E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol piyasasında daralma 2023’ün sonunda---

Petrol piyasasında daralma 2023’ün sonunda

Petrol piyasasında daralma 2023’ün sonunda
18 Ağustos 2023 - 12:56 borsagundem.com

Üretim kesintilerinin 2023’ün geri kalanında ve 2024’ün ilk çeyreğinde petrol piyasasını daraltması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel petrol piyasasında ılımlı bir daralma bekleniyor. Bunda Suudi Arabistan ve OPEC üyesi ülkelerin üretim kesintilerinin etkili olacağı öngörülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, petrol piyasası 2023'ün sonlarında ılımlı bir şekilde daralacak. Suudi Arabistan ve OPEC⁺ (Organization of the Petroleum Exporting Countries - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üyeleri tarafından açıklanan üretim kesintilerinin, 2023 yılının geri kalanında ve 2024 yılının ilk çeyreğine kadar küresel petrol piyasasını ılımlı bir şekilde daraltması bekleniyor.

Suudi Arabistan ve Rusya

Reuters’tan John Kemp’in analizine göre, ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne (U.S. Energy Information Administration - EIA) göre, OECD gelişmiş ekonomilerindeki ticari ham petrol ve rafine ürün stokları Haziran sonunda 2.821 milyon varil civarında seyrediyordu. Ticari stoklar önceki 10 yıllık mevsimsel ortalamanın sadece 45 milyon varil altındaydı. Bu rakam, yüzde 2’ik bir kayba denk geliyordu.

O zamandan beri, Suudi Arabistan tarafından açıklanan ek üretim kesintilerinin, Temmuz ve Eylül ayları arasında piyasadan beklenenin üzerinde 90 milyon varil daha çekmesi bekleniyor. Ayrıca Rusya, tam olarak uygulandığı varsayılarak, Ağustos ve Eylül aylarında 25 milyon varillik ek kesinti yapacağını duyurdu.

ABD ekonomisinde yumuşak iniş senaryosu

Tüketim tarafında ise yatırımcılar, ABD ekonomisinin enflasyonun düştüğü, işsizliğin nispeten düşük kaldığı ve bir durgunluğun önlendiği bir ihtimal olan ‘yumuşak iniş’ senaryosunu görme olasılığı konusunda giderek daha iyimser hale geliyor. Rafine edilmiş yakıt stokları, özellikle rafinerilerden ham petrole yönelik güçlü talebi desteklemesi gereken damıtılmış yakıtlar için uzun vadeli ortalamanın oldukça altında kalıyor.

Avrupa, Çin ve beklenen piyasa dengesi

Ancak Avrupa imalat sektörü çok az toparlanma belirtisi gösteriyor ve Çin'in imalat faaliyeti istikrarlı bir şekilde düşüyor. Çin ekonomisinin, pandeminin çıkış dalgası ve hareket kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından 2023 yılı boyunca güçlü bir şekilde toparlanması bekleniyordu. Bunun yerine, toparlanma defalarca ertelendi ve şimdi ekonomi ivme kaybediyor ve muhtemelen bir durgunluğa giriyor gibi görünüyor.

OPEC⁺ tarafından yapılan üretim kesintilerinin net sonucu, ABD ekonomisinde yumuşak bir iniş, zorlanan bir Avrupa ekonomisi ve Çin'de artan bir durgunluk olasılığı, beklenen piyasa dengesi gibi gözüküyor. Petrol piyasası, Haziran ayından bu yana sadece ılımlı bir şekilde sıkılaştı.

Brent petrol vadeli fiyatları, Ağustos ayında şu ana kadar ortalama varil başına 86 doların biraz altında seyrediyor. Fiyatlar, nispeten mütevazı bir artış yaşanan Haziran ayındaki enflasyona göre ayarlanmış varil başına ortalama 75 dolarlık seviyeden yükseldi.

Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerinin etkisinin çoğu, ABD dışındaki küresel ekonomideki kötüleşmeyle şimdilik dengelenmiş görünüyor ve bu durum, herhangi bir döngüsel toparlanmanın 2024 yılına ertelendiğini gösteriyor. Suudi Arabistan ve OPEC⁺ üyesi ülkeler, Avrupa ve Asya'da ekonomide önemli bir iyileşme olmadıkça fiyatları korumak için muhtemelen en azından yıl sonuna kadar mevcut üretim kesintilerine devam etmek zorunda kalacak gibi gözüküyor.

Petrol fiyatlarına 'Çin' dopingi

 

UBS petrol fiyat tahminlerini revize etti

 

Petrolde 'dolar' etkisi

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı

 

Çin endişeleri, petrolün 7 haftalık yükselişini sona erdirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)