E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPetroldeki yükseliş devam edecek mi?---

Petroldeki yükseliş devam edecek mi?

Petroldeki yükseliş devam edecek mi?
11 Mart 2022 - 09:24 borsagundem.com

Yılbaşında ham petrol vadeli sözleşmelerinin 70$-75$ aralığında olduğu hatırlanacak olursa üç ay gibi kısa sürede gerçekleşen yükselişin şiddeti daha da ortaya çıkacaktır.

Ukrayna-Rusya savaşı ile artan jeopolitik riskler, emtia fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu. ABD’nin Rusya’dan petrol ithalatını durdurması sonrasında arz endişeleri vadeli ham petrol fiyatlarının, bu hafta 130$’a kadar yükselmesine neden oldu. Bu sert yükseliş sonrasında BAE’nin üretim kotasını artırma teklifi petrol sözleşmesinin çok kısa bir süre içinde %15’e yakın değer kaybederek 110$’a gerilemesine neden oldu. Yılbaşında ham petrol vadeli sözleşmelerinin 70$-75$ aralığında olduğu hatırlanacak olursa üç ay gibi kısa sürede gerçekleşen yükselişin şiddeti daha da ortaya çıkacaktır. 2020 yılı verilerine göre Dünya petrol rezervinin %5’e yakını Rusyaya ait. Bu yüzden Rusya’ya getirilen yaptırımlar nedeniyle oluşan arz sıkıntısında net bir çözüme ulaşmadan petrol fiyatllarında kalıcı bir düzeltmeden söz etmek kolay olmayacaktır.

Petrol fiyatının hareketinden yararlanmak istiyorsanız, WTI olarak da bilinen Ham Petrol’ün Vadeli Sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.

Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri Chicago Borsası'nda, hafta içi 5 gün 23 saat  işlem görür.

Üç tip ham petrol sözleşmesi bulunmaktadır: Standart, Mini ve Micro. Bu üç sözleşmelerin dayanak ürünü Ham Petrol olduğu için fiyatları birbirine çok yakındır. Sözleşmeler arasındaki fark dayanak ürün büyüklüğü ve buna bağlı olarak yatırılması gereken teminattır.

Standart Sözleşme 1.000 Varil, Mini Sözleşme 500 Varil ve Micro Sözleşme 100 Varil ham petrol sözleşmesi büyüklüğündedir. Sözleşmede işlem yapmak için gerekli olan teminat büyüklüğü zaman içinde değişebilmektedir. 10 Mart 2022 itibariyle 1 Micro sözleşme için gerekli olan teminat 1.200$, standart sözleşme için gerekli olan teminat 12.000$’dır.

Petrol fiyatanın yükseleceğini düşünüyorsanız sözleşmeyi önce satın almanız, fiyatlar hedeflediğiniz değere yükseldiğinde de satın aldığınız sözleşmeleri satmanız gerekmektedir. Örneğin fiyatlar 105$ iken fiyatların 110$'a yükseleceğini düşünüyor ve 2 adet Micro sözleşme alıyorsunuz. Bu işlemi yapabilmek için öncelikle 1200 x2=2.400$ teminat yatırmanız gerekir. 105$'dan 2 adet sözleşme satın aldığınızda 105$x100 Varilx2 adet=21.000$'lık pozisyon açmış olursunuz. Fiyatlar 110$'a yükseldiğinde sahip olduğunuz 2 sözleşmenin değeri 110$x100x2=22.000$ olur. Sözleşmelerinizi satarsanız 1.000$ (22.000$-21.000$) karınızı realize edersiniz ve isterseniz teminatınızla birlike 3.400$ olarak çekebilirsiniz. Elbetteki fiyatlar tahmin ettiğiniz gibi yükselmez ve 100$'a düşerse bu durumda sözleşmelerinizi değeri 20.000$'a düşer ve sözleşmeleri 100$ iken satmanız halinde 1.000$ zarar edersiniz. 

PhillipCapital’de hesap açarak dünyanın en büyük vadeli borsalarından biri olan Chicago Emtia Borsası'nda Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz. Sadece Petrol mü? Hayır altın, buğday, platin gibi pekçok vadeli üründe de işlem yapabilirsiniz.

Dünyada 15 ülkede 1,5 milyon yatırımcının tercih ettiği PhillipCapital’de siz de hesap açarak ABD hisse senedi piyasalarında da hisse senedi alım satım işlemi yapabilirsiniz. PhillipCapital teknolojisi ile Türkiye ve ABD Hisse senetlerinde aynı platformda işlem yapabilirsiniz. Platformlar ve ABD hisse senedi anlık fiyatları ücretsiz. Komisyon oranları rakipsiz.

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede yatırımcılarına hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Home Depot’da güçlü büyüme devam edebilecek mi?

Walmart bilançosu ve temettüsü ile izlemeye değer!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çözüm11 Mart 2022 14:28

    Dünyadaki tüm emtia türev piyasaları kapatılmalı ancak o zaman gerçek fiyatlar oluşur fed ve ecb nin sürekli para basması bu tip fonlara bankalara insanlara  oynamaları için para aktarması yüksek kaldıraçlı fiktif işlemlerle emtia petrol  fiyatlarını uçurdu dünyada geri dönüşü zor global enflasyon yarattı dengeleri bozdu