şekilde büyüdüğünü düşünüyoruz" diye yazdı.

Mevcut ekonomik ortamı daha gerçekçi bir biçimde ele alan ekonomistler de mevcut. Vanguard'ın Küresel Baş Ekonomisti Joe Davis, son verilere bakarak mevcut faiz oranlarının ekonomi üzerinde FED yetkililerinin düşündüğü kadar baskı yaratmadığını öne sürdüğünü söyledi. Ünlü ekonomiste göre tam tersine FED yetkilileri piyasaların baskısına boyun eğebilir. Davis açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yavaşlayan ancak hâlâ sıkı olan işgücü piyasası henüz tam olarak dengelenmese de faiz oranlarının düşürülmesi için güçlü bir talep olacağından endişe duyuyorum.”

 

Citi: Altın 3.000 doları, petrol 100 doları görebilir

 

Bank of America: Ani bir geri çekilme Nvidia hisselerini vurabilir

 

Dolar için en büyük tehdit ABD ekonomisinin kendisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)