E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatlarında yukarı hareket devam ediyor---

Petrol fiyatlarında yukarı hareket devam ediyor

Petrol fiyatlarında yukarı hareket devam ediyor
15 Ekim 2021 - 08:09 borsagundem.com

Doğal gaz ve kömür fiyatlarındaki rekor artışın talebi petrolü kaydırdığı ve bu hareketin birkaç ay daha devam edeceği değerlendirmeleri petrol fiyatlarına destek veriyor.

OECD'nin petrol stoklarının 2015 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye inmesinin de etkisi ile ICE'de Aralık vadeli Brent petrolünün varil fiyatı bu sabah 0,66 dolar artışla 84,66 dolar seviyesine yükseldi.

NYMEX'de Batı Teksas petrolü de düne göre 56 cent artışla 81,87 dolar/varilden işlem görüyor.

Analistler, Brent petrolü için ilk direnç seviyesi olarak 85 dolar/varil seviyesini işaret ediyorlar. Buranın aşılması halinde 86,10 dolar yeni hedef haline gelebilir. Aşağı geri çekilmelerde ise destek 83,30 dolar seviyesinde.

Batı Teksas petrolü için direnç olarak 82,20 dolar seviyesini işaret eden analistler, geri çekilmelerde desteğin 81,15 dolar/varil olduğunu belirtiyorlar.

GOLDMAN SACHS, BRENT PETROLÜ GELECEK BİRKAÇ YIL 85 DOLAR TAHMİN EDİYOR

Goldman Sachs, tarafından hazırlanan raporda ana senaryoda yılsonu için Brent petrol fiyat beklentisinin 90 dolar olduğu belirtildi. Petrolde 10 yıllardır görülen en büyük arz açığının yaşanmakta olduğu vurgulandı.

Değerlendirmede Brent petrol fiyatının gelecek birkaç yıl 85 dolar seviyesinde olmasının öngörüldüğü kaydedilirken kış aylarında petrol talebinin arzının üzerinde olmaya devam edeceği tahmini yapıldı.

Raporda, 2022 ve 2023 yıllarında petrol talebinde yeni rekor seviyelerin görülmesinin beklendiği de belirtildi.

ABD, PETROL FİYAT TAHMİNİNİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE ETTİ

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıl ve gelecek yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti.

EIA'nın "Ekim 2021 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"nda, bu yıl için Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 71,38 dolar olacağı tahmin edildi. Küresel petrol arzının azalacağı ve bundan dolayı petrol stoklarının da düşeceği öngörülerine dayandırılan bu rakam eylül ayı raporunda 68,61 dolardı.

EIA, Brent türü ham petrolün varil fiyatını gelecek yıl için de yukarı yönlü revize etti. Geçen ayki raporda 66,04 dolar olacağı öngörülen Brent petrolün varilinin gelecek yıl 71,91 dolar olacağı tahmin edildi.

Raporda, OPEC+ üretici ülkeleri, ABD ve diğer OPEC dışı ülkelerdeki petrol üretiminin artmaya devam ederken küresel petrol tüketiminin azalmasının hâlihazırda yüksek seyreden Brent türü ham petrol fiyatlarına gelecek yıl yansıyacağı belirtildi.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatının ise bu yıl 68,48 dolar, gelecek yıl 68,24 dolar olacağı tahmin edildi.

Bu yıl OPEC'in günlük ham petrol üretiminin 5 bin varil azalarak yaklaşık 26,42 milyon varil seviyesinde gerçekleşeceğini öngören EIA, grubun 2022 üretiminin ise 28,36 milyon varil olmasını öngörüyor.

2022 ABD HAM PETROL ÜRETİM BEKLENTİSİNDE YÜKSELİŞ

EIA, ABD'nin bu yıla ilişkin günlük ham petrol üretim beklentisinde kısıtlı bir revizyona giderken gelecek yıla ilişkin tahminini yukarı yönlü revize etti.

Ülkenin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 11 milyon 2 bin varil seviyesinde olması bekleniyor. Söz konusu üretimin 2022'de ise 11 milyon 730 bin varil seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu rakam geçen ayki raporda 11 milyon 720 bin varil olarak tahmin edilmişti.

Küresel petrol tüketiminin bu yıl geçen yıla göre yaklaşık 5 milyon varil artışla günlük ortalama 97 milyon 470 bin varil, 2022'de ise 100 milyon 95 bin varil olacağı öngörülüyor.

Stagflasyon dönemlerinde altın 'getiri şampiyonu'

Dolarda zayıf trend uzun sürer mi?

Çip krizi otomobil devini vurdu: Üretime ara verildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)